Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2017

Facezam, το «αδιάκριτο» app που βρίσκει τα προφίλ αγνώστων στο Facebook (upd)

ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΕΤΑΙ
Nέα «ανατριχιαστική» εφαρμογή βρίσκει τα προφίλ αγνώστων στο Facebook, εισάγοντας απλώς μια φωτογραφία
Μια νέα εφαρμογή μπορεί να «σκανάρει» εκατομμύρια φωτογραφίες στο facebook και να βρει βάσει της φωτογραφίας που έχετε εισάγει, το προφίλ του προσώπου σας ενδιαφέρει.
Για παράδειγμα, μπορείτε να τραβήξετε μια φωτογραφία μια άγνωστης σε εσάς γυναίκας που μόλις είδατε στο δρόμο και να κάνετε αναζήτηση βάσει αυτής της φωτογραφίας για να βρείτε το προφίλ της στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Πρόκειται για την εφαρμογή Facezam, που δημιούργησε ο Βρετανός Τζακ Κένυον και υπόσχεται πως θα φέρει το τέλος στις «ανώνυμες, απρόσωπες κοινωνίες» που ζούμε...Οι χρήστες θα μπορούν να ταυτοποιούν οποιονδήποτε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα» και υπόσχεται πως η όλη διαδικασία αναζήτησης παίρνει μόλις 10 δευτερόλεπτα.

Η εφαρμογή, που θα είναι διαθέσιμη από τις 21 Μαρτίου σε iOs, έχει ήδη δοκιμαστεί και παρουσιάζει υψηλά ποσοστά ακρίβειας στις αναζητήσεις (περίπου 70%).

Ωστόσο, το λανσάρισμα της εφαρμογής μπορεί να καθυστερήσει καθώς σύμφωνα με το Facebook, παραβιάζει την πολιτική προστασίας δεδομένων της εταιρείας.

Πηγή: Telegraph
The Huffington Post
14/3/2017


Εφαρμογή που βρίσκει σε δευτερόλεπτα κάθε χρήστη στο facebook – Καταρρίπτεται!

Έχουν εμφανιστεί δημοσιεύματα που δηλώνουν ότι μια εφαρμογή μπορεί να εντοπίσει κάθε χρήστη του facebook σε δευτερόλεπτα μέσω μιας φωτογραφίας του.

Το άρθρο αναφέρει σχετικά με την «εφαρμογή»:

Ένας Βρετανός επιχειρηματίας ισχυρίζεται ότι έχει δημιουργήσει μια εφαρμογή ικανή να εντοπίσει οποιονδήποτε έχει λογαριασμό στο Facebook απλά αναλύοντας μια εικόνα του προσώπου του. Το «Facezam», το οποίο σχεδιάζει να διατεθεί για συσκευές iOS αργότερα αυτό το μήνα, υποστηρίζει πως σαρώνει με ακρίβεια δισεκατομμύρια φωτογραφίες του Facebook ανά δευτερόλεπτο, έχοντας πρόσβαση μέσω μιας βάσης δεδομένων για προγραμματιστές. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, η εφαρμογή για την ώρα λειτουργεί με ακρίβεια 70%, και μπορεί να συνδέσει μια εικόνα σε ένα λογαριασμό στο Facebook μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Ωστόσο, το ποσοστό επιτυχίας ελαττώνεται αισθητά στο 55%, όταν το πρόσωπο ενός ατόμου είναι υπό γωνία σε μια φωτογραφία ή καλύπτεται εν μέρει από γυαλιά ηλίου, μαλλιά ή καπέλο.

Πολλές μεγάλες ιστοσελίδες μεταξύ των οποίων και η Telegraph και η Fortune ξεκίνησαν τη δημοσίευση άρθρων σχετικά με το Facezam πριν από 5 μέρες περίπου όταν βγήκε η είδηση παρουσιάζοντας την ως σοβαρό κίνδυνο για την ιδιωτική ζωή των χρηστών του διαδικτύου. Και αυτό είναι απόλυτα λογικό καθώς κάθε άγνωστος θα μπορούσε να σας βγάλει φωτογραφία στο δρόμο και να βρει άμεσα το προφίλ σας. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι η εφαρμογή ήταν hoax.

Σύμφωνα με άρθρο της ιστοσελίδας Observer στην οποία έδωσε συνέντευξη μέσω email ο εμπνευστής της ιδέας για το Facezam, Jack Kenyon η όλη ιστορία ξεκίνησε ως αστείο. Ο Kenyon και οι συνεργάτες του έπαιζαν με τη γνωστή εφαρμογή Shazam, η οποία μπορεί να ηχογραφήσει ένα μικρό ηχητικό κλιπ και να βρει ποιο τραγούδι είναι, και σκέφτηκαν πως θα αντιδρούσε ο κόσμος στην είδηση μιας εφαρμογής που μπορεί να κάνει το ίδιο για ανθρώπους μέσω φωτογραφιών. Το όνομα Facezam εξάλλου είναι αμάλγαμα των λέξεων  Facebook και Shazam. Έτσι διέρρευσαν την είδηση μέσω της εταιρίας του, Zacozo Creative και όπως προέβλεψαν έγινε viral ακριβώς λόγω των προεκτάσεων που θα είχε μια τέτοια εφαρμογή στη παραβίαση της ιδιωτικής ζωής των χρηστών του διαδικτύου.
Ωστόσο, παρά τη κατάρριψη του άρθρου βλέπουμε την εν λόγω είδηση να αναπαράγεται ακόμα από μεγάλες σελίδες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης γεγονός που δίνει συνέχεια σε αυτό το μύθο.


ellinika hoaxes