Κυριακή, 16 Απριλίου 2017

Εκδήλωση για την Ασσυριακή Πρωτοχρονιά στο Αιγάλεω

Η Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων με μεγάλη χαρά σας προσκαλεί στην εκδήλωση που διοργανώνει για τον εορτασμό της Ασσυριακής Πρωτοχρονιάς και του Αγ. Γεωργίου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον πολυχώρο πολιτισμού «Ελληνικό Μολύβι-Γ. Βρανάς» στο Αιγάλεω, Ιεράς Οδού 154, στ. μετρό Ελαιώνας, την Κυριακή 23 Απριλίου 2017 στις 13.30.

Θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε χορούς και τραγούδια
των Ασσυρίων, και να γευτείτε υγιεινές παραδοσιακές συνταγές της ασσυριακής κουζίνας.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Το Δ.Σ. του Συλλόγου

 Δίκτυο Μικρασιάτης
 13/4/2017


Το «σπίτι» των Ασσυρίων στο Αιγάλεω

 Πέρασαν 90 χρόνια από τότε που οι πρώτες οικογένειες Ασσύριων Προσφύγων εγκαταστάθηκαν στο Αιγάλεω, έχοντας κι αυτοί τις χαμένες πατρίδες τους, για να αποκτήσουν σήμερα μέσα από τον Σύλλογο τους , την Πανελλήνια Ενωση Ασσυρίων,  την δική τους  ιδιόκτητη στέγη.

Τα εγκαίνια της του σπιτιού των Ασσυρίων  στο Αιγάλεω, Σαμψούντος 6,  που εξωτερικά θυμίζει τις πύλες της Νινευή, της αρχαίας πρωτεύουσας των Ασσυρίων, πραγματοποιήθηκαν με μια σεμνή τελετή την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, παρουσία πλήθους κόσμου.

Από το 2003 ξεκίνησε η προσπάθεια για την δημιουργία της ιδιόκτητης έδρας του Συλλόγου στο Αιγάλεω, για να ολοκληρωθεί σήμερα μετά από πολλούς αγώνες και ίδια μέσα. Το κτίριο αυτό θα στεγάσει τα γραφεία του συλλόγου, το ιστορικό αρχείο και τη βιβλιοθήκη και θα λειτουργήσει ως πολιτιστικό κέντρο και ως χώρος συνεύρεσης των μελών του.
Η Πανελλήνια Ενωση Ασσυρίων ιδρύθηκε το 1926 στο Μοσχάτο. Το 1934 αναγνωρίστηκε και επίσημα η Ενωση από το ελληνικό κράτος, και από τότε μέχρι σήμερα λειτουργεί με έδρα το Αιγάλεω, αντιμετωπίζοντας όμως τεράστιες δυσκολίες. Μέλη μπορούν να γίνουν όλοι οι Ασσύριοι και όλες οι δραστηριότητες απευθύνονται τόσο σε αυτούς, όσο και σε όλη την τοπική κοινωνία και τους υπόλοιπους πρόσφυγες.
Το Μάρτιο του 1998 ο σύλλογος επαναδραστηριοποιήθηκε με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Ασσύριοι πρόσφυγες (κυρίως στέγασης, τροφής και ρουχισμού), και την υποστήριξη για την προσαρμογή τους στην ελληνική κοινωνία.
Με άξονα την επικοινωνία με τις υπόλοιπες προσφυγικές κοινότητες αγωνίζεται για την αναγώριση της γενοκτονίας τόσο των Ασσυρίων, όσο και των Ελλήνων και των Αρμενίων.

 Δίκτυο Μικρασιάτης
8/11/2013

 https://i1.wp.com/mikrasiatis.gr/wp-content/uploads/2014/10/winged_bull.jpg

Σύντομη αναδρομή στο παρελθόν

Η Ασσυρία,της οποίας η ιστορία αρχίζει από το 2500 π.Χ., ήταν μια αρχαία χώρα στην κοιλάδα των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη. Έλαβε δε την ονομασία της από την μυθική πόλη-κράτος Ασσούρ, η οποία έφερε το όνομα του ομώνυμου θεού ( ήταν ο θεός του ήλιου, της δημιουργίας και της ανθρωπότητας γιός του Ούτου ).Λάτρευαν βέβαια και άλλες θεότητες,όπως και οι γειτονικοί λαοί, όπως την Ιστάρ, θεά του έρωτα και της γονιμότητας.
Η Ασσυριακή Αυτοκρατορία κυριάρχησε,επανειλλημένα,στη Μέση Ανατολή νικώντας τους αντιπάλους της ενώ η ακμή της ήταν μεταξύ του 9ου και 7ου π.Χ. αιώνα ενώ καταλύθηκε το 612 π..Χ.

Assyria

[...] Το όνομα Ασσούρ ήταν Ακκαδικό , εφόσον πρόγονοι των Ασσυρίων ήταν οι Ακκάδες ( βασιλιάς Σαργών 3η χιλιετία π.Χ. ) και σήμαινε «άξονας του ουρανού» εφόσον προερχόταν από το θεό Ούτου και για το λόγο αυτό παριστάνεται με τον ηλιακό δίσκο.
Οι Ασσύριοι,που υπήρξαν υποτελείς σε διάφορους κατακτητές κατά τη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας τους,ασπάσθηκαν τον Χριστιανισμό πολύ νωρίς όταν ο Απόστολος Θωμάς ,επισκεπτόμενος τη χώρα τους ,ίδρυσε μαζί με τον Ιούδα του Θαδδαίου μια εκκλησία στην Έδεσσα το 33 μ.Χ. Μεγαλύτερη προσωπικότητα της Συροχαλδαιϊκής εκκλησίας υπήρξε ο Άγιος Εφραίμ ο Σύρος ( 306-379 μ.Χ. ) ,μέγας θεολόγος και υμνογράφος ( έγραψε πάνω από 300 ύμνους ).


ASSYRIA


Οι Ασσύριοι,οι οποίοι μιλούσαν την Ακκαδική, άρχισαν να μιλούν την Αραμαική όταν αυτή κυριάρχησε στη Μεσόγειο μετά τον 4ο αιώνα π.Χ. και αναγκαστικά περιορίστηκαν στο Ιράκ όπου αποτελούσαν το 20% του πληθυσμού του πριν από τα αλλεπάλληλα γεγονότα και τις σφαγές.

Οι Ασσύριοι είναι αυτοί που έδωσαν ώθηση στον πολιτισμό, τη γεωργία, τις κατασκευές αλλά και τα μαθηματικά με τη γεωμετρία ( τα οποία κληρονόμησαν από τους Βαβυλωνίους ).Στη συνέχεια αναγκάστηκαν να συνεργαστούν με τους κυρίαρχους Πέρσες και να τους υπηρετήσουν δίνοντας του όχι μονάχα γνώση( όπως τη διοίκηση, τα ταχυδρομεία, το οδικό σύστημα από την εποχή του Δαρείου του Μέγα και μετά ) αλλά και σύμβολα όπως το φτερωτό ταύρο αλλά κυρίως τον λέοντα με το γενειοφόρο ανθρώπινο κεφάλι !
Για τους Ασσύριους και τις εκστρατείες τους κάνει αναφορά η Αγία Γραφή αλλά και τα βιβλία Δ’ Βασιλέων ( 15,19 ),Ησαΐα ( 36-39 ),Μιχαία ( 1-3),Ωσηέ,Αμώς και Ναούμ.
Οι σφαγές από τους Οθωμανούς τον 19ο και 20ο αιώνα, όπως και η αναγκαστική μετανάστευσή τους στα πέρατα του κόσμου ,όπως και οι Έλληνες, είναι ένα πολύ μελανό όσο και τραγικό κεφάλαιο της Ιστορίας τους.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δίκτυο Μικρασιάτης
22/10/2014