Τρίτη, 25 Ιουλίου 2017

Τήλος:Παράθυρο στη μαγεία της γαλήνιας ομορφιάς

Αγρια φυσική ομορφιά, κοφτερά βράχια, απόκρημνες πλαγιές, έλλειψη κάθε επιτηδευμένης πολυτέλειας και ρυθμοί χαλαρότατοι. Το πολύμορφο νησάκι των Δωδεκανήσων ακούει στο όνομα Τήλος και είναι το έβδομο κατά σειρά του συμπλέγματος. Απέχει 220 μίλια από τον Πειραιά και είναι ένας μαγικός και ανεξερεύνητος επίγειος παράδεισος. Πήρε το όνομά της από τον γιο της Αλίας και του Απόλλωνα, τον Τήλο, ο οποίος βρήκε εδώ
μαγικά βότανα για την άρρωστη μητέρα του. Το νησί φημίζεται για τη σπάνια χλωρίδα και τα παράξενα πουλιά του.
   
Το νησί το ονομάζει Tήλο ο Στράβων και το συγκαταλέγει στις Σποράδες, ενώ ο Στέφανος Bυζάντιος και ο Πλίνιος την ονομάζουν Aγαθούσα και την περιλαμβάνουν στις Κυκλάδες. Ο Ηρόδοτος έχει αναφερθεί στη σημαντικότερη περίοδο του νησιού, που χρονολογείται τον 7ο αι. π.Χ., όταν κάτοικοι της Τήλου μαζί με κατοίκους της Λίνδου εγκαταστάθηκαν στη Σικελία και ίδρυσαν τη γνωστή πόλη Γέλας.

Το Μεγάλο Χωριό είναι η πρωτεύουσα του νησιού. Τα Λιβάδια, ο μικρός Αγιος Αντώνιος και η Εριστος, ένα ήσυχο και απομακρυσμένο χωριό, είναι οι χαρακτηριστικοί οικισμοί της Τήλου. Οι πανέμορφες παραλίες, τα καταπράσινα τοπία, τα σπήλαια αλλά και τα αμέτρητα αρχαιολογικά μνημεία είναι όσα θα συναντήσετε στο μαγευτικό αυτό νησί.

Σπήλαιο Χαρκαδιό

Αρκετά είναι τα αρχαία, τα βυζαντινά αλλά και τα παλαιοντολογικά ευρήματα -τα τελευταία στο σπήλαιο Χαρκαδιό, όπου βρέθηκαν απολιθωμένα οστά από νάνους ελέφαντες. Εχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε αυτά τα ευρήματα από κοντά στο μικρό παλαιοντολογικό μουσείο που βρίσκεται στο εν λόγω σπήλαιο. Τον Νοέμβριο του 1971 παλαιοντολογική ανασκαφή στο Χαρκαδιό έφερε στο φως πλήθος από οστά νάνων ελεφάντων που έζησαν πριν από 50.000 έως και πριν από 4.000 - 3.000 χρόνια, ελαφιών που έζησαν πριν από 140.000 χρόνια και νεολιθικών κεραμικών και λίθινων εργαλείων. Οστά των νάνων ελεφάντων μπορεί να δει ο επισκέπτης στο μουσείο του Μεγάλου Χωριού μαζί με άλλα ευρήματα.

Στην Τήλο υπήρχε ναός αφιερωμένος στον Πύθιο Απόλλωνα και στην Αθηνά Πολιάδα, στα ερείπια του οποίου στα μεταβυζαντινά χρόνια χτίσθηκε ο ναός των Ταξιαρχών.
Δωριείς, Βενετοί, Ιωαννίτες ιππότες, Τούρκοι και Ελληνες έχουν περπατήσει σε αυτό το νησί ανά τους αιώνες που βρίσκεται ανάμεσα στη Νίσυρο και τη Χάλκη. Μέχρι τον 15ο αιώνα, στο νησί υπήρχαν δύο λίμνες, η μία στη θέση των Λιβαδιών και η άλλη στους Στόλους, κοντά στο Μεγάλο Χωριό. Και οι δύο καλύφθηκαν σιγά-σιγά με τα χώματα που παράσερναν οι βροχές.

Στην κορυφή του λόφου πάνω από το Μεγάλο Χωριό βρίσκεται το Κάστρο των Ιπποτών, από το οποίο διασώζονται όμως μόνο τα εξωτερικά τείχη. Θα δείτε ακόμα το εξακοσίων ετών Κάστρο της Αγιοσυκιάς, του 15ου αιώνα, που περιέχει ερείπια της ομώνυμης εκκλησίας, και το Μεσαιωνικό Κάστρο της Μεσσαρίας. Ακόμα, αξιόλογα αρχιτεκτονικά μνημεία αποτελούν τα μοναστήρια της Τήλου, με σπουδαιότερο αυτό του πολιούχου Αγίου Παντελεήμονα, ένα μικρό, πέτρινο μοναστήρι στο τέρμα του μοναδικού ασφαλτόδρομου που διασχίζει το νησί. Αξίζει πάντως να βρεθείτε και στα πλούσια Μοναστήρια του Ταξιάρχη και του Αγίου Αντωνίου αλλά και στο Εκκλησάκι της Παναγίας της Πολίτισσας, που χτίστηκε το 1879 και ανακαινίσθηκε το 1937. Βρίσκεται στην περιοχή Μισοσκάλι, κοντά στα Λιβάδια. Στον περίγυρο χώρο υπάρχει κοιμητήριο του 3ου μ.Χ. αιώνα. Εορτάζει στις 23 Αυγούστου, και γίνεται πανηγύρι με παραδοσιακή μουσική και χορό και στους παρευρισκομένους προσφέρεται φαγητό δωρεάν.

 http://www.espressonews.gr/sites/default/files/oldarticles/tilos4.jpg

http://www.espressonews.gr/sites/default/files/oldarticles/tilos3_0.jpg


Το Μικρό Χωριό του 15ου αιώνα, το οποίο εγκαταλείφθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από τους κατοίκους του και μοιάζει στοιχειωμένο, παίρνει ζωή κάθε Δεκαπενταύγουστο με το πανηγύρι της Θεοτόκισσας, που σας υποδέχεται με προσφορά παραδοσιακής ρεβιθόσουπας. Στις 31/8 στο Μικρό Χωριό εορτάζει και η εκκλησία της Τίμιας Ζώνης.

Επίσης, θαυμαστός είναι και ο Ναός της Παναγιάς της Καμαριανής, που βρίσκεται στην Πλάκα, κοντά σε μια πηγή με γάργαρο νερό, που αποτελεί και το καμάρι του νησιού. Από εκεί δε και το όνομα της Παναγίας Καμαριανής. Εορτάζει στις 23 Αυγούστου και γίνεται πανηγύρι με παραδοσιακή μουσική και χορούς, καθώς και προσφορά φαγητού.

Την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου όλοι οι κάτοικοι της Τήλου ανεβαίνουν στο ερειπωμένο αλλά εντυπωσιακά φωταγωγημένο Μικρό Χωριό για το πανηγύρι της κατάλευκης Θεοτόκισσας. Στα εννιάμερα της Παναγίας στις 23/8 οι χοροί μεταφέρονται στην Παναγία Πολίτισσα στα Λιβάδια και στην Καμαριανή στον Αγιο Αντώνιο.

Μοναδικές παραλίες και αυθεντικές γεύσεις

Υψηλότερη κορυφή του νησιού είναι ο Προφήτης Ηλίας με υψόμετρο περίπου 650 μέτρα. Η θέα από εδώ είναι μαγευτική. Οι ξακουστές παραλίες του νησιού είναι τα Λιβάδια, στο λιμάνι, με βότσαλο, τα Λεθρά, που βρίσκονται κοντά στα Λιβάδια και φθάνει κανείς έως εκεί από μονοπάτι, η Εριστος, που βρίσκεται νότια του Μεγάλου Χωριού, έχει αμμουδιά και υπάρχει αυτοκινητόδρομος με άσφαλτο, η Σκάφη, που βρίσκεται βορειοανατολικά του Μεγάλου Χωριού, είναι απομονωμένη, έχει αμμουδιά και φθάνει κανείς έως εκεί από μονοπάτι, η Πλάκα, 3 χλμ. μετά τον οικισμό του Αγίου Αντωνίου, ακολουθώντας επίσης ένα μονοπάτι. Σε αντίθεση με αυτό που συναντά κανείς στα περισσότερα αιγαιοπελαγίτικα νησιά, η Τήλος έχει νερό. Και ακριβώς επειδή έχει νερό, διαθέτει και πλούσιους οικότοπους, όπως τα μεσογειακά εποχιακά τέλματα στα Λιβάδια και η ψευδοστέπα με θερόφυτα κοντά στην Εριστο.

Αν είσαστε λάτρεις του αντίσκηνου, σημειώστε την αμμουδερή Εριστο και την πιο γαλήνια Πλάκα. Αν διαθέτετε ιστιοφόρο, μπορείτε να αγκυροβολήσετε σε όλα τα φυσικά λιμανάκια του νησιού. Στα Λιβάδια υπάρχει σταθμός ανεφοδιασμού για νερό. Στο νησί υπάρχει σταθμός καυσίμων. Ο καλύτερος τρόπος πάντως για να γνωρίσετε την Τήλο είναι να ξεχάσετε το αυτοκίνητο.

Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας ως ενθύμιο αυθεντικές γεύσεις από μέλι αγνό, τυρί ντόπιο και ό,τι άλλο ανακαλύψετε. Θα σας προσφέρουν μελοκούνι, αν βρεθείτε σε γάμο. Είναι ψιλοκομμένα αμύγδαλα, μελωμένα και πασπαλισμένα με σουσάμι για να είναι γλυκιά η ζωή των νεονύμφων.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤE: Η Τήλος και γενικώς τα Δωδεκάνησα εξυπηρετούνται με πλοία από το λιμάνι του Πειραιά. Στην Τήλο ταξιδεύει κανείς με πλοίο και από τα γύρω νησιά των Δωδεκανήσων, τις Κυκλάδες και την Κρήτη με ενδιάμεσους σταθμούς.

Εspresso, 2011

  

Αποτέλεσμα εικόνας για Λιβάδια Τήλος

Αποτέλεσμα εικόνας για Λιβάδια Τήλος 
Μικρό Χωριό photo wondergreeceΑποτέλεσμα εικόνας για Λιβάδια Τήλος 

 
http://www.tilos.gr/gr/images/istoria/dsc_5289.jpg 
 
http://www.eoellas.org/wp-content/uploads/2016/10/IMG_5986.jpg


https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/f4/c9/de/f4c9def0387ec58f193794d0180edc62.jpg

http://www.wondergreece.gr/public/images/2013/05/14/limenari_b/20130514162446limenari_b3.jpg
Λιμενάρι photo Wondergreece

Αποτέλεσμα εικόνας για Τήλος