Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2018

Ανεστάλη η λειτουργία του Μουσείου μισαλλοδοξίας στη Θράκη

Με σχετική της ανακοίνωση, η Μητρόπολη Βέροιας αναστέλλει τη λειτουργία του «Βλαχογιάννειου Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα», το οποίο αποτελούσε χώρο μισαλλοδοξίας και κακοποίησης της ιστορικής αλήθειας.
Είχαν προηγηθεί οι έντονες αντιδράσεις του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ) που υπογράμμιζαν ότι το εν λόγω μουσείο υμνεί
βασανιστές της Μακρονήσου και συνεργάτες της χούντας, ενώ καθυβρίζει αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.

Το θέμα είχε αναδείξει και η «Εφημερίδα των Συντακτών» σε σχετικό της δημοσίευμα.

Στην ανακοίνωσή της η Μητρόπολη τονίζει χαρακτηριστικά πως «μετά το ζήτημα που δημιουργήθηκε, σχετικά με εκθέματα ιδιωτικής συλλογής που φιλοξενούνται στο ‘Βλαχογιάννειο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα’, καθώς και με αφορμή πρόσφατο κείμενο με υβριστικό-εθνικιστικό περιεχόμενο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκει το συγκεκριμένο Μουσείο, αποφασίζει την άμεση αναστολή της λειτουργίας του. Ταυτόχρονα κάνει γνωστό ότι σταθερός στόχος της Ιεράς Μητροπόλεως είναι το Βλαχογιάννειο Μουσείο Βέροιας να λειτουργεί πάντοτε στο πλαίσιο της νομιμότητας, να εκπληρώνει τον επιστημονικό και παιδαγωγικό του ρόλο και να μην χρησιμοποιείται σε καμιά περίπτωση για πολιτική εκμετάλλευση».
Σημειώνεται ότι στην ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής αναρτήθηκε εμετικό δημοσίευμα όπου μεταξύ αναφέρεται πως «πήρε αέρα το κομμουνισταριό, από την Συμφωνία των Πρεσπών, κι έβαλε στο στόχαστρο οτιδήποτε θυμίζει τον αγώνα για την απελευθέρωση της Μακεδονίας μας, αλλά και για την εν συνεχεία διατήρησή της στον εθνικό κορμό!».

Υπενθυμίζεται ότι στην αναφορά του ΣΦΕΑ για το «Βλαχογιάννειο», σημειωνόταν ότι στα εκθέματά του περιλαμβάνεται και «η συλλογή του κ. Κανέλλου Ντόντου, που εξυμνεί με μισαλλόδοξα κείμενα ως “ήρωες” γνωστούς βασανιστές της Μακρονήσου και της χούντας. Ανάμεσά τους ο Γεώργιος Ντουζέπης -δεξί χέρι του αρχιπραξικοπηματία ταξίαρχου Δημ. Ιωαννίδη στο ΑΕΤΟ και το ΕΣΑ Γυναικών Μακρονήσου- και ο συνταγματάρχης Ξενοφών Τζαβάρας, Διευθυντής της Αστυνομίας Προαστίων Πρωτευούσης την περίοδο της χούντας».

 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
19/7/2018