Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017

«Η πρώτη λαίλαπα στο "Ντυνάν" ακούει στο όνομα Λοβέρδος»

Σε μια συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από εντάσεις, εξάρσεις και... εξυπνακισμούς ο πρώην πρόεδρος του «Ερρίκος Ντυνάν», Ανδρέας Μαρτίνης, συνέχισε σήμερα την κατάθεσή του ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά τα σκάνδαλα στον χώρο της υγείας.
Ο κ. Μαρτίνης επανέλαβε ότι δεν του είχαν ζητήσει ρουσφέτι, επί πρωθυπουργίας τους, ο Κώστας Καραμανλής και ο Αλέξης
Τσίπρας, παραδέχτηκε ότι τα λιγότερα του τα ζήτησε ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά και «σχεδόν όλοι» οι υπουργοί Υγείας, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις πιέσεις που δέχτηκε από τον Ανδρέα Λοβέρδο προκειμένου να αποσύρει τη μήνυση στον Ανδρέα Βγενόπουλο.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «ο κ. Λοβέρδος έπεισε τους περισσότερους να αποσύρουν τη μήνυση εφόσον η τράπεζα συμπεριφέρεται σωστά. Ωστόσο δεν συνέβη τίποτα τέτοιο και μας ενέπαιξαν. Και εμείς αναγκαστήκαμε, μπας και σωθεί το νοσοκομείο, να αποσύρουμε τη μήνυση και να κάτσουμε σαν κότες. Ήταν τραγικό μας λάθος. Και με μέμφεται μεγάλο μέρος του κυπριακού λαού».
«Η πρώτη λαίλαπα στο "Ντυνάν" ακούει στο όνομα Λοβέρδος και συνεχίστηκε επί Γεωργιάδη-Βορίδη», κατέθεσε επίσης.
Ωστόσο, παρότι πιέστηκε από τα μέλη της Επιτροπής να δώσει ονόματα, δεν δέχτηκε παραπέμποντας στο...  ημερολόγιο της γραμματέας του.
Σε ερώτηση «εάν η τροπολογία του Μάκη Βορίδη παραβιάζει τον κανόνα ότι μία εταιρεία δεν μπορεί να πάρει κοινωφελές ίδρυμα» ο κ. Μαρτίνης είπε ότι «με την τροπολογία του κ. Βορίδη δόθηκε η ευκαιρία σε κάποιους να κάνουν αυτά που θέλουν», εκτιμώντας ωστόσο ότι «ο κ. Βορίδης πιέστηκε αφόρητα».
Για το εάν η παρουσία των τριών εκπροσώπων του υπουργείου Υγείας στο Δ.Σ. εμπόδισαν αποφάσεις του Συμβουλίου ο κ. Μαρτίνης είπε ότι «πολλές φορές και εν μέσω συμβουλίων ενημερωνόταν ο υπουργός από αυτούς τους τρεις εκπροσώπους του υπουργείου στο Δ.Σ. και έλεγε τι θέσεις να πάρουν».
Θετικά απάντησε ο κ. Μαρτίνης και στην ερώτηση «εάν χρονικά το ενδιαφέρον μεταξύ Ντυνάν-Γαία συνέπεσε με την πίεση της Marfin για τα δάνεια του νοσοκομείου».

«Μεγαλύτερο λάθος το ότι παραιτήθηκα»

«Είχατε έλθει έξι φορές σε επιτροπές της Βουλής και ήσασταν ανένδοτος να αποσύρεται τη μήνυση στον Βγενόπουλο, γιατί, αφού θα ευδοκιμούσαν τα ένδικα μέσα, παραιτηθήκατε; Ποια έγγραφη εξασφάλιση σάς έδωσε η Marfin ότι θα σταματούσε η αντιδικία και είχατε μόνο προφορική διαβεβαίωση μόνο από τον κ. Λοβέρδο;» ρωτήθηκε επίσης, για να απαντήσει:
«Ντρέπομαι που δεν πέθανα τότε (...) Πίστευα πως όταν λέει κάτι ένας υπουργός, εν προκειμένω ο κ. Λοβέρδος, ήταν αλήθεια και όχι εξαπάτηση. Γι’ αυτό και δεν ζήτησα έγγραφη διασφάλιση».
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο κ. Μαρτίνης δήλωσε ότι «με τις τροπολογίες Λοβέρδου ζημιώθηκε το Ντυνάν» και υπογράμμισε ότι όταν του ζήτησε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης να παραιτηθεί παραιτήθηκε αμέσως «για να μην δει τα επόμενα». Επιπλέον, αναφερόμενος στον πλειστηριασμό του «Ερρίκος Ντυνάν» είπε προς την επιτροπή «αν επωφελήθηκαν κάποιοι, είναι δουλειά της επιτροπής να το βρει».
Όσο για το ποιο νομίζει ότι ήταν το μεγαλύτερο λάθος που έχει κάνει ως πρόεδρος του Ντυνάν; «Ότι παραιτήθηκα», απάντησε.

«Υπάρχει δικαστικό σκάνδαλο»

Στην ερώτηση «γιατί αυτά που καταγγέλλει τώρα δεν τα κατήγγειλε τότε» απάντησε: «Αν δεν περνούσα την πόρτα των φυλακών θα νόμιζαν ότι τα έλεγα για αντάλλαγμα για να μην μπω φυλακή. Τα λέω αυτά γιατί υπάρχει δικαστικό σκάνδαλο. Είμαι ο μόνος «δολοφόνος» Έλληνας που με αναπηρία 67% δεν έχω αποφυλακιστεί. Δεν ζητώ ρουσφέτι, αλλά ζητώ να εφαρμοστεί ο νόμος και όχι να καταργείται ο νόμος μόνο για μένα».
Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, ερωτώμενος «αν για τις νοσηλείες ζητούσαν κάποιοι ασθενείς ευνοϊκή μεταχείριση» ο κ. Μαρτίνης απήντησε ότι «αν δεν το έκανε ήταν σαν να πυροβολούσε τη μισή Βουλή».

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
14/6/2017