Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2017

Αγώνας για μία εκπαιδευτική άδεια

Αρνητική ήταν η απάντηση του Πειθαρχικού Συμβουλίου αδειών της φυλακής στο αίτημα μέλους της κοινότητας του ΚΕΘΕΑ Κορυδαλλού να πάρει μέρος στην πρώτη προγραμματισμένη ομαδική εκπαιδευτική συνάντηση των φοιτητών του Ανοιχτού Πανεπιστημίου με τους καθηγητές τους. Ο Δημήτρης Μ. είναι πλέον καθαρός και βρίσκεται στην κοινότητα από τον Μάιο του 2016.

Τελείωσε το Λύκειο μέσα στις φυλακές με βαθμό 16 και τον Οκτώβριο επιλέχτηκε μεταξύ άλλων από το υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να φοιτήσει στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Τώρα είναι πρωτοετής φοιτητής και σύμφωνα με το πρόγραμμα πρέπει να συμμετέχει σε 4 ομαδικές συνεδριάσεις του τομέα όπου σπουδάζει (οι συναντήσεις αυτές γίνονται Σάββατο στη Φιλοσοφική). Ο εισαγγελέας απέρριψε το αίτημα του Δημήτρη με το σκεπτικό ότι ήθελε να διαπιστώσει την πρόοδό του.
Τελικά η πρώτη ομαδική συνάντηση έγινε στις 2 Δεκεμβρίου χωρίς να μπορέσει ο Δημήτρης να την παρακολουθήσει. Παρόλα αυτά ο ίδιος διάβασε και δούλεψε μόνος του και κατάφερε όχι μόνο να παραδώσει την πρώτη του εργασία αλλά πήρε και βαθμό 7 με άριστα το 10.
Το Πανεπιστήμιο του χορήγησε πιστοποιητικό προόδου και τώρα ο Δημήτρης θα κάνει νέα αίτηση έτσι ώστε να μπορέσει τουλάχιστον να παρευρεθεί με εκπαιδευτική άδεια στη δεύτερη συνάντηση που είναι προσδιορισμένη για τις 27 Ιανουαρίου.
Παράλληλα, ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα απεξάρτησης μέσα στη φυλακή, έχει, σύμφωνα με τον Νόμο του 2015, τη δυνατότητα να υποβάλει αίτημα διακοπής ποινής με την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ και θα αποφοιτήσει και από εκεί.
Μιλήσαμε μαζί του στο τηλέφωνο και παρόλο που έχει στενοχωρηθεί πολύ που δεν μπόρεσε να πάει στην πρώτη πανεπιστημιακή συνάντηση είναι αισιόδοξος ότι το δεύτερο αίτημά του θα μπορέσει να γίνει δεκτό μια και ήδη η προσπάθειά του έχει αποδώσει καρπούς. Δίπλα του φυσικά είναι και τον στηρίζουν οι θεραπευτές του αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της κοινότητας.
Είναι κρίμα αυτά τα ευεργετικά για τους κρατούμενους και την ομαλή επανένταξή τους μέτρα να προσκρούουν κάθε φορά σε ενδεχόμενες αγκυλώσεις λειτουργών της δικαιοσύνης που δεν γνωρίζουν τη συμπεριφορά του κάθε κρατούμενου και δεν λαμβάνουν υπόψη την όποια πρόοδό του ειδικά όταν αφορά τη δύσκολη πορεία απεξάρτησης.