Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018

Συνταγές για κεφτεδάκια με φάβα

Αφήστε για λίγο τον κιμά, και δοκιμάστε ένα «ξεχασμένο» υλικό που θα σας δικαιώσει και με το παραπάνω.

Κεφτέδες από φάβα

 Μια απίστευτη λιχουδιά σε 4 βήματα

Εναλλακτικά κεφτεδάκια με φάβα αντί για κιμά, με μια νοστιμιά που σίγουρα δεν φανταζόσασταν. Μπορείτε επίσης να τα φτιάχνετε και τις περιόδους νηστείας, για να μην στερείστε τίποτα σε απόλαυση.


Υλικά (για 5 άτομα)
200γρ. φάβα
2 αβγά
2κ.σ αλεύρι
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
1.Βράζετε τη φάβα και την αφήνετε να κρυώσει.
2.Προσθέτετε τα αβγά, το κρεμμύδι και το αλατοπίπερο, ανακατεύοντας ώστε να δημιουργηθεί ένα πηχτό μείγμα.
3.Βάζετε λίγο ελαιόλαδο στο τηγάνι να κάψει, πλάθετε το μείγμα σε μπάλες, τις περνάτε από το αλεύρι, τις τινάζετε ελαφρά και τις τηγανίζετε.
4. Κάθε κεφτές που είναι έτοιμος, τον βάζετε πάνω σε χαρτί κουζίνας, για να απορροφήσει το επιπλέον λάδι.
5. Τους σερβίρετε αμέσως ζεστούς, μαζί με λεμόνι.

Queen

 https://www.newsbeast.gr/files/1/2012/03/01/kefte_1.medium.jpg

Κεφτέδες από φάβα
Εναλλακτική συνταγή


Απαιτούμενος χρόνος: 20 λεπτά

Υλικά
Για 6-8 άτομα
Για τη φάβα
½ κιλό φάβα
1 ξερό κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα
2 σκελίδες σκόρδο
1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

Για τους φαβοκεφτέδες
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
200 γραμμάρια φρυγανιά
100 γραμμάρια αλεύρι
2 αυγά
200 γραμμάρια γραβιέρα Κρήτης
χυμό μισού λεμονιού
ελιές

Σε μια χύτρα ταχύτητος βράζουμε μισό κιλό φάβα με ένα ξερό κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα, δυο σκελίδες σκόρδο, ένα ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Καλύπτουμε τα υλικά με ζεστό νερό και τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά με κλειστό καπάκι.
Όταν κρυώσει η φάβα, την περνάμε από χειροκίνητο μύλο ή την πολτοποιούμε όπως αλλιώς μπορούμε (μίξερ, γουδί, πιρούνι).

Μέσα στη φάβα ρίχνουμε όλα τα υλικά για να την πλάσουμε σε κεφτέδες τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το σκόρδο, την τριμμένη γραβιέρα και τη φρυγανιά.

Ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα. Αφήνουμε στο ψυγείο μια ώρα να δέσει η ζύμη.

Πλάθουμε στρογγυλές μπαλίτσες με τη φάβα. Στο κέντρο μπήγουμε μια ελιά, αφού της αφαιρέσουμε το κουκούτσι.
Βουτάμε τους κεφτέδες στο αλεύρι και αφού κάψουμε λάδι για τηγάνισμα σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε τους φαβοκεφτέδες και τους τηγανίζουμε για 4 λεπτά μέχρι να χρυσίσουν.

Σερβίρουμε με σαλάτα με πλιγούρι και ντομάτες.

Newsbeast


https://www.sintagesmamas.com/sites/sintagesmamas.com/files/images/sintages/keftedakia-favas_0.jpg


Κεφτεδάκια φάβας νηστήσιμα

 Υλικά:

    1/2 κιλό φάβα
    1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
    2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
    1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
    1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
    αλάτι-πιπέρι
    λίγο κύμινο
    1/2 φλιτζάνι τσαγιού τριμμένη φρυγανιά ή όσο χρειαστεί
    1 κούπα λάδι για το τηγάνισμα
    αλεύρι για να αλευρώσουμε τα κεφτεδάκια

Εκτέλεση:

Βράζουμε τη φάβα μέχρι να μαλακώσει καλά.

Τη στραγγίζουμε και τη κτυπάμε για λίγο στο μπλέντερ.

Την αδειάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.

Τα ανακατεύουμε καλά και φτιάχνουμε κεφτεδάκια.

Τα αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.

Τα σερβίρουμε ζεστά.

 Συνταγές μαμάς


http://www.toarkoudi.gr/wp-content/uploads/2009/03/Fabokeftedes-me-elia-34160-1.jpg


Φαβοκεφτέδες με ελιά

Νηστεία πειρασμός!


     Για τη φάβα:

    ½ κιλό φάβα
    1 ξερό κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα
    2 σκελίδες σκόρδο
    1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
    αλάτι
    πιπέρι

    Για τους φαβοκεφτέδες:

    1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    1 σκελίδα σκόρδο
    200 γρ. φρυγανιά
    100 γρ. αλεύρι
    2 αυγά
    200 γρ. γραβιέρα Κρήτης
    χυμό μισού λεμονιού
    ελιές γεμιστές

Υλικά

    φάβα -
    ελιές -
    κρεμμύδι -
    σκόρδο -
    κρασί -
    αλάτι -
    πιπέρι -
    φρυγανιά (τριμμένη) -
    αλεύρι -
    αυγά -
    γραβιέρα -
    λεμόνι -

Εκτέλεση

Ξεκινάμε με τη φάβα. Σε μια χύτρα ταχύτητος βράζουμε μισό κιλό φάβα με ένα ξερό κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα, δυο σκελίδες σκόρδο, ένα ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Καλύπτουμε τα υλικά με ζεστό νερό και τα σφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για ένα τέταρτο με κλειστό καπάκι.

Όταν κρυώσει η φάβα, την περνάμε από χειροκίνητο μύλο ή την πολτοποιούμε όπως αλλιώς μπορούμε (μίξερ, γουδί, πιρούνι). Μέσα στη φάβα ρίχνουμε όλα τα υλικά για να την πλάσουμε σε κεφτέ: τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το σκόρδο, την τριμμένη γραβιέρα και τη φρυγανιά. Ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα. Αφήνουμε στο ψυγείο μια ώρα να δέσει η ζύμη.

Πλάθουμε στρογγυλές μπαλίτσες με τη φάβα. Στο κέντρο μπήγουμε μια ελιά, αφού της αφαιρέσουμε το κουκούτσι. Βουτάμε τους κεφτέδες στο αλεύρι και αφού κάψουμε λάδι για τηγάνισμα σε ένα βαθύ τηγάνι, "πετάμε" τους φαβοκεφτέδες να χρυσίσουν για 3-4 λεπτά.

Καλή όρεξη!
 Νηστικό Αρκούδι