Σάββατο, 12 Αυγούστου 2017

Είναι τελικά οι Έλληνες Ορθόδοξος λαός; Ιδού τι απαντούν οι ίδιοι

Απαντήσεις στη συζήτηση που τις τελευταίες ημέρες μονοπωλεί την επικαιρότητα, το κατά πόσο δηλαδή οι Έλληνες είναι Ορθόδοξος λαός, δίνει παλαιότερη έρευνα της διαΝΕΟσις. Η ΝΔ μπορεί σήμερα να επικαλείται το Σύνταγμα που ορίζει ως επικρατούσα θρησκεία στη χώρας μας την Ορθοδοξία, η
πραγματικότητα όμως δεν έχει καμία σχέση με τις συντηρητικές φαντασιώσεις της.

Η πρόσφατη έρευνα είχε δείξει μεταξύ άλλων ότι δύο στους δέκα έλληνες πολίτες δεν πιστεύουν στον Θεό. Τα ποσοστά αυτά ήταν σαφώς μεγαλύτερα ανάμεσα στους νέους, όσους είχαν μεταπτυχιακούς τίτλους, και φυσικά ανάμεσα σε όσους προσδιορίζονταν ως αριστεροί. Από τους υπόλοιπους δεν είναι βέβαια όλοι Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Έχουμε έλληνες καθολικούς, προτεστάντες, εβραίους και βέβαια πάρα πολλούς μουσουλμάνους.
Ενδιαφέρον έχει μάλιστα το γεγονός ότι μόλις έξι στους δέκα είπαν ότι η θρησκεία παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή τους. Το 70% μάλιστα απάντησε ότι δεν θέλει οι κληρικοί να πληρώνονται από το κράτος, ενώ την πλειονότητα (περίπου έξι στους δέκα) δεν θα την ενοχλούσε ούτε η ανέγερση μουσουλμανικών τεμένων.
Προφανώς λοιπόν η Ελλάδα δεν είναι μια Ορθόδοξη χώρα. Μπορεί η αξιωματική αντιπολίτευση να προτιμά τους πολίτες «ταλιμπάν της Ορθοδοξίας» αλλά οι απαντήσεις των ίδιων αποδεικνύουν ότι ευτυχώς αυτό δεν συμβαίνει.

via