Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017

Γραφικά χωριά της Μακεδονίας

Το αρχοντικό βλαχοχώρι Νυμφαίο στις πλαγιές του όρους Βίτσι, αναγεννήθηκε μετά από πολλά χρόνια και προσφέρει πλέον ιδιαίτερες τουριστικές υποδομές σε ένα πανέμορφο φυσικό και αρχιτεκτονικό τοπίο πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς.  

Σε υψόμετρο 1.350 μέτρα, πάνω στις κορυφογραμμές του όρους
Βίτσι, στο βόρειο άκρο της Ελλάδας, βρίσκεται το μαγευτικό χωριό Νυμφαίο ( http://bit.ly/Nymfaio_map ), ένας από τους σημαντικότερους διατηρητέους παραδοσιακούς οικισμούς της χώρας και ένα από τα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης.
Πρωτοκατοικήθηκε το 1385 και από τότε κατέχει σημαντική θέση στην ιστορία του τόπου, με κορύφωση τη μεγάλη του οικονομική άνθηση από το 18ο αιώνα μέχρι τις αρχές του 20ού, όταν οι Νεβεσκιώτες έμποροι εξαπλώθηκαν σε Δύση και Ανατολή.
Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Νιβεάστα, όνομα βλάχικης προέλευσης, με τρεις ερμηνείες: α) «Νύμφη» λόγω της ομορφιάς του χωριού και της τοποθεσίας του, β) «αθέατη» (ni vista), πιθανώς διότι βρισκόταν σε σημείο όπου δεν γινόταν εύκολα ορατό και γ) «χιονάτη» ή «εκεί όπου μένει το χιόνι» (nives sta). Η ονομασία Νυμφαίο υιοθετήθηκε το 1928.
Μετά την αστικοποίηση της δεκαετίας του 1950, το Νυμφαίο ερήμωσε, με αποτέλεσμα σχεδόν τα μισά σπίτια του να μεταβληθούν σε ερείπια έως τα μέσα του 1980, οπότε και άρχισε η μεταστροφή του κλίματος από πολλούς Νιβεστιανούς, που επέστρεψαν στην πατρίδα τους και η σταδιακή ανάδειξη του οικισμού. Μάλιστα, στον παγκόσμιο διαγωνισμό της UNESCO, το Νυμφαίο διεκδίκησε το Διεθνές Βραβείο Μελίνα Μερκούρη για την άριστη διαχείριση πολιτιστικού αποθέματος και φυσικού περιβάλλοντος.


 Αποτέλεσμα εικόνας για Νυμφαίο  μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας
φωτο: παρτε τα βουνα

Το χωριό περικλείεται από δάσος οξιάς και διασχίζεται από λιθόστρωτα μονοπάτια και πετρόκτιστα σπίτια, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πόλος έλξης τουρισμού. Διαθέτει αρκετούς ξενώνες (αν και όχι επαρκείς για να καλύψουν το πλήθος των επισκεπτών) και εκεί βρίσκεται επίσης το μισογκρεμισμένο στρατηγείο του Παύλου Μελά και η Νίκειος Σχολή –σήμα κατατεθέν του χωριού- η οποία αποτελεί πλέον συνεδριακό κέντρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στο Νυμφαίο λειτουργεί και το μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, Λαογραφίας και Ιστορίας, που φιλοξενεί σπάνιες συλλογές εργαλείων αργυροχρυσοχοΐας, περίτεχνα κοσμήματα και χρηστικά αντικείμενα, χειρόγραφα του Μακεδονικού Αγώνα, 60 προσωπογραφίες επιφανών Ελλήνων, Βλάχων και άλλων Εθνικών Ευεργετών και Αγωνιστών.Όταν πρωτοφτάνει κανείς στο Νυμφαίο και αφήνει το αυτοκίνητό του στο δημοτικό χώρο στάθμευσης λίγο πριν την είσοδο του χωριού, αντικρίζει εικόνες που μοιάζουν σαν από παραμύθι: καλοφτιαγμένα σπίτια από πέτρα, ένα τοξωτό ξύλινο γεφυράκι που ενώνει δύο από τα εντυπωσιακότερα αρχοντικά του χωριού και μια μικρή, γραφική, πλακόστρωτη πλατεία.
Μέσα στο Νυμφαίο υπάρχουν περίπου πέντε ταβερνάκια και εστιατόρια στα οποία μπορείτε να δοκιμάσετε κυρίως τοπικές, παραδοσιακές συνταγές με βάση το κρέας αλλά και τα φρέσκα ζυμαρικά και κυνήγι, ενώ αξιόλογα μαγαζιά για φαγητό θα βρείτε και εκτός του οικισμού.

Η γύρω περιοχήΦωτογραφία: http://nymfaio.gr

Πάνω από το Νυμφαίο δεσπόζει το ζωογόνο Βίτσι με τα πανέμορφα δάση οξιάς, ενώ από κάτω του απλώνεται ο κάμπος και οι λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα, ανάμεσα στις οποίες υπάρχει μόνο μια στενή λωρίδα γης μήκους 2 χιλιομέτρων. Όμορφο είναι και το χωριό Σκλήθρο, κοντά στη Ζάζαρη, το οποίο διασχίζει ο ομώνυμος χείμαρρος, αλλά και το χωριό Αετός όπου αξίζει να δείτε τις ωραίες βυζαντινές εκκλησίες και φυσικά το διάσημο Λέχοβο, το όμορφο μαστοροχώρι, στους πρόποδες του Βιτσίου.
Η ευρύτερη περιοχή με τα καταπράσινα λιβάδια και τα δάση προσφέρεται για ιππασία. Μάλιστα στο Νυμφαίο λειτουργεί σύγχρονος κοινοτικός στάβλος, με καθαρόαιμα αλπικά άλογα ιππασίας και έμπειρο συνοδό ιππασίας.

Ο Αρκτούρος και το Κέντρο Προστασίας Λύκου

Στην περιοχή κοντά στο Νυμφαίο, δραστηριοποιείται η μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση του Αρκτούρου ( http://bit.ly/click_arktouros ), με ένα περιβαλλοντικό κέντρο ενημέρωσης για την καφέ αρκούδα και το λύκο. Για να φτάσει κανείς εκεί, ακολουθεί το πέτρινο μονοπάτι που ξεκινά από το χωριό για περίπου 15 λεπτά, σε ένα υπέροχο φυσικό τοπίο.
Στις εγκαταστάσεις του φιλοξενούνται αρκούδες, οι οποίες έχουν κατασχεθεί από αρκουδιάρηδες και ζωολογικούς κήπους και αρκετοί λύκοι -ζώα για τα οποία θεωρείται αδύνατη η επανένταξη τους στο φυσικό περιβάλλον. Το κέντρο ενημέρωσης είναι ανοιχτό για το κοινό τους περισσότερους μήνες του έτους.
Τέλος, το πάρκο άγριας φύσης και υπαίθριας αναψυχής Νυμφαίου, εκτείνεται σε 1.800 περιφραγμένα στρέμματα του κοινοτικού δάσους και φιλοξενεί ελάφια που όταν αρχίσουν να αναπαράγονται απελευθερώνονται σταδιακά ώστε να επανέλθει το εξαφανισμένο είδος στην ελληνική φύση. Περιλαμβάνει λιθόστρωτα μονοπάτια, κιόσκια, θέσεις θέας και αναψυχής για τους επισκέπτες, στέγαστρα, ποτίστρες και ταΐστρες για τα σπάνια ζώα που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.Φωτογραφία: http://nymfaio.gr

Επίσης, από το 1998, λειτουργεί στο γειτονικό χωριό Αγραπιδιά, το «Κέντρο Προστασίας του Λύκου», σε ένα περιφραγμένο χώρο 70 στρεμμάτων. Στο Κέντρο φιλοξενούνται λύκοι, που ζούσαν σε μικρή ηλικία αιχμάλωτοι για την παραγωγή λυκόσκυλων.

Πώς θα πάτε

Το Νυμφαίο βρίσκεται στο νότιο άκρο του νομού Φλώρινας, σε απόσταση 65 χλμ. από την Κοζάνη, 65 χλμ. από την Καστοριά, 50 χλμ. από τη Φλώρινα, 45 χλμ. από την Πτολεμαΐδα, 20 χλμ. από το Αμύνταιο και 72 χλμ. από το χιονοδρομικό κέντρο της Βίγλας.


http://www.ependitislive.gr/wp-content/uploads/nimfeo.jpg


http://www.gtp.gr/showphoto.asp?FN=/MGfiles/location/image4879%5B9043%5D.jpg&W=650&H=400


 http://roadcity.gr/wp-content/uploads/2014/12/IMG_2559.jpgι


Βελβεντό Κοζάνης
 Αποτέλεσμα εικόνας για Βελβεντό Κοζάνης
Σε απόσταση αναπνοής από τη λίμνη Πολυφύτου του Αλιάκμονα, η μικρή πόλη του Βελβεντού, 33 χλμ. από την Κοζάνη, αποτελεί μια γραφική βάση για να εξερευνήσετε τη γύρω περιοχή και τις ομορφιές της.
Στους πρόποδες των δυτικών Πιερίων, σε μια πανέμορφη τοποθεσία, δίπλα στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου που σχηματίζει ο Aλιάκμονας, βρίσκεται το Βελβεντό (ή Βελβεντός), μία κωμόπολη 4.000 κατοίκων, που αποτελεί ένα αρμονικό οικιστικό σύνολο του νομού Κοζάνης.
Έχει μακρόχρονη ιστορία και βυζαντινή παράδοση με τα ίχνη αρχαίων περιτειχισμένων οικισμών να χάνονται μέσα στην πλούσια βλάστηση.
Το μέρος αυτό δίνει μια μοναδική ευκαιρία σε κάθε επισκέπτη, για απολαυστικές και ξεκούραστες στιγμές κοντά στη φύση, με όλες τις ανέσεις μιας μικρής οργανωμένης πόλης. Το ιστορικό κέντρο της πόλης με τα στενά σοκάκια, τα παραδοσιακά κτήρια μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής και τα σύγχρονα σπίτια, οι στολισμένες από λουλούδια αυλές, οι μικρές πλατείες και οι όμορφες γωνιές, συνθέτουν ένα πολύχρωμο μωσαϊκό, χαμένο μέσα σε έναν καταπράσινο μικρό κάμπο, γεμάτο μυρωδάτα φρούτα και πολλά νερά. Κι όλα αυτά δεμένα με μια ισχυρή παράδοση κι έναν απλό τρόπο ζωής.
Στην είσοδο του οικισμού βρίσκεται η εκκλησία του Άγιου Μηνά, η οποία χτίστηκε τον 12ο αιώνα κι εκείνη του Αγίου Νικολάου (του 16 ου αι.), που αποτελούν δύο μόνο από τα 80 γραφικά και πανέμορφα ξωκλήσια που κοσμούν την ευρύτερη περιοχή του Βελβεντού.
Φωτογραφία: http://www.velvento.gr

Από το γραφικό φόντο δε θα μπορούσε να λείπει και το χαρακτηριστικό των παλιότερων οικισμών πηγάδι («του Καστανάρα»), οι μικρές πλατείες και τα καταπράσινα πάρκα και λίγο πιο έξω από το χωριό, ο αναπαλαιωμένος Μύλος του Παπασταμάτη ή κοντά στο Μετόχι ο Μύλος του Κοσμά και οι διάσπαρτες, μέσα και έξω από τον οικισμό, κρήνες με το δροσερό νερό των Πιερίων.
Αφήστε τα βήματά σας να σας οδηγήσουν στις μικρές γειτονιές της πόλης, όπως στου «Ψυρή», στην «Μπαράγκα» και στο «Τσαμπλάκ» και δεχτείτε τη φιλοξενία των κατοίκων. Μην παραλείψετε να δοκιμάστε την τοπική κουζίνα στα ταβερνάκια της πλατείας. Το Βελβεντό φημίζεται για το ντόπιο τσίπουρο και το κρασί του, τους νοστιμότατους μεζέδες, τα ουζερί, τις ταβέρνες και τα καφέ του.
Επίσης, επισκεφθείτε και το πλήρως ανακαινισμένο «αρχοντικό Κώνστα», που φιλοξενεί τη συλλογή του Λαογραφικού Μουσείου και κάντε βόλτες στα τέσσερα δημοτικά διαμερίσματα (Παλαιογράτσανο, Καταφύγί, Αγία Κυριακή και Πολύφυτο) που μαζί με το Βελβεντό συνθέτουν το Δήμο Βελβεντού, για να απολαύσετε από κει την πανοραμική θέα της λίμνης και της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και του Ολύμπου.

Διαδρομές στη φύσηΦωτογραφία: http://www.velvento.gr

O κάμπος γύρω από το Βελβεντό είναι γεμάτος ροδακινιές, μηλιές και αμπέλια, αλλά και διάφορα ενδιαφέροντα αξιοθέατα.
Επισκεφτείτε τα οινοποιεία της περιοχής και δοκιμάστε το εκλεκτό της κρασί. Οι οινοποιοί Βογιατζής, Ζανδές, Καμκούτη, αποτελούν τους τρεις επίσημους εκπροσώπους του Βελβεντού στον τομέα παραγωγής κρασιού και τσίπουρου (ρακής) και η δραστηριοποίησή τους στο χώρο ενέταξε το Βελβεντό στους τόπους του Διόνυσου που ανήκουν στο πρόγραμμα «Δρόμοι του Κρασιού».
Στα 2,5 χλμ. από το Βελβεντό, βρίσκεται το φαράγγι των εννιά πιερίδων μουσών, ή αλλιώς ... το «Σκεπασμένο». Αποτελεί ένα τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με τους καταρράκτες και τις φυσικές λιμνούλες, τα πλατάνια, τις παγωμένες πηγές, την πλούσια βλάστηση, τους εντυπωσιακούς βράχους ... κι έχει ταυτιστεί απόλυτα στη συνείδηση των βελβεντινών και των επισκεπτών με το Βελβεντό. Από το ξύλινο «παρατηρητήριο», πρόσφατα διαμορφωμένο, μπορεί κανείς να απολαύσει τη θέα του πρώτου τριπλού καταρράκτη, ύψους 25μ.

Η λίμνη Πολυφύτου
Η λίμνη Πολυφύτου σχηματίστηκε το 1973, μετά την κατασκευή του ομώνυμου φράγματος στον ποταμό Αλιάκμονα. Διασχίζεται από την Υψηλή Γέφυρα Σερβίων, τη μεγαλύτερη γέφυρα των Βαλκανίων (μήκους 1.372 μ.) και τη μικρότερη Γέφυρα Ρυμνίου. Στα νερά της λίμνης έχουν καταγραφεί 17 είδη ψαριών του γλυκού νερού, ενώ στο Δέλτα του ποταμού Αλιάκμονα απαντώνται και πολλά ευρύαλα είδη. Η περιοχή του ταμιευτήρα Αλιάκμονα είναι σημαντικός βιότοπος για τα αρπακτικά πουλιά, διότι τους προμηθεύει τροφή, φώλιασμα και καταφύγιο.
Επίσης η λίμνη προσφέρεται για μια σειρά δραστηριοτήτων, όπως η κολύμβηση, το ψάρεμα, άλλες αθλητικές δραστηριότητες, αλλά και για αναψυχή. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το Φράγμα της λίμνης στο οποίο φτάνει κανείς διανύοντας μια όμορφη κι εντυπωσιακή διαδρομή παράλληλα της λίμνης.


Φωτογραφία: wikipedia

Πώς θα πάτε:
 Οδικώς από Αθήνα, μέσω της Εθνικής Οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης (E75): στη Λάρισα αφήνουμε την Εθνική οδό και κατευθυνόμαστε προς Ελασόνα-Κοζάνη (Ε65). 1,5 ώρες μετά, φτάνουμε στην πόλη των Σερβίων. Στο 2ο χλμ. Σερβίων-Κοζάνης, βρίσκουμε τη διασταύρωση Βελβεντού.
Αεροπορικώς, μέσω του δρομολογίου των Ολυμπιακών Αερογραμμών, Αθήνα - Κοζάνη - Καστοριά.Άνω Πορόια Σερρών


 Αποτέλεσμα εικόνας για Άνω Πορόια Σερρών

Ιστορία και γραφικότητα, σε μια περιοχή σπάνιας φυσικής ομορφιάς, στους πρόποδες του όρους Μπέλλες και σε απόσταση αναπνοής από την όμορφη λίμνη Κερκίνης, τα
Άνω Πορόια Σερρών,  θα σας μεταφέρουν σε έναν οικισμό με έντονα χαρακτηριστικά της μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, που έφεραν οι βλαχόφωνοι Έλληνες από την Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία. Στα αξιοθέατα της περιοχής εντάσσονται τα καλντερίμια των «μαχαλάδων», το αισθητικό δάσος με πλατάνια, τα αγιογραφημένα ξωκλήσια των Αγίων Γεωργίου και Δημητρίου. Μπορείτε να επισκεφτείτε τα Άνω Πορόια όλο το χρόνο, με κάθε εποχή να αφήνει το δικό της έντονο χρώμα. Κι αν είστε πιο δραστήριοι, οι επιλογές σας είναι αρκετές, αφού μπορείτε να επιδοθείτε στην πεζοπορία την ιππασία, την ορειβασία, ή ακόμη και να κάνετε διαδρομές με 4Χ4 αν διαθέτετε ή οργανωμένη βαρκάδα στη λίμνη. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε μεζέδες αγριοβούβαλου στην πλατεία του χωριού.Παλαιός Άγιος Αθανάσιος

 Αποτέλεσμα εικόνας για Παλαιός Άγιος Αθανάσιος

 Σχετική εικόνα
 
Λέγεται «παλαιός», καθώς τη δεκαετία του ‘80 εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους που μεταφέρθηκαν στο νέο οικισμό του Αγίου Αθανασίου που δημιουργήθηκε πολύ κοντά. Ο «παλιός», όμως, είναι αλλιώς και λόγω της ομορφιάς του, αλλά και του χιονοδρομικού κέντρου του Καϊμακτσαλάν, έχει ξαναζωντανέψει και έχει ανακηρυχθεί διατηρητέος. Βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα σύνορα της Ελλάδας με την Π.Γ.Δ.Μ., χτισμένος σε υψόμετρο 1.200 μέτρων στις πλαγιές του όρους Καϊμάκτσαλαν (του τρίτου ψηλότερου βουνού της Ελλάδας) και βόρεια της λίμνης Βεγορίτιδας και διαθέτει πολλές μοντέρνες ταβέρνες και καφετέριες, αλλά και σύγχρονους ξενώνες για τη διαμονή σας, ενώ απέχει μόλις 30 χλμ. από την Έδεσσα και 120 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Είναι γνωστός και ως «πέτρινο χωριό» λόγω της μακεδονικής αρχιτεκτονικής του με βασικά χαρακτηριστικά την πέτρα, το ξύλο και πολύ λιγότερο το μέταλλο και την ακανόνιστη γεωμετρική οργάνωση του χώρου. Στις ζεστές ταβέρνες του σας περιμένουν μακεδονίτικες γεύσεις, εκλεκτά τυροκομικά προϊόντα και ντόπια κρέατα, όπως ζαρκάδι, αγριογούρουνο ή γουρουνόπουλο κι αν θέλετε μετά να «κάψετε» ό,τι φάγατε, η πεζοπορία, το χιονοδρομικό, η ιππασία, η ορειβασία και η κωπηλασία στη λίμνη Βεγορίτιδα είναι μερικές από τις επιλογές σας. 


 Σχετική εικόνα

Κείμενο click@life