Κυριακή, 16 Απριλίου 2017

Άν περίσσεψε τσουρέκι..

Το τσουρέκι είναι ένα από τα αγαπημένα πασχαλινά γλυκίσματα που, τις γιορτινές αυτές μέρες, υπάρχει σχεδόν σε όλα τα σπίτια γιατί το αγαπούν μικροί και μεγάλοι και αποτελεί νοστιμότατη λύση για γιορτινά πρωινά αλλά και σνακ! Αν όμως φτιάξατε ή αγοράσατε παραπάνω από αυτά που τελικά χρειάζονταν και ψάχνετε τρόπους να κάνετε το τσουρέκι σας κάτι διαφορετικό αλλά εξίσου νόστιμο.


Τσουρέκι εκμέκ

Υλικά
10 μεγάλες φέτες τσουρέκι (1 μεγάλο τσουρέκι)
Για το σιρόπι:
2 φλιτζάνια ζάχαρη κρυσταλλική
2 φλιτζάνια νερό
Φλούδα από 1 λεμόνι
1 ξύλο κανέλας
Για την κρέμα:
1 ½ φλιτζάνι φρέσκο γάλα
2/3 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος
1 φλιτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική
40γρ κορν φλάουερ
1 αυγό
3 κρόκους αυγών
1 βανίλια
Για το στόλισμα:
250γρ κρέμα γάλακτος
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη
Καβουρδισμένα αμύγδαλα και φιστίκια Αιγίνης

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε το σιρόπι βάζοντας σε ένα κατσαρολάκι τα υλικά για το σιρόπι να βράσουν για περίπου 10 λεπτά.
Απλώνουμε σε ένα στρογγυλό πυρέξ ή ταψάκι ή μεγάλη φόρμα για κέικ (χωρίς το εσωτερικό χώρισμα) το τσουρέκι φροντίζοντας να μην αφήσουμε κενά. Σιροπιάζουμε το τσουρέκι μας σιγά σιγά με ένα κουτάλι μέχρι να απορροφηθεί όλο το σιρόπι. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε στο τέλος με λίγη κανέλα. Η βάση μας είναι έτοιμη.

Παρασκευάζουμε την κρέμα ως εξής: Χτυπάμε στο μίξερ το αυγό και τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το κορν φλάουερ και συνεχίζουμε το χτύπημα. Ζεσταίνουμε το μισό γάλα σε ένα κατσαρολάκι και το ρίχνουμε, ανακατεύοντας γρήγορα, μέσα στο μίγμα των αυγών. Το υπόλοιπο γάλα το βάζουμε στο κατσαρολάκι και το ζεσταίνουμε μαζί με την κρέμα γάλακτος και την βανίλια. Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και προσθέτουμε το μίγμα των αυγών. Ανακατεύουμε πολύ ζωηρά μέχρι να δημιουργηθεί μια βελούδινη κρέμα. Σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη για να μην πιάσει κρούστα, και αφήνουμε να κρυώσει. Ρίχνουμε την κρέμα πάνω στη βάση τσουρεκιού και βάζουμε στο ψυγείο.

Χτυπάμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος μαζί με την ζάχαρη άχνη μέχρι να έχουμε μια σφιχτή σαντιγί. Απλώνουμε τη σαντιγί πάνω από την κρέμα και πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα και τα φιστίκια κι αν θέλουμε λίγη κανέλα.
Σε περίπτωση που δεν έχετε χρόνο να φτιάξετε την κρέμα και θέλετε κάτι πιο δροσερό αντικαταστήστε την κρέμα με παγωτό καϊμάκι που ταιριάζει απόλυτα!
Πρόκειται για μια θερμιδική βόμβα γι αυτό βάλτε όρια στον εαυτό σας (πχ «θα φάω ένα μικρό κομμάτι μαζί με τον καφέ μου το απόγευμα 2 φορές μέσα στην εβδομάδα»).


 tn_02





 Κορμός με τσουρέκι

Υλικά
3-4 φέτες τσουρέκι (250γρ)
4 κουταλιές της σούπας (κοφτές) κακάο
1 κούπα ζάχαρη άχνη
250γρ μαργαρίνη (1 κεσεδάκι)
1 αυγό
Λίγο κονιάκ ή λικέρ της αρεσκείας σας

Εκτέλεση

Χτυπάτε στο μίξερ τη μαργαρίνη και την ζάχαρη άχνη και όταν αφρατέψουν καλά ρίχνετε το αυγό, το κονιάκ (ή λικέρ) και το κακάο. Μόλις ομογενοποιηθεί το μίγμα κόβετε το τσουρέκι σε μικρά κομμάτια και το ρίχνετε μέσα στο μίγμα ανακατεύοντας καλά με μια κουτάλα. Ρίχνετε το μίγμα σε λαδόκολλα και τυλίγετε ώστε να δημιουργήσετε έναν κύλινδρο. Βάζετε τον κορμό (ή «σαλάμι») στην κατάψυξη και αφήνετε να παγώσει καλά. Όταν θέλετε να σερβίρετε, βγάζετε 5 λεπτά πριν το γλυκό από την κατάψυξη ώστε να μπορέστε να το κόψετε καλύτερα.




 tn_01

 


 
 Περισσότερες συνταγές στο dietup