Κυριακή, 9 Ιουλίου 2017

Εκτός απ’ την Ηριάννα, υπάρχει κι ο Περικλής

Εχουμε ήδη επισημάνει σε όλες τις αναφορές μας για την Ηριάννα ότι ακριβώς με την ίδια ποινή, με τα ίδια ανύπαρκτα στοιχεία και χωρίς καμία μαρτυρία καταδικάστηκε και ο συγκάτοικος του συντρόφου της Ηριάννας, που απλώς έτυχε να βρίσκεται κι εκείνος στο ίδιο σπίτι όταν εισέβαλε η αστυνομία.
Η προσφυγή του εκδικάζεται την ίδια ημέρα με την προσφυγή της Ηριάννας και, όπως φαίνεται, «πληρώνει» κι αυτός τη φιλική του
σχέση με τον Κ., ο οποίος έχει ήδη αμετάκλητα αθωωθεί.
Δύο νέοι άνθρωποι κλεισμένοι στη φυλακή συνεχίζουν να αναρωτιούνται για την «ενοχή» που στηρίζεται απλώς και μόνο σε φιλικές σχέσεις και αστήρικτα σενάρια που μετατράπηκαν σε βαριά κατηγορητήρια.

Ο δικηγόρος του Περικλή Μ. μιλά στην «Εφ.Συν.»

«Στις 17 Ιουλίου 2017, στο Πενταμελές Εφετείο Αθηνών διεκδικεί το αυτονόητο δικαίωμα στην ελευθερία και ο Περικλής Μ., 33 ετών, ο οποίος κρίθηκε πρωτοδίκως ένοχος για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και για διακεκριμένη οπλοκατοχή και του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 13 ετών, χωρίς ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση που άσκησε. Η αιτιολογία της πρωτόδικης απόφασης δεν έχει μέχρι σήμερα (29-06-2017) δημοσιευθεί, έτσι ώστε να είμαι σε θέση να τη σχολιάσω, καθώς δεν συμμετείχα ως υπερασπιστής στην πρωτόδικη δίκη.
»Ομως, από τη δικογραφία που μελέτησα, δεν προκύπτει κανένα αξιόπιστο και ασφαλές αποδεικτικό στοιχείο το οποίο να δικαιολογεί τόσο την ίδια την καταδίκη του όσο και την εξαιρετικά σκληρή μεταχείρισή του, που εκφράστηκε με τη μη χορήγηση ανασταλτικού αποτελέσματος στην έφεσή του. Αντίθετα, όλα τα στοιχεία της δικογραφίας συνηγορούν στην αθωότητά του, καθώς και στη συνδρομή των προϋποθέσεων για την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης μέχρι την εκδίκαση της έφεσής του.
»Ο Περικλής, πτυχιούχος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, δεν είχε ποτέ στο παρελθόν κατηγορηθεί για το παραμικρό, δεν ήταν και δεν είναι ύποπτος φυγής. Κατά την ανάκριση του είχαν επιβληθεί περιοριστικοί όροι (απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση στο Α.Τ. του τόπου κατοικίας του) τους οποίους ουδέποτε παραβίασε. Μάλιστα, μετά το τέλος της ανάκρισης, κατά τον χρόνο που υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία, το Συμβούλιο Εφετών είχε διατάξει την άρση του περιοριστικού όρου εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα.
»Τέλος, η παραμονή του στη φυλακή προκαλεί άμεσο κίνδυνο για ανεπανόρθωτη βλάβη της υγείας του, καθώς πάσχει από σπάνια και σοβαρή νόσο του πνεύμονα. Σύμφωνα με πληθώρα ιατρικών γνωματεύσεων, η παραμονή του στο περιβάλλον της φυλακής δύναται να αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα για την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του και να του προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες. Και στην περίπτωση του Περικλή Μ., η τήρηση της αρχής της νομιμότητας, ο σεβασμός στο τεκμήριο της αθωότητάς του και η εφαρμογή των θεμελιωδών δικονομικών κανόνων επιβάλλουν την άμεση αποφυλάκισή του».
Αθήνα 29 Ιουνίου 2017
Ο συνήγορος υπεράσπισης
Νίκος Δαμασκόπουλος

Σημ.: Ισχύουν –και στην περίπτωση του Περικλή– όσα έχουν δημοσιοποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες αναφορικά με την «αξιοπιστία» του αμφιλεγόμενου, ανεπαρκούς και σκιώδους «δείγματος» και εν προκειμένω «μείγματος»(!) DNA.Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΥΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
4/7/2017