Τετάρτη, 2 Αυγούστου 2017

Η Κρήτη διώχνει το πλοίο των ακροδεξιών

Σε πορεία αναχώρησης από την Κρήτη βρίσκεται από τα ξημερώματα το πλοίο του ακροδεξιού κινήματος «Defend Europe», μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν για τον ενδεχόμενο ελλιμενισμό του στην Ιεράπετρα.
Στις 04.30 τα ξημερώματα της Τετάρτης το πλοίο εμφανίστηκε στο Marinetraffic να δίνει στίγμα νότια της Κρήτης, συνεχίζοντας
προφανώς την πορεία του προς την θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ιταλίας και Λιβύης.
Το πλοίο των Ιταλών νεοφασιστών παρέμεινε για περίπου 36 ώρες στα ανοιχτά της Κρήτης, κοντά στη νήσο Κουφονήσι, επικαλούμενο βλάβη. Σε βίντεο που ανήρτησαν εμφανίζεται να έχουν πλέον ξεδιπλώσει και εμετικό πανό με το σύνθημα «Δεν θα κάνετε την Ευρώπη σπίτι σας», απευθυνόμενοι προφανώς στους απελπισμένους πρόσφυγες που επιχειρούν το συχνά θανάσιμο ταξίδι από τη Λιβύη στην Ιταλία.
Στην Ιεράπετρα οργανώθηκε το βράδυ της Δευτέρας συγκέντρωση διαμαρτυρίας από μέλη αντιφασιστικών οργανώσεων, ενώ αιτήματα να μην επιτρέψει τον ελλιμενισμό του πλοίου δέχτηκαν οι λιμενικές αρχές της περιοχής.
Ο δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσιος Καλαντζάκης είπε ότι η Ιεράπετρα λέει ένα μεγάλο ΟΧΙ σε κάθε μορφή φασισμού και δεν επιθυμεί καμία φιλοξενία στο λιμάνι της για το συγκεκριμένο πλοίο: «Δεν βλέπω να υπάρχει πρόθεση ούτε από τους ίδιους τους επιβαίνοντες να θέλουν να έρθουν πλέον στην περιοχή μας, στον τόπο όπου έχουμε δείξει ότι ο φασισμός δεν περνάει, έχουμε δείξει την αλληλεγγύη μας και τη φιλοξενία μας στους 700 μετανάστες που βοηθήσαμε να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια για τις μέρες που βρέθηκαν στην Ιεράπετρα πριν από καιρό. Η επικοινωνία μου με τις αρχές και το υπουργείο ήταν άμεση και η Ιεράπετρα απάντησε και με τις διαδηλώσεις χθες αλλά και με το μήνυμα που έστειλα μέσω των αρχών στο συγκεκριμένο πλοίο».
Το πλοίο C-STAR έχει αγοραστεί από την ακροδεξιά πρωτοβουλία «Defend Europe» με στόχο να παρεμποδίσει τη διέλευση πλοίων με πρόσφυγες κυρίως στην Ιταλία αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη και να τους απωθεί πίσω εκεί από όπου ξεκίνησαν.
Ωστόσο πριν από λίγες μέρες οι ιθύνοντες της επιχείρησης βρέθηκαν κατηγορούμενοι στην Κύπρο καθώς διαπιστώθηκε πως μετέφεραν παράνομα 20 ανθρώπους από τη Σρι Λάνκα, με πλαστά έγγραφα και μάλιστα με κάποιους από αυτούς να δηλώνουν πως τους ζητήθηκε να πληρώσουν 10.000 ευρώ στους ακροδεξιούς προκειμένου να τους μεταφέρουν παράτυπα στην Ιταλία! 


Η ΑΥΓΗ
2/8/2017