Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2017

Θεσσαλονίκη: Εργαζόμενοι στην καθαριότητα διέκοψαν τη συνεδρίαση της Οικονομικής επιτροπής για την ανάθεση της αποκομιδής σε ιδιώτη

Εν μέσω έντασης και αιχμών  εκ μέρους των συμβασιούχων για παράδοση της καθαριότητας στους ιδιώτες διακόπηκε για τρίτη φορά η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Θεσσαλονίκης που θα αξιολογούσε τις τρεις προσφορές που κατέθεσαν ιδιώτες προκειμένου να κηρυχθεί ο μειοδότης και να αναλάβει την αποκομιδή των σκουπιδιών για τρεις μέρες έναντι 192.000 ευρώ.


Γράφει η Σταυρούλα Πουλημένη για το stokokkino.gr

Να σημειωθεί ότι ήδη από χθες ο Γ. Μπουτάρης παρά τις εκκλήσεις των συμβασιούχων να αποσύρει των διαγωνισμό (δεδομένου ότι από χθες απορριμματοφόρα με ενισχυμένο προσωπικό ασφαλείας βγαίνουν στους δρόμους) δηλώνει αμετανόητος να αναθέσει την αποκομιδή σε ιδιώτες.
Οκ. Μπουτάρης υπογράμμισε μάλιστα πως ο ιδιώτης θα συμμετέχει ακόμα και αν λήξει η απεργία καθώς, όπως είπε “τα νούμερα δεν βγαίνουν, έχουμε 2.500 τόνους στους δρόμους, καθημερινά παράγονται 300-400 τόνοι, οι υπηρεσίες του δήμου δεν μπορούν να μαζέψουν πάνω από 500 τόνους την ημέρα”.
"Θέλω να καθαρίσει η πόλη το συντομότερο δυνατό. Κάλεσα τα σωματεία και τους είπα να δεχθούν μια εξωτερική βοήθεια και να πείσουν του συναδέλφους τους γι αυτό. Η συμμετοχή ιδιώτη για τρεις μέρες δεν συνιστά ιδιωτικοποίηση. Θέλουμε να έχουμε μόνιμους εργαζόμενους” τόνισε ο κ. Μπουτάρης προσθέτοντας ωστόσο ότι ο νόμος που φέρνει η κυβέρνηση δεν πρέπει να είναι “οριζοντιομένος σε σχέση με τους ιδιώτες για όλους τους δήμους, γιατί άλλες ανάγκες έχει ο δήμος Κέρκυρας, ο δήμος Ρόδου κ.α”.
Νωρίτερα η πρόεδρος  του Σωματείου εργαζομένων ΟΤΑ νόμου Θεσσαλονίκης Κλ. Χοροζίδoυ ανέφερε ότι από χθες κυκλοφορούν απορριμματοφόρα με αυξημένο προσωπικό ασφαλείας.
Συγκεκριμένα  χθες βγήκαν στους δρόμους 26 απορριμματοφόρα, ενώ σήμερα σε τρεις βάρδιες  30 για τα σκουπίδια και έξι για την ανακύκλωση μαζί με πιεστικά, υδροφόρες, σάρωθρα για να καθαριστούν και οι χώροι.
“Εμείς τη συμφωνία την κρατήσαμε, ο δήμαρχος όχι γιατί μπαίνει μπροστά για να ανοίξει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας. Ο ιδιώτης θα κοστίσει πολύ ακριβά, και το κόστος αυτό θα το πληρώσουν οι δημότες” σημείωσε μεταξύ άλλων.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Δήμο Θεσσαλονίκης, Κώστας Ξανθόπουλους, ξεκαθάρισε ότι αν βγουν απορριμματοφόρα του ιδιώτη οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα θα εμποδίσουν να γίνει η αποκομιδή.
“Δεν πρόκειται να μαζεύουμε σκουπίδια μαζί με τον ιδιώτη” είπε συγκεκριμένα.
"Από την πρώτη στιγμή που ανακοίνωσε ο δήμος ότι θα αναθέσει την αποκομιδή σε ιδιώτη αντισταθήκαμε και ζητήσαμε να αποσύρει αυτή την πρόταση. Εμείς σε ένδειξη καλής θέλησης αποφασίσαμε να αυξήσουμε  το προσωπικό ασφαλείας. Εξηγήσαμε στο δήμαρχο και του είπαμε να μην βιάζεται. Ξέρουμε πολύ καλά τη δουλεία, προσωπικά είμαι 35 χρόνια επόπτης καθαριότητας, του εξηγήσαμε με στοιχεία ότι από χθες μέχρι σήμερα μαζεύτηκαν 480 τόνοι σκουπίδια. Διαβεβαιώσαμε ότι σε 2.5 - 3 μέρες θα έχουμε σηκώσει τα σκουπίδια και ζητήσαμε να αποσύρει την πρόταση. Είναι ανένδοτος ο δήμαρχος. Δεν χρειάζεται ιδιώτης δεν υπάρχει έκτακτη ανάγκη" σημείωσε .
Ο κ. Ξανθόπουλος επεσήμανε ακόμη ότι ο ιδιώτης διαθέτει μόνο τριαξονικά οχήματα δηλαδή μεγάλα σε μέγεθος τα οποία θα διαθέσει στους κεντρικούς δρόμους γιατί αποβλέπει στην αποκομιδή μεγάλου όγκου σκουπιδιών για να αποκομίσει το κέρδος.
“Οι κεντρικοί  δρόμοι όμως έχουν ήδη καθαριστεί, χρειάζεται μικρά αυτοκίνητα τα οποία διαθέτει ο δήμος για να καθαριστούν και οι υπόλοιπες περιοχές και οι μικροί δρόμοι” δήλωσε ακόμη.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι τρεις προσφορές που έχουν κατατεθεί βρίθουν προχειρότητας καθώς δεν αναφέρεται σε όλες που θα παραδίδονται τα σκουπίδια από τον ιδιώτη. Συγκεκριμένα μόνο σε μία από τις τρεις προσφορές αναφέρεται ως τόπος παράδοσης ο ΧΥΤΑ και ο ΣΜΑ.
Η χαμηλότερη προσφορά ανέρχεται στα 162.000 ευρώ, για την αποκομιδή 400 τόνων ανά ημέρα, περίπου 130 ευρώ τον τόνο, την στιγμή που για τον ίδιο όγκο σκουπιδιών ο δήμος με το υπάρχον προσωπικό δίνει 60 ευρώ τον τόνο.
Επιπλέον, στις κατατεθείσες προτάσεις το πρακτικό δεν ήταν καν υπογεγραμμένο απ`όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες.
Δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για καθαρή ληστεία την οποία θα πληρώσουν οι πολίτες και χωρίς να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Η υπόθεση βρίσκεται πλέον στα χέρια του ίδιου του δημάρχου με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο ότι ο δήμαρχος θα κάνει χρήση διάταξης του Καλλικράτη (το άρθρο 58 του Καλλικράτη)  για να λάβει ο ίδιος την απόφαση και να υπογράψει την συμφωνία προκειμένου να δοθεί άμεσα η αποκομιδή σε ιδιώτη.

Alterthess
27/6/2017