Τρίτη, 24 Απριλίου 2018

«Σταματήστε να ρουφάτε»: Τέλος στα πλαστικά καλαμάκια για την προστασία του περιβάλλοντος(upd)

#StopSucking Την ώρα που στην Ελλάδα προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα που έφερε η επιβολή περιβαλλοντικού τέλους στις πλαστικές σακούλες, στις ΗΠΑ και τη Βρετανία έχει ήδη γίνει το επόμενο βήμα για τη μείωση της χρήσης πλαστικού για την προστασία του περιβάλλοντος, με τα πλαστικά καλαμάκια να μπαίνουν στο… στόχαστρο ακτιβιστών που «μάχονται» για την
αντικατάστασή τους από πιο… φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα.

Κάθε μέρα, μόνο οι Αμερικανοί πετούν 500 εκατομμύρια πλαστικά καλαμάκια, ποσότητα ικανή να γεμίσει 125 σχολικά λεωφορεία, ενώ αν τα ενώναμε, θα μπορούσαμε να… περικυκλώσουμε τη Γη και μάλιστα δύο φορές.

Αυτό σημαίνει πως ο μέσος Αμερικανός χρησιμοποιεί περισσότερα από 35.000 πλαστικά καλαμάκια στη διάρκεια της ζωής του, όπως εκτιμά ο ηθοποιός και ακτιβιστής Adrian Grenier, ο οποίος ηγείται της καμπάνιας #StopSucking, της οργάνωσης Strawlessocean, που στόχο έχει τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων που δημιουργούν οι άνθρωποι και συχνά καταλήγουν στη θάλασσα.

Παγκοσμίως, τα πλαστικά καλαμάκια είναι ο έκτος πιο συχνός τύπος απορριμμάτων γενικώς και μεταξύ αυτών που προκαλούν την μεγαλύτερη θαλάσσια ρύπανση, ειδικότερα.  Φτιαγμένα από ορυκτά μέταλλα, τα πλαστικά καλαμάκια σχεδόν ποτέ δεν ανακυκλώνονται, αφενός γιατί είναι πολύ μικρά και αφετέρου λόγω της σύστασής τους, καθώς εμπεριέχουν διάφορους τύπους πλαστικού. Έτσι, απλώς συμβάλλουν σημαντικά στο τεράστιο πρόβλημα της ρύπανσης από πλαστικό, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι κάθε χρόνο τουλάχιστον οκτώ εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στη θάλασσα.

Be Straw Free, η καμπάνια που εμπνεύστηκε ένας 9χρονος

Πρόσφατα, τα πλαστικά καλαμάκια μπήκαν στο στόχαστρο του κινήματος που «μάχεται» για τη μείωση της χρήσης τους.  Η πρώτη καμπάνια με αυτόν τον σκοπό, η Be Straw Free, δηλαδή «Χωρίς Καλαμάκια»,  ξεκίνησε το 2011, από τον 9χρονο τότε Milo Cress.

    «Παρατήρησα πως ό,τι κι αν έπαιρνα να πιώ, ερχόταν σερβιρισμένο με ένα πλαστικό καλαμάκι, όμως εγώ ουσιαστικά δεν το χρειαζόμουν.  Μού φάνηκε τεράστια σπατάλη. Τα πλαστικά καλαμάκια φτιάχνονται από παράγωγα του πετρελαίου», είπε ο 9χρονος Milo και διερωτήθηκε: «Θέλουμε πραγματικά να σπαταλάμε έναν πολύτιμο πόρο όπως το πετρέλαιο για να φτιάχνουμε πλαστικά καλαμάκια μιας χρήσης, που τα αξιοποιούμε μόλις για λίγα λεπτά πριν τα πετάξουμε;».

Έτσι ξεκίνησε την εκστρατεία του, και πηγαίνοντας πόρτα-πόρτα στα εστιατόρια της πόλης του, ζητούσε από τους υπεύθυνους να μην παρέχουν πλαστικά καλαμάκια αφειδώς, αλλά να τα προσφέρουν στους πελάτες τους μόνον εφ’ όσον τα επιθυμούν. Πολλοί από τους καταστηματάρχες βρήκαν καλή την ιδέα του και την υιοθέτησαν κι έτσι σιγά-σιγά η… οικονομία στα πλαστικά καλαμάκια εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα, με τη χρήση τους να μειώνεται σε ποσοστό 50-80%.

«Σταματήστε να ρουφάτε»

Ένα πλαστικό καλαμάκι μπορεί να είναι μικρό και να φαίνεται δεν προκαλεί μεγάλο πρόβλημα, όμως είναι ένας σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα που προκαλεί την ρύπανση από πλαστικό. Το 2015, το βίντεο που έδειχνε ένα πλαστικό καλαμάκι «καρφωμένο» στο ρουθούνι μιας θαλάσσιας χελώνας, προκάλεσε σοκ παγκοσμίως και έδωσε μεγάλη ώθηση στο… κίνημα «Χωρίς Καλαμάκια».

Σκληρό βίντεο
https://www.youtube.com/watch?v=4wH878t78bw

Τότε ήταν που ο ηθοποιός και ακτιβιστής Adrian Grenier ξεκίνησε την καμπάνια #stopsucking, δηλαδή «σταματήστε να ρουφάτε», με σήμα-κατατεθέν της ένα βίντεο στο οποίο φαινόταν το πλοκάμι ενός γιγάντιου χταποδιού να "επιτίθεται" σε διάσημους, που κρατούν ένα ποτήρι και πίνουν κάτι με καλαμάκι.

Αν και κάποιοι τον κατηγόρησαν για … ανάλαφρη προσέγγιση ενός τόσο σημαντικού θέματος, όπως η θαλάσσια ρύπανση, εκείνος αντέτεινε πως αυτό ήταν μια σκόπιμη στρατηγική για την προώθηση της καμπάνιας.

    «Η περιβαλλοντική καταστροφή είναι ένα τόσο “βαρύ” θέμα και συχνά η προβολή εικόνων της πραγματικότητας, δημιουργεί απάθεια, κάτι που δεν βοηθά στο να αλλάξει κάτι. Γι’ αυτό επιλέξαμε το κίνημά μας να έχει θετικά χαρακτηριστικά και λίγο πιο ανάλαφρα και τελικά αυτή η προσέγγιση είναι αποτελεσματική», εξηγεί ο Grenier.

Επικαλείται μάλιστα το παράδειγμα της εκστρατείας «Χωρίς Καλαμάκια» στο Σιάτλ, που είχε ως αποτέλεσμα να εξοικονομηθούν 2,3 εκατομμύρια πλαστικά καλαμάκια, με τις επιχειρήσεις εστίασης να κάνουν «στροφή» χρησιμοποιώντας καλαμάκια από βιοδιασπώμενο χαρτί. Μάλιστα εντός του έτους, οι τοπικές Αρχές σκοπεύουν να επιβάλλουν επίσημη απαγόρευση της χρήσης σκευών από πλαστικό γενικότερα.

«Όχι» στα πλαστικά καλαμάκια λένε και οι Βρετανοί

Το κίνημα πέρασε τα αμερικανικά σύνορα και επεκτάθηκε και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τα πλαστικά καλαμάκια περιλαμβάνονται στο σχέδιο της κυβέρνησης για την απαγόρευση όλων των πλαστικών απορριμμάτων με ορίζοντα το 2042.

Πέρυσι μια μεγάλη αλυσίδα pub ανακοίνωσε ότι θα αντικαταστήσει όλα τα πλαστικά καλαμάκια με χάρτινα στα 900 καταστήματά της, απόφαση που «αντέγραψαν» κι άλλες μικρότερες αντίστοιχες επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα. Εκτιμάται πως από την κίνηση αυτή θα εξοικονομήσει 70 εκατομμύρια πλαστικά καλαμάκια το χρόνο.

Μια άλλη εναλλακτική που προτείνουν οι ακτιβιστές, είναι η χρήση του συγκεκριμένου προϊόντος να γίνεται κατ’ επιλογήν.

    «Δεν θέλουμε να κάνουμε τον κόσμο να αισθάνεται άσχημα όταν θέλει να χρησιμοποιήσει καλαμάκι για να πιει το ποτό του, γι΄αυτό και δεν προτείνουμε την ολοκληρωτική απαγόρευσή τους», εξηγεί η Jackie Nunez, εκ των ιδρυτών της οργάνωσης «Το τελευταίο πλαστικό καλαμάκι» και προσθέτει: «υπάρχουν πολλές άλλες εναλλακτικές που είναι και λιγότερο επιβλαβείς για το περιβάλλον». 

The last straw: Is time up for this plastic relic?, By Jacopo Prisco, CNN

Γεωργία Κουρουπάκη
CNN Greece
15/1/2018

https://im2.7job.gr/sites/default/files/imagecache/1200x675/article/2017/30/234509-grehyretr.jpg

Ρουφώντας τους ωκεανούς με... πλαστικά καλαμάκια

Υπάρχει κάτι οξύμωρο σε αυτό το μικρο ευτελές αντικείμενο: είναι μιας χρήσεως  άρα προορισμένο να έχει διάρκεια ζωής από λίγα λεπτά έως και μια-δυο ώρες κι όμως, μπορεί να ζήσει για εκατοντάδες χρόνια! Είναι φτιαγμένο για να ρουφάς το ποτό ή τον καφέ σου κι όμως το ίδιο, ρουφάει τελικά τα νερά των ωκεανών αφού τα μολύνει ανεπανόρθωτα και τελικά, είναι ένα τόσο μικρό αντικείμενο που κάνει τόσο μεγάλη ζημιά...
Υπερβολές; Για να δούμε μερικά στοιχεία...
Μόνο στις ΗΠΑ καταναλώνονται καθημερινά  500.000.000 πλαστικά καλαμάκια! Σύμφωνα με μελέτες, κάθε πλαστικό καλαμάκι χρησιμοποιείται κατά μέσον όρο για είκοσι λεπτά πριν γίνει σκουπίδι.
Αν ενώσουμε τα 500 εκατομμύρια πλαστικά καλαμάκια που καταναλώνουν μόνο σε μία μέρα οι Αμερικανοί, θα μπορούσαμε να τυλίξουμε την υδρόγειο όχι μία αλλά δυόμιση φορές! Άλλο εντυπωσιακό μέτρο σύγκρισης [φτιαγμένο από αμερικανούς για αμερικανούς]: με τα πλαστικά καλαμάκια μίας ημέρας θα μπορούσαμε να γεμίσουμε 125 σχολικά λεωφορεία! Στον χρόνο, τα παραγεμισμένα με πλαστικά καλαμάκια, σχολικά λεωφορεία θα έφταναν τα 46.400!
Μπορεί βέβαια να μην γεμίζουμε λεωφορεία, γεμίζουμε όμως τους ωκεανούς.
Στις θάλασσες  το πρόβλημα δεν είναι μόνο ο συνωστισμός. Κάθε χρόνο, αυτά τα μικροσκοπικά αντικείμενα σκοτώνουν 1.100.000 ζώα! Στα ανυποψίαστα ζώα που μπερδεύουν το πλαστικό καλαμάκι με τροφή, περιλαμβάνονται γλάροι, θηλαστικά των ωκεανών και φυσικά, θαλάσσιες χελώνες. Πριν από μερικά χρόνια, ήρθε στο φως το ανατριχιαστικό video με τη θαλάσσια χελώνα από την Costa Rica που αργοπέθαινε μέχρι που μια ομάδα από επιστήμονες της  αφαίρεσαν  το πλαστικό καλαμάκι από το ρουθούνι.

Είναι ενοχλητικό κι επικίνδυνο αντικείμενο. Έρχεται στο περιβάλλον σου και σου μπαίνει στη μύτη. Κατά κυριολεξία. Τα πλαστικά καλαμάκια έχουν πιάσει πάτο...
Ένα άλλο στοιχείο που έρχεται από τον βυθό της θάλασσας: στη λίστα με τα δέκα πιο συνηθισμένα αντικείμενα που συλλέγονται από τους ωκεανούς, τα πλαστικά καλαμάκια φιγουράρουν στο Νο 5! Η Αυστραλή Kasey Turner που ασχολείται επαγγελματικά με το scuba diving έκανε ένα μικρό πείραμα: βούτηξε στο Manly της Αυστραλίας και μέσα σε είκοσι λεπτά μάζεψε 319 πλαστικά καλαμάκια! Μετά από 24 ώρες ακριβώς, ξαναβούτηξε στην ίδια περιοχή και μάζεψε άλλα 294!Kasey Turner

Στην άλλη άκρη της γης, στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ, μια κινηματογραφίστρια-ακτιβίστρια,  η Linda Booker δίνει τη δική της μάχη με τα πλαστικά καλαμάκια... Θυμάστε τη χαρακτηριστική εικόνα τρόμου με τα σαγόνια του καρχαρία να χάσκουν κάτω από την επιφάνεια του νερού και τον τίτλο: “jaws” να μας παγώνει το αίμα; Ο κίνδυνος υπάρχει πάντα κάτω από την επιφάνεια, μόνο που τα σαγόνια είναι πλαστικά και τα δόντια είναι καλαμάκια! Προκειμένου να δείξει την πραγματική απειλή, η Linda Booker δημιούργησε το ντοκιμαντέρ: STRAWS!
Στην  32 λεπτών ταινία της, η κινηματογραφίστρια προσπαθεί να περιγράψει το μέγεθος του  προβλήματος και να εξηγήσει γιατί τα πλαστικά καλαμάκια  προξενούν τόσο μεγάλη ζημιά στο οικοσύστημα. Ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι το πλαστικό καλαμάκι δεν είναι βιοδιασπώμενο. Αυτό σημαίνει ότι όσα χρόνια κι αν περάσουν [μιλάμε για εκατοντάδες χρόνια], μπορεί να κόβεται σε μικρότερα κομμάτια αλλά ποτέ δεν θα διαλυθεί εντελώς. Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι τα πλαστικά καλαμάκια  περιέχουν BPA, μια τοξική χημική ουσία που έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα βλαπτική για τον ανθρώπινο οργανισμό. [Στην Κίνα, τον Καναδά και την Ευρώπη, η ουσία αυτή έχει απαγορευθεί στην παραγωγή μπιμπερό.] “Πιστεύω ότι το video με το πλαστικό καλαμάκι στο ρουθούνι της θαλάσσιας χελώνας υπήρξε καταλυτικό για την κινητοποίηση ενάντια στα πλαστικά καλαμάκια” λέει η Linda.

η αφίσα της ταινίας Straws της Linda Booker
Πραγματικά, πολύς κόσμος αρχίζει να βλέπει πλέον τα πλαστικά καλαμάκια όπως πραγματικά είναι: μια απειλή για το οικοσύστημα.
Η One More Generation, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση με στόχο άλλη μία γενιά σε ανθρώπους-ζώα και περιβάλλον, έχει κάνει αρκετή δουλειά με τα πλαστικά καλαμάκια. Στον κατάλογο με τους συνεργάτες της περιλαμβάνονται ήδη δεκάδες εστιατόρια και bar που έχουν καταργήσει τη χρήση τους.
«Ένα ποτό χωρίς πλαστικό καλαμάκι παρακαλώ!»
Ανάμεσα στις μάρκες που ευαισθητοποιήθηκαν και ανέλαβαν  δράση ενάντια στα πλαστικά καλαμάκια είναι και το Bacardi. Το γνωστό brand δημιούργησε την καμπάνια “no-straw” movement.  O Ian McLaren, Trade Advocacy director της μάρκας, ελπίζει να βρεθούν και άλλες εταιρείες που θα μιμηθούν τη δική του κι εξηγεί: “Tα πλαστικά καλαμάκια δεν βιοδιασπώνται και η χρήση τους είναι πανταχού παρούσα σε πολλές βιομηχανίες μεταξύ των οποίων και στην αγορά οινοπνευματωδών ποτών. Εμείς θέλουμε να είμαστε μέρος της λύσης κι αυτό περιλαμβάνει τη μείωση των αποβλήτων που παράγουμε”.
Με την κίνηση αυτή, η βιομηχανία gin θα σώσει τον πλανήτη από 14.000 πλαστικά καλαμάκια κάθε μήνα. Ίσως να μην είναι πολλά σε σχέση με τα εκατομμύρια τεμάχια που χρησιμοποιούνται αλλά σίγουρα είναι μια καλή αρχή. Μια τέτοια κίνηση από ένα τόσο σημαντικό brand δεν θα περάσει απαρατήρητη, θα ενθαρρύνει καταναλωτές να παραγγείλουν το ποτό τους χωρίς πλαστικό καλαμάκι.
Όσο περισσότερο ζητάμε ποτό χωρίς πλαστικό καλαμάκι, τόσο περισσότερο ευαισθητοποιούμε τα brands οινοπνευματωδών πoτών να μιμηθούν το Bacardi. Στην πραγματικότητα, αυτή θα είναι η επόμενη τάση: καμπάνιες  που θα διαφημίζουν είτε την επιλογή χωρίς πλαστικό καλαμάκι είτε την εναλλακτική πρόταση για καλαμάκι από άλλο υλικό, τόσο από οινοπνευματώδη ποτά όσο και από έξυπνες αλυσίδες καφέ.
γυάλινα καλαμάκια “save the turtles” και “save the whales”

Αν πάλι δεν μπορούμε με τίποτα να ζήσουμε χωρίς τα καλαμάκια μιας χρήσεως, ας επιλέξουμε ένα άλλο υλικό πιο φιλικό στο περιβάλλον. Όπως το χαρτί. Αμερικανική εταιρεία που κατασκευάζει χάρτινα καλαμάκια μιας χρήσεως έχει βάλει στόχο να αντικαταστήσει τα πλαστικά σε ολόκληρο τον πλανήτη. [Στο κάτω-κάτω, τα πλαστικά εμφανίστηκαν στη δεκαετία του 60.
Μέχρι τότε, τα χάρτινα έκαναν μια χαρά τη δουλειά τους.] Γιατί όμως να μην προτιμήσουμε τα ελληνικά; Στο διαδίκτυο, υπάρχει  ελληνική εταιρεία που κατασκευάζει χάρτινα καλαμάκια σε απίστευτα σχέδια: ριγέ, πουά, animal print, vintage και το πιο σημαντικό: δεν [συμ]περιφέρονται σαν στοιχειωμένα φύκια στους ωκεανούς και δεν τρυπάνε τα ρουθούνια ανυποψίαστων θαλάσσιων χελωνών.
Ας είναι γυάλινα, μεταλλικά, χάρτινα...αρκεί να μην είναι πλαστικά.
Το σίγουρο είναι ότι μπορούμε να ζήσουμε χωρίς πλαστικά καλαμάκια αλλά δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς ωκεανούς. Ας το θυμόμαστε την επόμενη φορά που θα παραγγείλουμε καφέ ή ποτό.

http://thelastplasticstraw.org/
https://onelessstraw.org/
http://www.strawsfilm.com/
#NoPlasticStraws #RefuseSingleUse
 


Ιφιγένεια Κοντού
TVXS
27/7/2017

https://im2.7job.gr/sites/default/files/imagecache/1200x675/article/2018/17/259447-1524437392313.jpg

Τέλος και στην Ελλάδα τα πλαστικά καλαμάκια

Τέλος και στην Ελλάδα τα πλαστικά καλαμάκια

Οι εταιρείες - μέλη της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών -η ΕΝΕΑΠ εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου αλκοολούχων ποτών- ανακοίνωσαν ότι καταργούν σταδιακά τα πλαστικά καλαμάκια και τους αναδευτήρες ποτών.

Η κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης δέσμευσης για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Η απόφαση έχει ως αφορμή την ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης την Πέμπτη 19 Απριλίου ότι, προτίθεται να απαγορεύσει μέχρι το τέλος του χρόνου τα πλαστικά καλαμάκια, τους πλαστικούς αναδευτήρες ποτών και καφέδων, καθώς και τις πλαστικές μπατονέτες.

«Θα απαγορεύσουμε αυτά τα αντικείμενα από πλαστικό», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ, όταν ερωτήθηκε από το BBC, και συμπλήρωσε ότι πρόκειται για «παγκόσμια επείγουσα ανάγκη» καθώς απειλείται συνεχώς η θαλάσσια πανίδα.

Τα μέλη της ΕΝΕΑΠ παύουν να χρησιμοποιούν μη βιοδιασπώμενα πλαστικά καλαμάκια και αναδευτήρες ποτών στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες- είτε πρόκειται για εταιρικές εκδηλώσεις είτε για διαφημίσεις ή προωθητικές ενέργειες- με σκοπό την σταδιακή κατάργησή τους.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΕΝΕΑΠ: «Αναγνωρίζουμε ότι ένα καλαμάκι ή ένας αναδευτήρας ποτών χρησιμοποιείται μόνο για λίγα λεπτά, ωστόσο χρειάζονται πολλά χρόνια για να διασπαστεί ενώ συχνά δεν αποσυντίθεται πλήρως με αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τις θάλασσες. Γι’ αυτό, αναλαμβάνουμε δράση προκειμένου να συμβάλλουμε στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση της βιομηχανίας, των επαγγελματιών του κλάδου και των καταναλωτών.

Σε περίπτωση που το πλαστικό καλαμάκι ή ο αναδευτήρας είναι σημαντικά για να απολαύσει κανείς το ποτό του, προτείνουμε να χρησιμοποιούνται ανακυκλώσιμες βιοδιασπώμενες εναλλακτικές και θα ενθαρρύνουμε τους συνεργάτες μας προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τέλος, καλούμε τους καταναλωτές όταν παραγγέλνουν ποτό να διευκρινίζουν: ‘Όχι καλαμάκι, παρακαλώ’, και όλοι μαζί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας».

TVXS
23/4/2018