Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2017

Άστεγοι στο κέντρο της Αθήνας......και η αλλη αποψη!

Είναι μεσάνυχτα Παρασκευής (8/12). Το δημαρχείο της Αθήνας ανοιχτό, και άνθρωποι κάθε ηλικίας, αλλά κυρίως νέοι και νέες, συρρέουν. Περίπου 70 άτομα. Το ραντεβού όλων στον δεύτερο όροφο του δημαρχιακού μεγάρου. Ο λόγος; Νυχτερινή καταγραφή αστέγων στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας. Μία καταγραφή όμως, ανθρώπινη, ζεστή, φιλική, όπως πρέπει να γίνεται η προσέγγιση σε ανθρώπους, που δεν έχουν στέγη.
Δεν έχουν ένα κρεβάτι για να κοιμηθούν, με τα χαρτόκουτα και τις κουβέρτες να έχουν αντικαταστήσει το στρώμα. Σε αυτή την καταγραφή αστέγων από τον δήμο Αθηναίων, μέσα στους σκοτεινούς δρόμους της πόλης, συμμετέχει με δημοσιογράφο και φωτορεπόρτερ το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σε αυτή τη δράση του δήμου Αθηναίων συμπράττουν για πρώτη φορά έξι φορείς. Μέλη του ΚΕΘΕΑ, του ΟΚΑΝΑ, της PRAKSIS, των Γιατρών του Κόσμου, της Θετικής Φωνής και του ΚΥΑΔΑ (Κέντρο Υποδοχής κι Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων) ένωσαν συντονισμένα για πρώτη φορά τις δυνάμεις τους ώστε να χωριστούν σε ομάδες και να καταγράψουν άστεγους.
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα συγκεντρώνονται όλοι για να γίνει η κατανομή σε ομάδες και να υπάρξει ενημέρωση για τη δράση. Δώδεκα ομάδες που θα αποτελούνται από πέντε μέλη, διαφορετικών φορέων η κάθε μία. Μικτά σύνολα, κι αυτή είναι ακόμα μία πρωτοτυπία, καθώς δόθηκε η δυνατότητα, η συνεργασία να γίνει απευθείας στην πράξη.
Σύμβουλος στη συγκεκριμένη ενέργεια η Bloomberg Associates, με επικεφαλής την Linda Gibbs, που είχε διατελέσει αναπληρώτρια δήμαρχος Υγείας και Ανθρωπίνων υπηρεσιών της Νέας Υόρκης από το 2005 έως το 2013. Ακόμη παρούσα και σύμβουλος του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς όπως ανακοίνωσε η αρμόδια υπουργός, Θ. Φωτίου, αρχές Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί καταγραφή αστέγων σε 6 δήμους.

 
 ΚΑΙ Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ

Ωπ! Τι έχουμε εδώ?
Α ναι, καταγραφή των αστέγων από τον Δήμο της Αθήνας.
Παρακαλώ την προσοχή σας... Εχθές το βράδυ, κάπου στην Πειραιώς μάθαμε πως υπάλληλοι του Δήμου μαζί με την Αστυνομία έδιωξαν τους αστέγους από το σημείο που κοιμόντουσαν. Μετά την καταγραφή, ήρθε το pogrom!

Και για την ιστορία, όταν με πλησίασαν στις 29/11 για να συμμετέχουμε η απάντηση, μέσω αλληλογραφίας, ήταν:
"Ακούμε με ενδιαφέρον τα όσα ο Δήμος της Αθήνας θέλει να κάνει. Η προηγούμενη εμπειρία μας δεν μας επιτρέπει να εμπλακούμε σε αυτἠν τη φάση συν το επιβαρυμένο μας πρόγραμμα της ερχόμενης εβδομάδας.
Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Τάσσος Σμετόπουλος
Σημείωση 1η: Είναι ασαφής το ποια υπηρεσία του Δήμου έχει την ευθύνη της καταγραφής
Σημείωση 2η: Δεν δίνεται καμία διαβεβαίωση για το ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία της καταγραφής για pogrom των ανθρώπων που ζουν σε κατάσταση δρόμου.
Σημείωση 3η: Υπάρχει μία γενική ασάφεια στην πληροφορία που μοιραστήκατε μαζί μας."

Αυτά.
 Χαιρετισμούς στην κα Στρατηγάκη (Αντιδήμαρχο και Στρατηγό των διώξεων).
Σημείωση 1η: Θα τα πάρετε τα λεφτά από τους Αμερικάνους, αφήστε τους ανθρώπους ήσυχους.
Σημείωση 2η: Την επόμενη φορά, να σας δούμε και σε φωτογραφία πορτρέτο.


Tassos Smetopoulos