Τρίτη, 18 Απριλίου 2017

Στιλβωτική κρέμα κεριού

Το μελισσοκέρι είναι ένα πολύτιμο υλικό, παράγεται μόνον από τη μέλισσα και μάλιστα υπό ειδικές προϋποθέσεις (εποχής, κατάστασης μελισσιού κλπ), πολλαπλώς χρήσιμο στον άνθρωπο.
Από τη φλόγα που μας φωτίζει τη μνήμη μέχρι τα φαρμακευτικά και καλλυντικά σκευάσματα θα το συναντήσουμε σε δεκάδες εφαρμογές.


Ακολουθώντας διάφορες μεθόδους, η δική μου εκδοχή αναρτήθηκε πρόσφατα, καταλήγουμε με πεντακάθαρο κίτρινο-κίτρινο κεράκι στα χέρια μας.
Εκεί ξεκινάμε να σκεφτόμαστε τι άλλο εκτός από το να το ανταλλάξουμε με έτοιμα φύλλα κερήθρας, μπορούμε να το κάνουμε.
Όλοι έχουμε δει εφαρμογές κεριού σε προϊόντα περιποίησης ξύλου και δερμάτων.
Δυστυχώς το κερί σε κανονική θερμοκρασία είναι αρκετά σκληρό και δύσκολο να χρησιμοποιηθεί. Χρειαζόμαστε ένα διαλύτη. Καθώς είναι αδιάλυτο στο νερό (ο προσφορότερος και φθηνότερος διαλύτης) θα ψάξουμε για άλλη λύση.
Θα χρησιμοποιήσουμε την «Τερεβινθίνη» ή αλλιώς «νέφτι».

Διαβάζουμε στο ιντερνετικό λεξικό…
Τερέβινθος (φυτό)
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η τερέβινθος ή τσικουδιά ή κοκκορεβυθιά (Pistacia Terebinthus) είναι ένα δένδρο πολύ γνώριμο στην περιοχή της Μεσογείου, για τους νόστιμους και πικάντικους καρπούς του. Είναι πολύ κοντινός εξάδελφος του Αιγινίτικου φιστικιού (Pistacia Vera) αλλά και του Χιώτικου σκίνου της μαστίχας (Pistacia lentiscus) καθώς και του κοινού σκίνου (Schinus terebinthifolius) ενώ είναι μακρινός συγγενής της καρυδιάς. Η τσικουδιά της Χίου ανήκει στην οικογένεια των Πιστακίων, του γένους των Ανακαρδιακών της τάξης των Σαρπινδάλων και της συνομοταξίας των Μανολιόφυτων.Άλλα είδη της οικογένειας είναι το Πιστάκιο του Άτλαντα στο Λίβανο και το πιστάκιο της Κίνας, ένα δένδρο λιγότερο φουντωτό. Η καταγωγή της είναι μεσογειακή και τη βρίσκουμε από την Ισπανία μέχρι το Λίβανο. Κύριος σκοπός της καλλιέργειάς της δεν είναι τα νόστιμα και μυρωδάτα τσίκουδα αλλά η κρεμεντίνα. Αυτή είναι ρητίνη όμοια με το ρετσίνι του πεύκου, απ’ την οποία μετά από ειδική επεξεργασία (βρασμός), παράγεται η Τερεβινθίνη, το γνωστό νέφτι (Chian or Scio turpentine). Ακόμη χρησιμοποιείται σε βερνίκια και είναι βασικό συστατικό σε λαδομπογιές.

Ανάλογα της εφαρμογής που επιθυμούμε, θα χρησιμοποιήσουμε τις παρακάτω συνταγές. Οι αναλογίες δεν είναι κρίσιμες. Αν επιθυμούμε αραιότερη πάστα χρησιμοποιούμε περισσότερη τερεβινθίνη, αν την προτιμούμε πιο πηχτή περισσότερο κερί.
Σε κάθε περίπτωση…
Χρησιμοποιούμε με προσοχή τα υλικά, καθώς αμφότερα είναι εύφλεκτα, ο δε διαλύτης επιβλαβής για την υγεία μας (αν εισπνέουμε τις αναθυμιάσεις του).
Θα ξεκινήσουμε με μια γενικής χρήσης πάστα στίλβωσης.
Θα χρησιμοποιήσουμε:
240ml τερεβινθίνη
140ml κερί
Θα ζεστάνουμε προσεκτικά το διαλύτη σε μπαιν-μαρί και αναδεύοντας θα διαλύσουμε το κερί, το οποίο καλά θα είναι να το έχουμε τρίψει σε λεπτά κομματάκια.
Χύνουμε το διάλυμα σε βαζάκια και το αφήνουμε στην ησυχία του. Το καπακώνουμε όταν πια θα έχει κρυώσει.
Ακολούθως θα φτιάξουμε βερνίκι για έπιπλα. Το κερί φροντίζει και συντηρεί το ξύλο, καλύπτει δε άριστα μικρές ζημιές σ’ αυτό.
Θα χρησιμοποιήσουμε:
1ο μέρος
240ml τερεβινθίνη
70ml κερί
Θα ζεστάνουμε προσεκτικά το διαλύτη σε μπαιν-μαρί και αναδεύοντας θα διαλύσουμε το κερί, το οποίο καλά θα είναι να το έχουμε τρίψει σε λεπτά κομματάκια.
2ο μέρος
30ml νιφάδες αγνού σαπουνιού ( Ο απόλυτος οδηγός
εδώ)
120ml βραστό νερό.
Διαλύουμε τις νιφάδες σαπουνιού στο νερό. Φροντίστε να διαλυθεί καλά το σαπούνι. Αν χρειαστεί ξαναζεστάνετε το νερό. Μην ανησυχείτε αν σχηματιστούν φυσαλίδες.
3ο μέρος
Αναδεύοντας συνεχώς χύνουμε το σαπουνόνερο στο διαλυμένο κερί. Αφού πετύχουμε ομοιογενές μίγμα το μοιράζουμε στα βαζάκια μας. Τα καπάκια τα τοποθετούμε αφού κρυώσει. Αν είναι μεταλλικά πιθανών να διαβρωθούν σε βάθος χρόνου.
Χρησιμοποιώντας την ίδια συνταγή με μικρές διαφοροποιήσεις των ποσοτήτων θα φτιάξουμε βερνίκι για τα δέρματα. Το θέλουμε πιο ρευστό και έτσι θα χρησιμοποιήσουμε 60ml τερεβινθίνη, 15ml σαπούνι και 240ml νερό.

Το χαρτί κουζίνας που θα χρησιμοποιήσουμε για να καθαρίζουμε τα σκεύη δεν θα το πετάξουμε (έτσι κι αλλιώς γιατί το ανακυκλώνουμε, σωστά σύντροφοι?) αλλά θα το χρησιμοποιήσουμε για προσάναμμα καθώς είναι ιδιαίτερα εύφλεκτο. Μαζί με τα παλιά πλαίσια που μαζέψαμε από την ανακύκλωση του κεριού έχουμε αρκετό προσάναμμα για να κάψουμε τόνους ξύλου και να ψήσουμε πολλά κιλά κάστανα.
Καθώς η διαδικασία να καθαρίσει κανείς τα λερωμένα σκεύη ή επιφάνειες και ρούχα από το κερί είναι δύσκολη έως αδύνατη μερικές φορές, χρήσιμο θα ήταν να αφήσουν οι κατέχοντες τη γνώση & τον τρόπο.

(Υ.Γ. Κάποιος θα χάσει τον ύπνο του σήμερα...) via