Τρίτη, 16 Μαΐου 2017

Φλώρινα: Το πρώτο ελληνικό Stealth «μαχητικό» αεροσκάφος(pics+vids)

Το αεροσκάφος «Άρχων» ή «ARCHON SF 1» κατασκευάστηκε για πρώτη φορά στη Φλώρινα και πωλείται σε ιδιαιτέρως ικανοποιητική τιμή
Όπως αναφέρει το radioflorina.blogspot.gr, πρόκειται για ένα πάρα πολύ ελαφρύ αεροσκάφος, καθώς ζυγίζει μόλις 200 κιλά, με κινητήρα μόλις 46 ίππων. Είναι μονοθέσιο, που μοιάζει με
μαχητικό (άλλωστε τα περισσότερα μέρη του είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο αεροναυπηγικής) με πολλούς καινοτόμους σχεδιασμούς σε παγκόσμια κλίμακα (οι λεπτομέρειες του σχεδίου του τείνει σε τεχνολογία Stealth) και μάλιστα για αυτό το συγκεκριμένο αεροπλάνο έχει δεχθεί πάρα πολλά emails και τηλεφωνήματα από αμερικανικές εταιρείες που επιθυμούν να το αξιοποιήσουν εμπορικά και ήδη κατασκευάζεται σε πωλούμενα κιβώτια «κιτ» που συναρμολογούνται.

Ο κατασκευαστής του, Γιώργος Ηλιόπουλος, δεν είναι αεροναυπηγός, ούτε μηχανικός αεροσκαφών, ούτε καν τεχνικός οποιασδήποτε ειδικότητας. Είναι ένας απλός αστυνομικός, που όμως διακατέχεται από πάθος και μεράκι για την αεροπλοΐα, ενώ είναι πρόεδρος της Αερολέσχης Φλώρινας.

Ο γολγοθάς με την ελληνική γραφειοκρατία

Πάντως, το radioflorina.blogspot.gr επισημαίνει ότι ο κ. Ηλιόπουλος αντιμετώπισε τεράστια προβλήματα με την ελληνική γραφειοκρατία προκειμένου να λάβει άδεια για να πετάξει δοκιμαστικά το αεροσκάφος που κατασκεύασε. Ετσι, απευθύνθηκε στην Ιταλία. Για αυτό άλλωστε και τα διακριτικά «νηολόγησής» του φέρουν στα αρχικά το γράμμα «Ι-Α281».

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για την κατασκευή του αεροπλάνου

Η ιδέα να κατασκευάσει το δικό του αεροπλάνο, ήρθε στον Γιώργο Ηλιόπουλο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του σε κάποιο ειδικό σχετικό κατάστημα στον Καναδά. Εκεί, κάποιος του έδωσε τον παρότρυνε να προχωρήσει στην κατασκευή ενός αεροπλάνου, όχι με τα συνήθη υλικά, αλλά με απλά, καθημερινά υλικά που όλοι έχουμε στο σπίτι μας.
;Το πρώτο λοιπόν αεροπλάνο που κατασκεύασε ήταν ξύλινο και μάλιστα… ανακυκλώσιμο, αφού τα ξύλα που χρησιμοποίησε για την κατασκευή του προέρχονταν από τα παλιά του έπιπλα, το κάθισμα που τοποθέτησε στη θέση του οδηγού ήταν ένα αναπηρικό καροτσάκι, ενώ τα μηχανικά του μέρη προήλθαν από έναν παλιό κινητήρα αυτοκινήτου.

Το πρώτο αεροπλάνο ήταν ξύλινο και το δεύτερο από τσίγκο

Όπως ο ίδιος έχει πει, για να καταφέρει να ολοκληρώσει την κατασκευή του «Λυγκιστή», όπως είναι το όνομα του εν λόγω αεροσκάφους, χρειάστηκε να ξεπεράσει και το φόβο του και τον εαυτό του, καθώς το εγχείρημά του κινδύνευε να χαρακτηριστεί ως μία φαιδρή ιστορία για έναν τρελό που προσπάθησε να φτιάξει αεροπλάνο.
Πάντως, μόλις ολοκλήρωσε την κατασκευή του πρώτου του αεροπλάνου και θεωρώντας ότι έχει εκπληρώσει το όνειρό του, δήλωνε πώς δεν θα επιχειρούσε κάτι ανάλογο στο μέλλον, ακόμη και αν του έδιναν 1 εκατ. Ευρώ. Το μικρόβιο όμως του είχε μπει και κάτι μέσα του του έλεγε να συνεχίσει.
Και το έκανε κατασκευάζοντας ένα δεύτερο αεροσκάφος από τσίγκους τυπογραφείου, σε κλίμακα 1 προς 6. Μάλιστα, όταν πέταξε, η χαρά του, όπως λέει ο ίδιος ήταν τόσο μεγάλη που κόντεψε να πάθει καρδιακή προσβολή.
15/5/2017


Και εγένετο ελληνικό αεροπλάνο made in Φλώρινα


Γνωρίστε το ελληνικό αεροσκάφος που κατασκευάζεται στη Φλώρινα. Ο Άρχων είναι εδώ για να μείνει. Και τον "φτιάχνεις" και μόνος σου 
Ξέραμε τις πιπεριές Φλωρίνης. Τώρα μαθαίνουμε και τα αεροπλάνα made in Φλώρινα. Το πρώτο ελληνικό αεροπλάνο που μοιάζει εξωτερικά με STEALTH, είναι γεγονός.


Πρόκειται για ένα ελαφρύ αεροσκάφος μόλις 200 κιλά, με κινητήρα μόλις 46 ίππων, μονοθέσιο, που μοιάζει με μαχητικό.

 


Κατασκευαστής του είναι ο Γιώργος Ηλιόπουλος, αστυνομικός στο επάγγελμα που έχει τρέλα με την αεροναυπηγική. Στόχος της ζωής του ήταν να κατασκευάσει το δικό του αεροπλάνο, πράγμα που όπως φαίνεται κατάφερε και με το παραπάνω, μιας και το διαθέτει και προς πώληση.
Τα εξαρτήματα του αεροσκάφους, πωλούνται σε "κιτ" μαζί με οδηγίες για την συναρμολόγησή τους.
Το κιβώτιο περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα υλικά, από την άτρακτο, μέχρι τα φτερά, το πηδάλιο και την ουρά, στην τιμή των 14.650 ευρώ. 

Το αεροπλάνο και η διάθεση του εδώ

Σύμφωνα με τον τοπικό ιστότοπο radioflorina.blogspot.gr, μάλιστα, ο κατασκευαστής βρίσκεται σε επαφές με αμερικανικές εταιρείες, που επιθυμούν να αξιοποιήσουν την ιδέα του.
Ο Γιώργος Ηλιόπουλος συνέλαβε την ιδέα κατά τη διάρκεια επίσκεψής σε ειδικό κατάστημα στον Καναδά. Εκεί, κάποιος τον παρότρυνε να προχωρήσει στην κατασκευή ενός αεροπλάνου με απλά, καθημερινά υλικά.Το πρώτο αεροπλάνο που κατασκεύασε ήταν ξύλινο. Τα ξύλα που χρησιμοποίησε προέρχονταν από τα παλιά του έπιπλα, το κάθισμα που τοποθέτησε στη θέση του οδηγού ήταν ένα αναπηρικό καροτσάκι, ενώ τα μηχανικά του μέρη προήλθαν από έναν παλιό κινητήρα αυτοκινήτου.  Αν και, όπως δηλώνει, πολλές φορές πέρασε από το μυαλό του ότι το εγχείρημά κινδύνευε να χαρακτηριστεί ως "μία φαιδρή ιστορία για έναν τρελό".
Όταν ολοκλήρωσε την κατασκευή του "Λυγκιστή", όπως ήταν το όνομα του πρώτου αεροπλάνου, θεωρώντας ότι έχει εκπληρώσει το όνειρό του, δήλωνε πώς δεν θα επιχειρούσε κάτι ανάλογο στο μέλλον, ακόμη και αν του έδιναν 1εκ. ευρώ.

  Δεν τήρησε όμως την υπόσχεσή του. Κατασκεύασε ένα δεύτερο αεροσκάφος από τσίγκους τυπογραφείου, σε κλίμακα 1 προς 6. Όταν πέταξε, η χαρά του ήταν τόσο μεγάλη που κόντεψε να πάθει καρδιακή προσβολή.
Ύστερα από κοπιαστική δουλειά και χιλιάδες τροποποιήσεις του αρχικού σχεδίου, το αεροσκάφος κατασκευάστηκε και σε κανονικό μέγεθος, από αεροπορικό αλουμίνιο.
(Βίντεο και φωτογραφίες: radioflorina.blogspot.gr)

Νews247