Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2018

Μοναστηριακά μακαρόνια φούρνου με τόννο

Η κουζίνα στο Άγιο Όρος είναι αξιολογότατη, λιτή, νόστιμη, με συνταγές ωφέλιμες για την υγεία. Η αγιορείτικη κουζίνα βασίζεται στα λαχανικά, τα όσπρια και ότι προσφέρει η θάλασσα που περιβάλλει το Άγιο Όρος.
Καθόλου κρέας όλο τον χρόνο, συνταγές με πολλά χορταρικά και φρούτα. Τηρούμε αυστηρά τη νηστεία. Είναι μια λιτή, υγιεινή διατροφή, με νηστίσιμες και μη συνταγές χωρίς λιπαρά. Αυτό είναι το μυστικό που προστατεύει τους αγιορείτες μοναχούς από τον
καρκίνο καθώς και από άλλες ασθένειες και τους προσφέρει μακροζωία, λέει ο μοναχός της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους, πατήρ Μωυσής.
Τρώμε με εγκράτεια. Όσο πρέπει. Ακόμα και στις γιορτές, όπως το Πάσχα, δεν τρώμε κρέας. Τρώμε ψάρι. Και βέβαια καταναλώνουμε συχνά λαχανικά και φρούτα, πολλά από τα οποία τα παράγουμε οι ίδιοι», τονίζει ο μοναχός Μωυσής. Όπως προσθέτει, όμως, είναι σημαντικό ότι οι αγιορείτες μοναχοί ακόμα και από τα νηστίσιμα προϊόντα δεν τρώμε πολύ. Κι αυτό διότι γενικά οι μοναχοί ζουν με τα απλά, τα απαραίτητα, τα λιτά. Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλο τον χρόνο, Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή νηστεύουμε και τρώμε αλάδωτα τα γεύματα.


Υλικά :

½ κιλό μακαρόνια κοφτά
50 γρ. Βούτυρο
2-3 αυγά
50 γρ. Τυρί σκληρό
Αλάτι-πιπέρι

Για την σάλτσα :

1 κουτί τόννος
2 κουταλιές βούτυρο γάλακτος
4 ώριμες τομάτες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Αλάτι-πιπέρι-κανέλα μασούρι
2-3 σκελίδες σκόρδα ψιλοκομμένα
Λίγα μανιτάρια (προαιρετικώς)


Εκτέλεση :

Ετοιμάζουμε την σάλτσα. Σωτάρουμε το κραμμύδι, ρίχνουμε τον τόννο λειωμένο και τα υπόλοιπα υλικά  με λίγο νερό. Όταν δέσει την κατεβάζουμε από τη φωτιά και βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό. Όταν βράσουν τα κατεβάζουμε από τη φωτιά. Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα και προσθέτουμε τους κρόκους, το βούτυρο και το τυρί. Τοποθετούμε τα ζυμαρικά που έχουμε βράσει και βουτυρώσει σε βουτυρωμένο πυρέξ και γαρνίρουμε με το μείγμα. Σκορπάμε από πάνω την σάλτσα ή την τοποθετούμε κατά διαστήματα ώστε να έχει κάθε μερίδα από λίγο στο κέντρο και τα τοποθετούμε σε ζεστό φούρνο να ροδίσουν για 10 λεπτά περίπου. Σερβίρονται ζεστά.

Περιηγηθείτε στη σελίδα και δείτε μοναστηριακά προϊόντα, εργόχειρα,, εικόνες συνταγές και  πολλά άλλα
εδώ : Μοναστηριακά Αγιον Όρος