Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018

Σε νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα οι αιτήσεις για ρύθμιση δανείων από τον πρώην ΟΕΚ

 – Έρχεται παρέμβαση και για τα επιδοτούμενα τραπεζικά δάνεια

Οι δανειολήπτες στεγαστικών από ίδια κεφάλαια του πρώην ΟΕΚ θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τις ρυθμίσεις μέσω νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά. Το υπουργείο επεξεργάζεται λύσεις και για όσους
πήραν τραπεζικό δάνειο με επιδότηση επιτοκίου από τον ΟΕΚ, όπως ανέφερε ο ίδιος


 Ο κ. Νεφελούδης αναφέρθηκε εκτενώς στις παρεμβάσεις για να λυθούν οι εκκρεμότητες στον πρώην ΟΕΚ που κρατούν σε μία ιδιότυπη πολιτική ομηρείς 200.000 οικογένειες. Μετά την πρώτη ρύθμιση για τις εργατικές κατοικίες, ακολούθησε η δεύτερη παρέμβαση, για 82.000 δανειολήπτες από ίδια κεφάλαια του πρώην ΟΕΚ και πλέον «θα φτιαχτεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα για να υποβάλλονται οι αιτήσεις και να γίνεται η ταυτοποίηση άμεσα».

Για το θέμα των τραπεζικών δανείων με επιδοτούμενο από τον πρώην ΟΕΚ επιτόκιο, ο κ. Νεφελούδης είπε ότι «υπάρχει και για αυτό το θέμα επεξεργασία σε εξέλιξη. Θα απαντήσουμε και σε αυτά το επόμενο χρονικό διάστημα».


Ακούστε:

stokokkino
19/3/2018
Γενναίο «κούρεμα» στους δανειολήπτες του πρώην ΟΕΚ- Μέχρι και 70% μειώνεται η δόση

Τα θετικά που προβλέπουν οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις για τους δανειολήπτες του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας παρουσίασε μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο Μάριος Μουζάλας, αρχιτέκτονας μηχανικός και συνεργάτης του Γ.Γ του Υπουργείου Εργασίας


Ο κ. Μουζάλας που βρέθηκε στην Πάτρα σήμερα Δευτέρα για να συμμετάσχει σε σχετική εκδήλωση που διοργανώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, εξήγησε ότι σε ορισμένες κατηγορίες δανειοληπτών η μείωση της μηνιαίας δόσης που θα πληρώνουν φέτος μπορεί να φτάνει μέχρι και το 70%.

Αναλυτικά οι συμπολίτες που έλαβαν στεγαστικό δάνειο από τον πρώην ΟΕΚ (πλέον στην αρμοδιότητα του ΟΑΕΔ) αγγίζουν τους 82.000 και τα χρέη και τα χρέη τους συνολικά φθάνουν τα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι τόκοι τους μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν τα πραγματικά τους χρέη. Ο ΟΑΕΔ εισέπραξε 54εκ. από τα δάνεια ενώ την ίδια στιγμή δημιουργηθήκαν 48εκ. χρέη. Τα μέτρα τώρα που λαμβάνει η κυβέρνηση προβλέπουν απομείωση του δανείου κατά 15% για όλους τους δανειολήπτες και κάποιες πρόσθετες εκπτώσεις για τις ευπαθείς ομάδες (συνταξιούχους, χηρεία, ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, τρίτεκνοι κ.α.) καθώς και 20% επιπλέον για τους πολύτεκνους. Και αυτό αφού από τον αριθμό αυτό των δανειοληπτών αφαιρεθούν όσοι χρωστάνε έως 6.000 ευρώ κι όσοι έχουν καλύψει το 60% της αρχικής δανειακής τους σύμβασης.

Για αυτούς διαγράφονται άμεσα τα χρέη δηλαδή αυτόματα 47.000 υπόχρεοι, θεωρείται ότι έχουν αποπληρώσει το δάνειό τους. Επίσης οι τόκοι υπερημερίας, και όλοι οι άλλοι τόκοι που έχουν μπει στο αρχικό κεφάλαιο της οφειλής τους διαγράφονται ενώ όσοι έχουν καταβληθεί θα αφαιρούνται από κεφάλαιο. Άρα όσοι παραμείνουν σε δανεισμό θα δουν τη μηνιαία τους δόση να μειώνεται από 50% έως κι 70% ανάλογα με το ύψος του χρέους τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δόσεις υπόχρεων έφθαναν μέχρι και 2.500-2.800 ευρώ το εξάμηνο οπότε ο συνδυασμός των μέτρων και η παράταση αποπληρωμής μέχρι 10 χρόνια επιτυγχάνει τον στόχο να έρθει πλέον η δόση στα σημερινά επίπεδα της οικονομικής δυνατότητας του δανειολήπτη. Επίσης στους άνεργους δίνεται η δυνατότητα να παγώνουν ανά 6 μήνες και συνολικά για 3 χρόνια την οφειλή τους με μια απλή αίτηση, χωρίς καμία συνέπεια. Όσο παραμένουν στην κατάσταση της ανεργίας δεν έχουν υποχρέωση να πληρώσουν. Επίσης όσοι αποδείξουν ότι, για άλλους λόγους, έχουν αδυναμία αποπληρωμής μπορούν και αυτοί να παγώσουν την υποχρέωσή τους.

Ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε και στις τις ευεργετικές διατάξεις που ισχύουν από το περασμένο Καλοκαίρι και για όσους έχουν λάβει εργατικές κατοικίες στους οικισμούς του πρώην ΟΕΚ. Ο ΟΕΚ από το ’54 έχει κάνει 56.000 κατοικίες, οι 36.000 από αυτές ήταν με πολύ σοβαρές εκκρεμότητες. Περίπου 11.500 κατοικίες είναι χωρίς οριστικά παραχωρητήρια σε 150 οικισμούς στην πλειοψηφία των οποίων έχουν παραβιαστεί οι οικοδομικές άδειες και αυτό εμποδίζει τα οριστικά παραχωρητήρια. Η πολιτεία αυτή την περίοδο βρίσκεται σε διαδικασίες για την εξεύρεση λύση για οριστικά παραχωρητήρια. Επίσης ορίστηκε μια ενιαία τιμή 300 ευρώ για όλα την Ελλάδα και λήφθηκαν πολλά μέτρα διευκόλυνσης για την αποπληρωμή της νέας τιμής. Ειδικό βάρος έπεσε σε ομάδες ανθρώπων όπως οι συνταξιούχοι, περιπτώσεις χηρείας , οι μονογονεϊκές οικογένειες κ.α.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μουζάλας άφησε σαφώς να εννοηθεί πως οι προηγούμενες κυβερνήσεις χρησιμοποιούσαν την κοινωνική-εργατική αλληλεγγύη και τον ΟΕΚ για τη δημιουργία εκλογικής πελατείας. Όπως αποκάλυψε πριν τις εκλογές του 2004, σε σύγκριση με το 2003 υπήρξε αύξηση κατά 157% στα δάνεια που δόθηκαν από κεφάλια του ΟΕΚ ενώ ακόμα πιο εντυπωσιακή ήταν η αύξηση στο επίσης εκλογικό έτος 2007 καθώς τότε καταγράφηκε άνοδος κατά 753% σε σχέση με το 2006. Τέλος ο κ. Μουζάλας είπε ότι όσοι πήραν δάνεια μέσω των τραπεζών με την διαμεσολάβηση του πρώην ΟΕΚ είναι η πιο δύσκολη κι επικίνδυνη κατηγορία γιατί αυτοί υπόκεινται στους κανόνες του τραπεζικού δανεισμού. «Το μελετάμε συγκεντρώνοντας τα στοιχεία, να δούμε το μέγεθος του προβλήματος. Είμαστε σε μια πολύ σοβαρή προσπάθεια, στον βαθμό που θα μπορέσουμε να το λύσουμε. Υπολογίζουμε ότι είναι 50-55.000 αυτοί», σημείωσε.

Ακούστε:
stokokkino
19/3/2018