Σάββατο, 8 Απριλίου 2017

Έκλεισε η συμφωνία στο Eurogroup της Μάλτας - Επιστρέφουν στην Αθήνα οι θεσμοί

Η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας αποφασίστηκε, κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής συνάντησης των επικεφαλής των θεσμών και του οικονομικού επιτελείου της Ελλάδας στο σημερινό Eurogroup, όπου μεταξύ άλλων επήλθε συμφωνία για τις «μεγάλες μεταρρυθμίσεις», όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του συμβουλίου
των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Την επίτευξη συμφωνίας στα «βασικά στοιχεία» του πακέτου μεταρρυμίσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στη Βαλέτα της Μάλτας.
Ο ίδιος ανέφερε πως οι επικεφαλής της αποστολής στην Αθήνα θα επιστρέψουν το «συντομότερο δυνατό», προκειμένου να επιτύχουν μια «ολοκληρωμένη τεχνική συμφωνία».
«Έχουμε μια συμφωνία για μεταρρυθμίσεις και χρονοδιάγραμμα (σ.σ. για το ελληνικό πρόγραμμα). Τα τεχνικά κλιμάκια επιστρέφουν το ταχύτερο δυνατόν» δήλωσε και πρόσθεσε τα μεγάλα ζητήματα έχουν κλείσει, «απομένουν κάποιες λεπτομέρειες, γι' αυτό και θα προχωρήσουμε πολύ πιο γρήγορα», από εδώ και πέρα, τόνισε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.
«Στη σημερινή συνάντηση πετύχαμε μεγάλη πρόοδο, όσον αφορά τη β’ αξιολόγηση» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε ότι «πλέον, οι συζητήσεις θα κινηθούν με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα». Όπως εξήγησε, «καταφέραμε να επιτύχουμε συμφωνία για τις μεγάλες και σημαντικές μεταρρυθμίσεις» και πλέον, απομένουν να διευθετηθούν οι περαιτέρω λεπτομέρειες. «Τα κλιμάκια των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα το ταχύτερο δυνατό» πρόσθεσε. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι θεσμοί θα επιστρέψουν πιθανότατα, την ερχόμενη εβδομάδα, πριν από το Πάσχα.
Σύμφωνα με όσα είπε ο επικεφαλής του Eurogroup, η συμφωνία περιλαμβάνει πακέτο μέτρων, ύψους 2% του ΑΕΠ το οποίο πρόκειται να υλοποιηθεί, όπως είχε προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, σε δύο δόσεις. Έτσι, πρόκειται να ληφθούν μέτρα της τάξης του 1% του ΑΕΠ το 2019, τα οποία θα αφορούν τις συντάξεις και ακόμη 1% του ΑΕΠ το 2020, τα οποία θα αφορούν το αφορολόγητο. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε επίσης, μιλώντας για τα λεγόμενα αντίμετρα, ότι θα υλοποιηθούν «υπό την προϋπόθεση να υπάρξει θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα», για το οποίο πάντως η ελληνική πλευρά εμφανίζεται βέβαιη.
O Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί υπογράμμισε από την πλευρά την κοινή ανάγκη Ελλάδας και ευρωζώνης για μια καλή συμφωνία. «Εδώ και εβδομάδες συζητάμε για ένα πλαίσιο-δημοσιονομικό πακέτο για την Ελλάδα, που θα της επιτρέψει να ξαναβρεί τη σταθερότητά της στην ευρωζώνη και παράλληλα θα ανοίξει τον δρόμο για την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα», πρόσθεσε ο ίδιος.
"Θέλω να χαιρετήσω την κατ' αρχήν συμφωνία μετά από πολλούς μήνες δύσκολων διαπραγματεύσεων. Αυτή η συμφωνία θα επιτρέψει την ταχύτερη επιστροφή των θεσμών στην αθήνα για να ολοκληρωθεί η συμφωνία" επεσήμανε ο Π.Μοσκοβισί σημειώνοντας ότι πρέπει να θέσουμε τέλος στην αβεβαιότητα. Χαρακτήρισε τη συμφωνία αυτή «ισορροπημένη» καθώς πέρα από την επιπλέον δημοσιονομική προσπάθεια που καλείται να κάνει η Ελλάδα το 2019 και το 2020, υπάρχει η προοπτική ενός πακέτου αντισταθμιστικών μέτρων που είναι σημαντικό για τη στήριξη των κοινωνικών ομάδων που έχουν χτυπηθεί από την κρίση.
Από την πλευρά του ο Μπενουά Κερέ επεσήμανε ότι το επόμενο διάστημα θα εξεταστούν οι πτυχές της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και ανέφερε ότι θα υπάρξει «πολύ σύντομα» ένα περιεκτικό SLA.
Πιστεύουμε, είπε το στέλεχος της ΕΚΤ, ότι η Ελλάδα πρέπει γρήγορα να προχωρήσει με την υιοθέτηση και εφαρμογή των prior actions γιατί όσο παιρνά ο χρόνος γίνονται όλο και πιο επείγοντα. «Η καθυστέρηση είχε συνέπειες για την οικονομία και τον τραπεζικό τομέα. Είναι ώρα να διανύσουμε το τελευταίο μίλι και να προχωρήσουμε» σημείωσε.
Αισιόδοξος για την άμεση ολοκλήρωση της ελληνικής αξιολόγησης εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.
«Υπάρχει συμφωνία για τα βασικά ζητήματα του ελληνικού προγράμματος» επεσήμανε χαρακτηριστικά και χαιρέτισε την έκβαση της σημερινής συνεδρίασης. «Είμαστε στις σωστές ράγες για να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση» έσπευσε να προσθέσει.
Όσον αφορά τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2016, υποστήριξε ότι εφόσον επιβεβαιωθούν σε 15 μέρες από τη Eurostat, θα πρόκειται για «ένα μεγάλο επίτευγμα».
Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε σε συνάντηση με τους ομολόγους του ότι «υπάρχει συμφωνία μεταξύ των θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης για τα πολιτικά μέτρα. Γι΄ αυτό πιστεύω ότι διανύσαμε το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου και τώρα θα μπορούσε πράγματι να γίνει (η τελική συμφωνία)».

Periodista
7/4/2017