Παρασκευή, 11 Αυγούστου 2017

To αθέατο (και πιο όμορφο) πρόσωπο της Μυκόνου


Εκεί, στη «Μύκονο πίσω από τη Μύκονο και στη μικρή ιερή Δήλο» μάς ταξιδεύει ο Βασίλης Βρεττός
Η Μύκονος χωρίς τα πολυτελή κότερα, τους επιδεικτικούς σελέμπριτι, τις ξαπλώστρες των 100 ευρώ, την κοσμοπλημμύρα στα σοκάκια... Η Μύκονος που οι πιο πολλοί δεν γνωρίζουμε αλλά θέλουμε να ανακαλύψουμε.
Η Μύκονος των δικών της ανθρώπων. Εκεί, στη «Μύκονο πίσω από τη Μύκονο και στη μικρή ιερή Δήλο» μάς ταξιδεύει ο Βασίλης Βρεττός με τη φωτογραφική του ενότητα «Τα έργα των ανθρώπων», που αποτελεί την πολύτιμη καταγραφή της ενεργού, αυτόχθονης και παραγωγικής ανθρωπογεωγραφίας αυτών των αιγαιοπελαγίτικων νησιών.
Από αύριο οι φωτογραφίες του θα εκτίθενται στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση» και πρωταγωνιστές τους είναι οι άνθρωποι που ασχολούνται με τη χειρωνακτική εργασία, με τη γη, τη θάλασσα, όπως έκαναν και οι πρόγονοί τους. Πρόκειται για φωτογραφίες που φανερώνουν «τις δυνατότητες ενός νησιού που παρά την πολλή συνάφεια του κόσμου, διατηρεί απόκρημνες και απόκρυφες πλευρές, διαφυλάσσει γοητευτικά άγνωστα ενεργά σημεία», όπως σημειώνει η ιστορικός τέχνης Ιρις Κρητικού που επιμελείται την έκθεση.
«Οι κάτοικοι της Μυκόνου και της Δήλου αυτοσυστήνονται εν ώρα εργασίας. Χωρίς φτιασίδια και προμελέτη, με τη λιτή καθημερινή τους περιβολή. Φροντίζοντας τις καθημερινές τους υποχρεώσεις, ακολουθώντας γαλήνια τις εποχές και τιμώντας τις παραδόσεις στο μικρό κομμάτι του τόπου που διαφεντεύουν. Στα μεταλλικά έγκατα των αρχαίων στοών. Ανάμεσα στις ελιές, τα σταροχώραφα και τα αμπέλια», επισημαίνει η ίδια στην εξαιρετική έκδοση που συνοδεύει την έκθεση.
«Βαστώντας απαλά ένα νεογέννητο αρνί ή παρακολουθώντας σιωπηλά το ηλιοβασίλεμα πίσω από το τελευταίο βόδι του κοπαδιού τους. Αρμέγοντας σε δροσερούς στάβλους και πήζοντας το τυρί στο κιαροσκούρο του απομεσήμερου. Ραίνοντας τα ντόπια αμυγδαλωτά με ανθόνερο και τις βυζαντινές εικόνες με μύρο.
Πλέκοντας αρχέγονα σύμβολα στον αργαλειό και επιδέξιους σταυρούς από βάγια επάνω σε πεζούλες από ασβέστη. Καλαφατίζοντας τα ίχνη του χειμώνα και λαξεύοντας μουσικά κοίλα. Ταξιδεύοντας με πόδια ανοιχτά, παντός καιρού ισορροπιστές, στο τιμόνι του καϊκιού τους. Ξεχορταριάζοντας τα ακοίμητα αγάλματα της Δήλου, συντάσσοντας ημερολόγια καταστρώματος στο αρχαίο χώμα, φυλώντας τρυφερά τις ακατοίκητες ημέρες και τις νύχτες της».
Ο Βασίλης Βρεττός εδώ και πολλά χρόνια ασχολείται επαγγελματικά με τη φωτογραφική καταγραφή ανθρώπων σε ώρα εργασίας. Εχει συνεργαστεί με το Μουσείο Μπενάκη για την καταγραφή επαγγελμάτων σε όλη τη χώρα -προβιομηχανικών και σύγχρονων- και μέρος αυτού του υλικού παρουσιάστηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» το 2000. Ο ίδιος μεταξύ άλλων κατέγραψε τις εργασίες για την Ενοποίηση των Αρχαιολογικών Χώρων της Αθήνας, αλλά και το «χρονικό» της ανέγερσης του νέου Μουσείου της Ακρόπολης μαζί με τη μεταφορά και τοποθέτηση των εκθεμάτων.
«Οι εικόνες αυτές που αντλούνται από τον τόπο μας τη Μύκονο μαρτυρούν πως ανέκαθεν οι άνθρωποι έβρισκαν τον τρόπο να επιβιώνουν», τονίζει η Ανδριανή Κουφού, πρόεδρος της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Περιβάλλοντος, Παιδείας και Ανάπτυξης Μυκόνου (ΚΔΕΠΠΑΜ), που διοργανώνει την έκθεση. «Στις φωτογραφίες του Βασίλη Βρεττού, ο κόπος των ανθρώπων διαπερνάται από το φως του ήλιου και την ανάσα του αέρα. Οι εικόνες που γεννά ο φακός του είναι εικόνες αμόλυντες, άφθαρτες σαν να άνοιξε το σεντούκι της γιαγιάς και να πετάχτηκαν έξω».
 Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση», τηλ.: 2289027791.
 Εγκαίνια 11 Αυγούστου στις 21.00. Μέχρι 20/8. Ωρες λειτουργίας: 11.00-14.00 & 19.00-24.00.