Τρίτη, 15 Μαΐου 2018

Ο τυφλός που σκόρπιζε φως ώς τα 90 του

Λίγο πριν κλείσει τα 90 του χρόνια, έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Κουκούμιαλος από τη Λαγκάδα της Χίου, που έγινε γνωστός στο πανελλήνιο ως «ο τυφλός ψαράς». Γεννημένος το 1929, μόλις σε ηλικία 11 χρόνων ο Γιάννης Κουκούμιαλος έμεινε τελείως τυφλός και με σοβαρή αναπηρία στο δεξί του χέρι όταν μια νάρκη του γερμανικού στρατού έσκασε μπροστά του.

Ο 11χρονος τότε Γιάννης δεν το έβαλε κάτω. Απεναντίας, συνέχισε να παλεύει για το μεροκάματο στα ψαροκάικα του χωριού μέχρι και την ηλικία των 20 ετών, όταν αποφάσισε να φοιτήσει στη Σχολή Τυφλών της Αθήνας, όπου και παρέμεινε δύο χρόνια.
Αποκτώντας τις βασικές δεξιότητες και νιώθοντας ότι η Αθήνα δεν του ταιριάζει, επιστρέφει στο γραφικό ψαροχώρι, αποκτά μια βαρκούλα και με τη βοήθεια συγγενικού του προσώπου αρχίζει να ψαρεύει.
Μέχρι που μια μέρα το παίρνει απόφαση και, τραβώντας κουπί, βγαίνει μόνος του στα ανοικτά. Από τότε καθημερινά σχεδόν μέχρι τα βαθιά γεράματα έβγαινε για ψάρεμα, ακόμα και με άσχημο καιρό, χωρίς ποτέ να χάσει τον δρόμο του γυρισμού ή να κινδυνεύσει.
Η περίπτωσή του και η πρωτοφανής αυτή ικανότητα προσανατολισμού που είχε αναπτύξει έφεραν μέχρι τη Λαγκάδα τον γνωστό κινηματογραφιστή Στράτο Βογιατζή, που αποτύπωσε την ιστορία του στην πρώτη ταινία του, το «Caravan Project» (είχε προηγηθεί σχετικό ντοκιμαντέρ σε εκπομπή της ΕΡΤ 3).
Αυτή τη φορά όμως ο Γιάννης Κουκούμιαλος δεν θα επιστρέψει. Θα αναπαυτεί για πάντα στο κοιμητήριο του χωριού, αφήνοντάς μας παρακαταθήκη το προσωπικό του παράδειγμα για τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης που επιβάλλεται ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες.

 ΕΦΣΥΝ
15/5/2018