Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2017

Ψηφίστηκε η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες - Ανοίγει ο δρόμος για νέο διαγωνισμό

Ψηφίστηκε η τροπολογία για την κατάργηση του άρθρου 2Α του νόμου 4339 περί αδειοδότησης των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς.
Έτσι, «ανοίγει» ο δρόμος για νέο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Το ΕΣΡ αναμένεται να κληθεί να καταθέσει τη γνώμη του
για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών που θα πρέπει να δημοπρατηθούν, όπως και για την ελάχιστη τιμή εκκίνησης για κάθε μία από αυτές
Στην τροπολογία ορίζεται ότι το πρόγραμμα των παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης όλων των κατηγοριών θα μεταδίδεται υποχρεωτικά σε υψηλή ευκρίνεια (high definition), καθόλη τη διάρκεια ισχύος της άδειας, και ταυτόχρονα σε τυπική ευκρίνεια (standard definition) μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.


ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ
21/6/2017

Τροπολογία Παππά για να τρέξει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες

15/6/2017

Τροπολογία Παππά για να τρέξει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες - Media

Ως καταλύτης για να «τρέξει» ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες εκτιμάται η κατάθεση τροπολογίας από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά με την οποία καταργείται το άρθρο 2Α του νόμου 4339 περί αδειοδότησης των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών. 
Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση προέβλεπε την παράταση του καθεστώτος λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών στην προοπτική της άμεσης αδειοδότησης μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας. 
Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι με προηγούμενη τροπολογία, που ψηφίστηκε το Νοέμβριο του 2016, η εφαρμογή του συγκεκριμένου άρθρου είχε ανασταλεί μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, κάτι που έγινε τον Ιανουάριο του 2017, και ενόψει των προσπαθειών συγκρότησης νέου Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, με τη σύμφωνη γνώμη των κομμάτων της Βουλής.
Με την κατατεθείσα τροπολογία, αναφέρει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, ορίζεται ότι το πρόγραμμα των παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης όλων των κατηγοριών θα μεταδίδεται υποχρεωτικά σε υψηλή ευκρίνεια (high definition), καθόλη τη διάρκεια ισχύος της άδειας, και ταυτόχρονα σε τυπική ευκρίνεια (standard definition) μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.
«Μετά την ψήφιση της τροπολογίας, το ΕΣΡ θα κληθεί να καταθέσει τη γνώμη του για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών που θα πρέπει να δημοπρατηθούν, όπως και για την ελάχιστη τιμή εκκίνησης για κάθε μία από αυτές. Ανοίγει, κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο δρόμος για τη διενέργεια νέας δημοπρασίας» επισημαίνει στην ανακοίνωση του το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. 
Η τροπολογία κατατέθηκε σε κύρωση διεθνούς σύμβασης του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα από την Ολομέλεια της Βουλής