Παρασκευή, 28 Απριλίου 2017

Συνταγματική Αναθεώρηση: Έως την Κυριακή η α' φάση της διαβούλευσης


Ολοκληρώνεται την Κυριακή η πρώτη φάση της ηλεκτρονικής διαβούλευσης που έχει ξεκινήσει η Επιτροπή Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Η δεύτερη φάση θα ξεκινήσει αμέσως μετά και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο, οπότε και η Επιτροπή θα καταθέσει την έκθεσή της.
Μέχρι στιγμής περίπου 2.500 άτομα έχουν απαντήσει στο
ερωτηματολόγιο που έχει συγκροτηθεί από την Επιτροπή. Οι ερωτήσεις είναι χωρισμένες σε έξι άξονες και αφορούν ζητήματα που έχουν τεθεί και συζητηθεί κατά καιρούς δημοσίως, όπως, για παράδειγμα, ο διαχωρισμός κράτους-Εκκλησίας, ή οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ηλικίες 35-50 ετών και κυρίως άντρες απάντησαν στο ερωτηματολόγιο

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, αυτοί που ενδιαφέρονται περισσότερο και απάντησαν στο ερωτηματολόγιο είναι 35-50 ετών και στην συντριπτική τους πλειονότητα άντρες. Συγκεκριμένα, στις ηλικίες 17-25 υπάρχει χαμηλή συμμετοχή που δεν ξεπερνά το 3,5%, στην ηλικιακή ομάδα 25-35 το ποσοστό είναι 17%, στην ομάδα 35-50 το ποσοστό είναι 41%, στην ομάδα 50-60 είναι 22,5% και πάνω από 60 είναι 17%.
Οι περισσότεροι που έχουν απαντήσει είναι άντρες σε ποσοστό 77% περίπου, με μόλις 23% των ατόμων που έχουν απαντήσει να είναι γυναίκες.
Κατά τη διαδικασία συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου οι πολίτες μπορούν να απαντήσουν σε μία μόνο ενότητά του και να σταματήσουν. Από τις απαντήσεις φαίνεται όμως ότι οι πολίτες απαντούν εξίσου για όλες τις ενότητες χωρίς να αδιαφορούν για κάποια συγκεκριμένη.
«Για να συγκροτηθεί το ερωτηματολόγιο, στηριχθήκαμε σε ό,τι έχει δημοσιευτεί, σε όποιες απόψεις δηλαδή έχουν δημοσιευτεί περί το Σύνταγμα. Αυτά υπάρχουν στην ηλεκτρονική σελίδα της Επιτροπής Διαλόγου ως ολοκληρωμένες προτάσεις αλλά υπάρχουν και επιμέρους προτάσεις» εξήγησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαλόγου για την Συνταγματική Αναθεώρηση, Μιχάλης Σπουρδαλάκης, μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Προσπαθήσαμε βγάζοντας στην άκρη τις μη αναθεωρητέες προτάσεις, αυτές δηλαδή που βρίσκονται στον σκληρό πυρήνα του Συντάγματος, να κάνουμε ένα ερωτηματολόγιο με κλειστού τύπου ερωτήσεις. Συγκροτήσαμε ένα ερωτηματολόγιο με εναλλακτικές κλειστές ερωτήσεις, σε κάθε άξονα ξεχωριστά και στο τέλος της κάθε ενότητας δίνουμε την ευκαιρία ανοικτών απαντήσεων στον κάθε πολίτη. Άρα, πειθαρχημένα απαντάει και παίρνει θέση απέναντι σε αυτό που αφηρημένα συζητείται ή δεν συζητείται αλλά ταυτόχρονα έχει την πιθανότητα να πει αυτό που θέλει» πρόσθεσε.

Πώς μπορεί κανείς να συμμετάσχει στη διαβούλευση

Για να λάβει κανείς μέρος στη διαδικασία πρέπει να μπει στη σελίδα http://www.syntagma-dialogos.gov.gr, να χρησιμοποιήσει τους κωδικούς για το taxis και να διαθέσει περίπου 20 λεπτά από το χρόνο του για να απαντήσει στις ερωτήσεις και ίσως λίγο περισσότερο αν θέλει να γράψει και την άποψη του σε μία από τις ενότητες.
Σημειώνεται ότι το αποτέλεσμα της διαδικασίας δεν είναι δεσμευτικό για την Αναθεωρητική Βουλή.

Πιο συγκεκριμένες ερωτήσεις στην επόμενη φάση

Στην επόμενη φάση της ηλεκτρονικής διαβούλευσης, θα συγκροτηθεί και αναρτηθεί ερωτηματολόγιο με πιο συγκεκριμένες ερωτήσεις, αφού ολοκληρωθεί η επεξεργασία των πρώτων απαντήσεων. Οι δράσεις της Επιτροπής αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 30 Ιουνίου.

Πηγή: ΑΜΠΕ
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
27/4/2017