Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017

Παραδοσιακές συνταγές Ηπείρου

Πλούσιος πολύ ο γαστρονομικός πολιτισμός της Ηπείρου, συμπληρώνει την πολιτιστική ταυτότητά της. Επηρεασμένος από την ιδιομορφία του εδάφους (βουνό-θάλασσα)  το κλίμα, τους λαούς που εγκαταστάθηκαν εδώ και τους αποδήμους Ηπειρώτες που ταξίδεψαν στα πέρατα της οικουμένης.
Γεύσεις απλές, αυθεντικές, σοφά συνταιριασμένες, δίνουν
μαθήματα οικιακής οικονομίας, δημιουργώντας εξαιρετικά παραδοσιακά φαγητά, με πρώτες ύλες προϊόντα της φύσης, γεμάτα αρώματα και νοστιμιά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμά οι πίτες. Πίτες καθημερινές ή γιορτινές, απλές ή τελετουργικές, νηστίσιμες ή αρτύσιμες, γρήγορες για να φιλέψουν τον επισκέπτη, πολύπλοκες τόσο, ώστε να κρίνουν  τις μαγειρικές ικανότητες της νιόνυφης την επόμενη του γάμου. Πίτες ανοιχτές ή κλειστές, αλμυρές ή γλυκές, με φύλλο ή χωρίς φύλλο, γεμισμένες με κάθε λογής υλικά. Η γλύκα της κολοκύθας, η στυφή γεύση του λάπατου, το άρωμα των άγριων χόρτων του βουνού, η απλότητα του τυριού. Εδώ όλα γίνονται πίτες, το κρέας, το ψάρι και τα ζυμαρικά.Είναι το φαγητό για κάθε μέρα και αριθμεί τουλάχιστον 70 είδη. Γευστικά αριστουργήματα από απλά και λιτά υλικά, που συνδυάζουν την σοφία της μαγειρικής οικονομίας με την υψηλή γαστρονομία.

Κυρίαρχο έδεσμα της Ηπειρώτικης κουζίνας οι πίτες με ή χωρις φύλλα. Με πιο χαρακτηριστηκή την μπλατσάρα, όπου αντί για φύλλα βάζουν πάνω κάτω καλαμποκίσιο κουρκούτι ενισχυμένο με ξινόγαλο, ζωϊκό βούτυρο ή λάδι. Αλλες φορές ανακατεύουν πηχτό καλαμποκίσιο κουρκούτι με χόρτα και το απλώνουν σε λαδωμένο ταψί. Δείγμα μαεστρίας της Ηπειρώτισσας νοικοκυράς το άνοιγμα φυλλου για τις πίτες.  Φύλλα  πάνω και κάτω και στη μέση η γέμιση.Μεγάλη ποικιλία στις τυρόπιτες, με καλύτερη να θεωρείται αυτή, με την φέτα.Δεύτερη έρχεται η τυρόπιτα με το ανθότυρο και πρόχειρη θεωρείται η γκίζα. Γιορτινή η Μετσοβίτικη Κασιάτα, γλυκιά η γαλατόπιτα.[...]



1. Μπουκουβάλα




ΥΛΙΚΑ

4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/2 κούπα ελαιόλαδο
400 γρ. φέτα
Αλάτι
Νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ºC.

Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι. Συμπληρώνουμε σταδιακά το νερό, ώσπου να έχουμε ένα πηχτό χυλό. Προσθέτουμε και τη μισή ποσότητα λαδιού και ανακατεύουμε. Τέλος, ρίχνουμε τη φέτα θρυμματισμένη και ανακατεύουμε ξανά για να πάει παντού η φέτα.

Ρίχνουμε σε ένα ταψί τη μισή ποσότητα από το λάδι που περίσσεψε προηγουμένως και το λαδώνουμε καλά. ‘Επειτα, ρίχνουμε το μίγμα στο ταψί και στην επιφάνειά του το υπόλοιπο λάδι. Τοποθετούμε το ταψί μας στη χαμηλή σχάρα του φούρνου και ψήνουμε ώσπου να ροδίσει η πίτα.

Αν το ταψί είναι μέτριο σε μέγεθος, ψήνουμε περίπου 45′. Αν είναι μεγάλο, ψήνουμε περίπου 30′. Όταν η πίτα μας είναι έτοιμη, καίμε σε ένα τηγανάκι λίγο λάδι και λίγο βούτυρο και σοτάρουμε ένα μικρό ξερό κρεμμύδι. Με αυτό περιχύνουμε την πίτα.


2. Αλευρόπιτα





Η αλευρόπιτα ή ζυμαρόπιτα είναι μια γρήγορη συνταγή χωρίς φύλλο που συνηθίζεται στα Ζαγοροχώρια.

ΥΛΙΚΑ
• 3,5 ποτήρια νερού αλεύρι
• 1 φλυτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
• 3 αυγά + 1 αυγό για το πάνω μέρος του χυλού
• 250 γρ. φέτα Ηπείρου
• λίγο αλάτι
• 2,5 ποτήρια νερό

Εκτέλεση: Ανακατεύουμε τα υλικά και φροντίζουμε να δημιουργηθεί χυλός όχι πολύ σφιχτός (πιο αραιός από αυτόν του κέικ).
Αλείφουμε ένα ταψί (λεπτό σινί διαμέτρου 48cm) με λάδι και λίγο βιτάμ για να μην κολλήσει η πίτα μας και ρίχνουμε μέσα το μίγμα.
Ρίχνουμε από πάνω μικρά κομματάκια φέτας, βούτυρο και 1 αυγό χτυπημένο.

Ψήνουμε στους 180-200 C μέχρι να ροδίσει.


3. Μπατσαριά




Η χορτόπιτα αυτή κατάγεται από τα Γιάννενα. Τα Γιάννενα καθώς και όλη η Ήπειρος είναι συνυφασμένα με τις πίτες, καθώς στην φτωχική αυτή περιοχή με τα λιγοστά υλικά, οι νοικοκυρές χρησιμοποιούσαν ό,τι προσέφερε η φύση για να χορτάσουν την οικογένεια. Έτσι, η μπατσαριά είναι μια πίτα με καλαμποκάλευρο, διάφορα χόρτα και γάλα.
Παραδοσιακή πίτα των Ζαγορίων.

ΥΛΙΚΑ

• 1 κιλό χόρτα (παζιά, λάπατα, τσουκνίδες, σπανάκι)
• 4-5 κρεμμύδια φρέσκα
• 1 ματσάκι μαϊντανό, άνηθο, δυόσμο
• 350 γρ. φέτα σκληρή, αλάτι, πιπέρι
• 3 κούπες αλεύρι
• 1κούπα καλαμποκάλευρο
• 1 κεσεδάκι γιαούρτι πρόβειο
• 2 κρόκους αυγών
• 1,5 κούπα λάδι
• 0,5 κούπα ξινόγαλο
• 0,5 κούπα τραχανά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε, ψιλοκόβουμε, αλατίζουμε τα χόρτα μας και τα στύβουμε να μην έχουν υγρά. Προσθέτουμε το τυρί, τον τραχανά και το λάδι. Κάνουμε ένα πηχτό χυλό με το αλεύρι, το καλαμποκάλευρο, το γιαούρτι, 0,5 κούπα λάδι και λίγο αλάτι.

Σε λαδωμένο ταψί στρώνουμε το μισό χυλό, απλώνουμε τα χόρτα, αραιώνουμε τον υπόλοιπο χυλό με 0,5 κούπα ξινόγαλο, στους 2 κρόκους και σκεπάζουμε τα χόρτα μας .

Ψήνουμε την πίτα μας στους 200 βαθμούς, για περίπου 1 ώρα.




4. Παραδοσιακή Χορτόπιτα των Ζαγορίων




ΥΛΙΚΑ
• 2 κιλά διάφορα χόρτα
• 600 γραμμάρια τυρί φέτα
• 600 γραμμάρια λάδι
• 1 φλιτζάνι του καφέ τραχανά
• 1 κιλό αλεύρι
• λίγο αλάτι
• νερό

Εκτέλεση: Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι, ανοίγουμε μια τρύπα στη μέση και ρίχνουμε το νερό και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και αν χρειαστεί, ρίχνουμε και άλλο νερό μέχρι που η ζύμη δεν θα κολλάει στα χέρια. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρές μπάλες. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα χόρτα, τα πλένουμε καλά και τα τρίβουμε με αλάτι μέχρι να μαραθούν.

Στη συνέχεια ρίχνουμε λίγο λάδι, τραχανά και τα ανακατεύουμε.

Λαδώνουμε το ταψί, ανοίγουμε ένα-ένα τέσσερα φύλλα και τα λαδώνουμε. Ρίχνουμε τα χόρτα στη μέση και απλώνουμε άλλα τέσσερα φύλλα και τα λαδώνουμε, την κόβουμε σε κομμάτια πριν το ψήσιμο.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μια ώρα περίπου.



5. Παραδοσιακή Σπανακόπιτα  Ζαγορίων



Υλικά Για τη Ζύμη

• 350 γρ. καλαμποκάλευρο
• 1,5 φλιτζάνι αλεύρι κοινό
• 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• μια πρέζα αλάτι
• νερό όσο πάρει (περίπου 2 φλ. τσαγιού)

Υλικά Για τη Γέμιση

• 1 κιλό σπανάκι φρέσκο
• 300 γρ. φέτα χοντροτριμμένη
• 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
• 1 φλυτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 1/2 φλ. τσαγιού άνηθο ψιλοκομμένο
• 1 φλ. δυόσμο ψιλοκομμένο
• ½ φλ. ελαιόλαδο
• πιπέρι
• αλάτι (αν χρειαστεί)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αναμειγνύετε το καλαμποκάλευρο με το κοινό αλεύρι και το αλάτι. Κάνετε στο κέντρο μια λακκούβα και ρίχνετε το λάδι και λίγο – λίγο νερό. Ζυμώνετε προσθέτοντας λίγο – λίγο νερό μέχρι να πάρετε μια λίγο σφιχτή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Την κάνετε μπάλα και την αφήνετε σκεπασμένη για 1 ώρα. Κρατάτε λίγη (περίπου ½ φλ. τσαγιού) για να φτιάξετε τον χυλό.

Λαδώνετε ένα ταψί (30 με 35 εκατοστά). Αν έχετε με σούστα το προτιμάτε, γιατί θα την ξεφορμάρετε πιο εύκολα. Χωρίζετε την ζύμη σε μικρότερα τεμάχια και ένα – ένα την απλώνετε στο ταψί, κάτω και γύρω – γύρω ως τα χείλη περίπου του ταψιού. Τρυπάτε με ένα πιρούνι και την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο (200ο C) για 15 περίπου λεπτά.

Ζεματάτε, ψιλοκόβετε και στραγγίζετε το σπανάκι. Το αναμειγνύετε με όλα τα υπόλοιπα υλικά και απλώνετε τη γέμιση στη βάση της πίτας. Διαλύετε την ζύμη που κρατήσατε σε χλιαρό νερό και ρίχνετε το χυλό πάνω στη γέμιση.

Ψήνετε την πίτα στους 180 βαθμούς για 45 με 60 λεπτά. Αφήνετε λίγο να κρυώσει και την ξεφορμάρετε σε πιατέλα.

Αν θέλετε μπορείτε να κάνετε την πίτα νηστίσιμη, αρκεί να αφαιρέσετε από την γέμιση την φέτα. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να αυξήσετε το αλάτι.


6. Ηπειρώτικο πεπέκι




Το πεπέκι είναι μια ηπειρώτικη πίτα χωρίς φύλλο, που φτιάχνεται με αλεύρι, φέτα, αυγά και γιαούρτι. Φτιάχνεται γρήγορα κι εύκολα και συνηθίζεται να ψήνεται σε μεγάλο ταψί για να βγαίνει λεπτή.
Χρόνος ψησίματος: 45 λεπτά

ΥΛΙΚΑ

200 γραμμ. αλεύρι μαλακό
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
2 αυγά
2 κεσεδάκια γιαούρτι πλήρες (10% λιπαρά)
1/4 (μετράμε με τον κεσέ γιαουρτιού) ελαιόλαδο
1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά (προαιρετικά)
300 γραμμ. φέτα σε τρίμματα ή τριμμένη σε χοντρό τρίφτη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
2. Σε μία μπασίνα (μπολ μεγάλο) ρίχνουμε τα αυγά, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο και την πάπρικα.
3. Τα α νακατεύουμε με το σύρμα να ενωθούν και προσθέτουμε τη φέτα.
4. Ανακατεύουμε...
5. Λίγο λίγο ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο με το μπέικιν και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το κουτάλι ή με το χέρι.
6. Σε λαδωμένο και πασπαλισμένο με αλεύρι ταψί νούμερο 36 αδειάζουμε το πεπέκι και το στρώνουμε (την επιφάνεια) με κουτάλι.
7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε αντιστάσεις στους 180οC, πάνω και κάτω στην τελευταία σχάρα, γύρω στα 45΄, ώσπου να ροδίσει καλά.
8. Σερβίρεται ζεστή ή κρύα.



7. Ηπειρώτικη κοθρόπιτα

Πρόκεται για μια περίεργη πίτα με αρνί, ρύζι και παραδοσιακό φύλλο από κάτω. Στη συγκεκριμένη συνταγή, το κρέας κόβεται σε μπουκιές και τοποθετείται περιμετρικά στην άκρη του φύλλου και αφήνει το κέντρο άδειο για να μπει το ρύζι. Το κάτω φύλλο που περισσεύει τυλίγεται στην άκρη και φτιάχνει τον «κόθρο» όπως λέγεται (εξ ου και το όνομα της πίτας).





ΥΛΙΚΑ

Για τη γέμιση
1 ½ κ. ζυγούρι ξεκοκαλισμένο
1 νεροπότηρο ελαιόλαδο
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
αλάτι, πιπέρι
νερό
3 ½ φλιτζάνια ωμό ρύζι
ελαιόλαδο για το ταψί

Υλικά για τα φύλλα
3 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι
1 αυγό
αλάτι
λίγο χλιαρό νερό
νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο, αφήνουμε να ζεσταθεί και ρίχνουμε το κρέας να τσιγαριστεί, ενώ το γυρίζουμε. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, αλάτι, πιπέρι, σκεπάζουμε το κρέας με νερό και αφήνουμε το κρέας να βράσει και να μαλακώσει για περίπου 2 ώρες.
Όσο βράζει το κρέας, ετοιμάζουμε τη ζύμη για το φύλλο. Ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο, ρίχνουμε εκεί το αυγό, αλάτι, λίγο χλιαρό νερό και αρχίζουμε να ζυμώνουμε στο κέντρο, ενώ κυλινδρώσουμε με το χέρι τη ζύμη να αποκτήσει ελαστικότητα. Αφήνουμε τη ζύμη στην άκρη να ξεκουραστεί.
Λαδώνουμε το ταψί. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μπαλάκια και σε μια επιφάνεια απλώνουμε νισεστέ. Ανοίγουμε ένα ένα τα μπαλάκια σε φύλλο.
Απλώνουμε το πρώτο φύλλο στο ταψί, ρίχνουμε λάδι στο κέντρο και αλείφουμε το φύλλο, από πάνω απλώνουμε το δεύτερο φύλλο, το τρίτο και το τέταρτο πάντα με λάδι ανάμεσά τους και χωρίς να γυρίσουμε τις άκρες τους.
Προσθέτουμε το ωμό ρύζι, ρίχνουμε λάδι, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Προσέχουμε η γέμιση να απλωθεί καλά σε όλο το ταψί.
Αφαιρούμε από την κατσαρόλα τα κομμάτια του κρέατος και σουρώνουμε σε ένα μπόλ τον ζωμό μέσα στο οποίο έβρασε. Τοποθετούμε τα κομμάτια του κρέατος γύρω γύρω στο ταψί, ενώ αφήνουμε το κέντρο άδειο.
Μετράμε 7 φλιτζάνια από το ζωμό που έχουμε φυλάξει, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
Γυρίζουμε ένα ένα τα φύλλα έτσι ώστε να σκεπάσουν το κρέας στην άκρη. Κάθε φύλλο που τυλίγουμε, προσθέτουμε από πάνω και λίγο λαδάκι. Προσθέτουμε επίσης πάνω από τα φύλλα και λίγο από το ζωμό που ζεστάναμε, και τον υπόλοιπο κουταλιά κουταλιά πάνω στο ρύζι.
Τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο στην αρχή στους 200ο και για 15 λεπτά για να μη λασπώσει το ρύζι και στη συνέχεια στους 180ο για περίπου 1 ώρα.


8. Γαλατόπιτα Σαρακατσάνων





ΥΛΙΚΑ 
για το φύλλο
1,5 ποτήρι νερό
600-700 gr. αλεύρι

ΥΛΙΚΑ
για τη γέμιση
2 λίτρα γάλα
4 αυγά


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάζουμε το ζυμάρι για το φύλλο και ανοίγουμε 6 φύλλα. Στρώνουμε 2 φύλλα λαδωμένα στο ταψί και τα υπόλοιπα τα ψήνουμε λίγο στο φούρνο (παλαιότερα τα καψάλιζαν σε καυτή πλάκα). Βράζουμε το γάλα, τρίβουμε μέσα τα ψημένα φύλλα και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Ανακατεύουμε μέσα τα χτυπημένα αυγά και αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί. Γυρνάμε το περισσευούμενο φύλλο να κάνει κόθρο, σκορπάμε λίγο λάδι πάνω και ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσει.



9. Μπρικόπιτα ή Γρονθόπιτα Ηπείρου




ΥΛΙΚΑ

• Φύλλα κρούστας για πίτες: 10-11 φύλλα (1 συσκευασία 450 γρ.)
• κοτόπουλο 1,5 κιλό περίπου
• κρεμμύδια 2 μεγάλα, χοντροκομμένα
• κύβος λαχανικών 1
• αυγά 6
• σιμιγδάλι ½ κιλό (μισό χοντρό και μισό ψιλό)
• αλάτι όσο θέλετε
• πιπέρι φρεσκοτριμμένο
• βούτυρο ή μαργαρίνη 1 φλιτζάνι, λιωμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβετε το κοτόπουλο σε μικρές μερίδες. Ζεσταίνετε το 1/3 από το βούτυρο και ροδίζετε το κοτόπουλο μαζί με τα κρεμμύδια. Προσθέτετε αρκετό νερό (περίπου 2 λίτρα) και τον κύβο λαχανικών. Αφήνετε να βράσει το πουλερικό μέχρι να μαλακώσει και το βγάζετε από το ζουμί με τρυπητή κουτάλα.
Στραγγίζετε το ζουμί και προσθέτετε το σιμιγδάλι. Ξαναβάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά και δένετε την κρέμα. Προσθέτετε αλάτι και αρκετό πιπέρι. Χτυπάτε τα αυγά και τα προσθέτετε στην κρέμα.
Ξεκοκαλίζετε το πουλερικό και κόβετε το ψαχνό σε μικρά κομμάτια. Βουτυρώνετε ένα μεγάλο ταψί, στρώνετε τα μισά φύλλα και τα αλείφετε με βούτυρο.
Μόλις η κρέμα με το σιμιγδάλι κρυώσει, την απλώνετε πάνω στα φύλλα και από πάνω το κοτόπουλο. Πιέζετε ώστε τα κομματάκια του κοτόπουλου να μισοβυθιστούν μέσα στην κρέμα. Καλύπτετε με τα υπόλοιπα φύλλα -αλείφοντας πάλι κάθε φύλλο με λίγο βούτυρο- και χαράζετε την πίτα. Ψήνετε στους 200 °C για 1 ώρα.


10. Η κασάτα



Η κασάτα, μια πίτα από το Μέτσοβο που έχει μια κάποια διαδικασία για να γίνει. Είναι η πίτα του Σαββατοκύριακου ή η πίτα της γυναίκας που έχει αρκετό χρόνο στη διάθεσή της κι αυτό, γιατί… χρειάζεται να ανοιχτούν 10 φύλλα που θα σκεπαστούν με τυρί φέτα. Να διπλωθούν σαν μαντήλι και μετά να ανοιχτεί με τα δάχτυλα στο μέγεθος του ταψιού. Αλλά είναι και η πίτα που συνηθίζουν στην περιοχή του Μετσόβου να κάνουν την ημέρα της πρωτοχρονιάς αντί για βασιλόπιτα. Μία πίτα που προτιμούν σε ειδικές περιπτώσεις όπως γάμους, βαπτίσεις, γιορτές.



ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη
500 γρ. αλεύρι για πίτες, κοσκινισμένο
2 κ.σ. ελαιόλαδο για τη ζύμη
1 κ.γλ. αλάτι
180-200 ml νερό κρύο

Για τη γέμιση
400 γρ. τυρί φέτα θρυμματισμένο
2/3 φλ.τσ. ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα κουζίνας και κάνουμε στο κέντρο μια λακούβα.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Αρχίζουμε να ρίχνουμε το νερό λίγο-λίγο ζυμώνοντας έως ότου φτιάξουμε μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια.
Τυλίγουμε τη ζύμη με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30-40 λεπτά.
Όταν περάσει αυτός ο χρόνος, βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την χωρίζουμε σε 10 μπαλάκια με τα οποία ανοίγουμε τα φύλλα.
Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο και το τοποθετούμε σε ένα τετράγωνο σκεύος.
Αλείφουμε με λάδι και απλώνουμε μια δόση τυριού.
Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο, το τοποθετούμε επάνω στο τυρί, το αλείφουμε με λάδι κι απλώνουμε τυρί.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όλα τα φύλλα, εκτός από το τελευταίο.
Αναποδογυρίζουμε τη πίτα σε ταψί αλειμμένο με λάδι και την ανοίγουμε στο μέγεθος του ταψιού, πιέζοντάς την με τα δάχτυλα.
Φροντίζουμε ώστε η πίτα να είναι λεπτή. Ουσιαστικά την κάνουμε σαν μπάλα και την απλώνουμε πάλι. Ο αέρας που παίρνει μέσα το φύλλο κάνει τη διαφορά και την πίτα τραγανή.
Μην ξεχάσετε να βάλετε φλουρί.



ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ