Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2017

Οι νέοι βοσκοί του Ολύμπου

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ Μια ομάδα νέων ανθρώπων με κύρια απασχόληση την κτηνοτροφία, «έστησε» πριν από δέκα χρόνια έναν συνεταιρισμό στο Λιβάδι Ολύμπου. Εναν ευλογημένο -όπως οι ίδιοι λένε- τόπο με τεράστια πλεονεκτήματα λόγω της γεωγραφικής του θέσης, του υψόμετρου και της γονιμότητας του εδάφους. Το χωριό αυτό στα 1.200 μέτρα υψόμετρο φιλοξενεί 60.000 γιδοπρόβατα. Από το γάλα του πρότυπου κτηνοτροφικού
συνεταιρισμού και τη δική τους τυροκομική μονάδα, οι νεαροί κτηνοτρόφοι γαλουχημένοι με τη βλάχικη παράδοση των πατεράδων τους, παράγουν εκλεκτής ποιότητας προϊόντα -ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει η βραβευμένη φέτα «βοσκός»- τα οποία καταλήγουν σε λαϊκές αγορές της Βορείου Ελλάδος και της Θεσσαλίας, σε καταστήματα delicatessen της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά και της Γερμανίας.

Συνεταιρισμός

Η ομάδα των νέων ανθρώπων «πιεσμένη» από την οικονομική κρίση αναζητούσε διέξοδο και οδηγήθηκε το 2007 στη δημιουργία του Συνεταιρισμού Βοσκών Λιβαδίου Ολύμπου. Αυτή ήταν μόνο η αρχή.
Βασική αρχή των κτηνοτρόφων του Λιβαδίου στον Ολυμπο είναι να διατηρηθεί η ποιότητα, βασισμένη, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Τάσος Αντωνίου «στις δικές μας πρώτες ύλες και κυρίως στο γάλα μας, αλλά και στη βλάχικη παράδοσή μας. Οραμά μας είναι ν’ αντισταθούμε στην αστυφιλία, στην κοινωνική και οικονομική συρρίκνωση του τόπου μας και ταυτόχρονα να προσφέρουμε στους συμπολίτες μας, στους επισκέπτες και σε κάθε ελληνική οικογένεια ντόπια αγνά τυροκομικά και τοπικά προϊόντα».

Οι βοσκοί του Ολύμπου παράγουν ποιοτικά προϊόντα, τα οποία έχουν διακριθεί. Τη φέτα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και τη φέτα ΠΟΠ για σαλάτα
Οι βοσκοί του Ολύμπου παράγουν ποιοτικά προϊόντα, τα οποία έχουν διακριθεί. Τη φέτα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και τη φέτα ΠΟΠ για σαλάτα


Οι βοσκοί του Ολύμπου με όπλο το μεράκι τους έδωσαν ποιοτικά προϊόντα, τα οποία έχουν διακριθεί. Τη φέτα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και τη φέτα ΠΟΠ για σαλάτα και ο πρόεδρος του συνεταιρισμού υπογραμμίζει πως οι κτηνοτρόφοι δεν πρόκειται να θυσιάσουν την ποιότητα των προϊόντων στο όνομα του ανταγωνισμού.
Η φέτα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) παράγεται αποκλειστικά από 100% ελληνικό αιγοπρόβειο παστεριωμένο γάλα του Συνεταιρισμού Βοσκών Λιβαδίου Ολύμπου. Οι βοσκοί του Ολύμπου παράγουν περίπου 80.000 κιλά φέτας, δίμηνης ωρίμανσης, εκ των οποίων τα 9.000 κιλά εξάγονται στη Γερμανία
Παράλληλα όμως δημιούργησαν και ένα «γκουρμέ» έδεσμα. Τη φέτα για σαλάτα, επίσης ΠΟΠ προϊόν, από 100% ελληνικό αιγοπρόβειο παστεριωμένο γάλα, με βότανα του Ολύμπου.


Το τυροκομείο παράγει κάθε χρόνο 80.000 κιλά φέτα, 30.000 κιλά κατσικίσιο τυρί, 5.000 κιλά γραβιέρα και 4.000 κιλά κεφαλοτύρι, καθώς και μυζήθρα και ξινοτύρι. Εκτός των τυριών παράγουν και 12.000 κιλά γιαούρτι πρόβειο, καθώς και 10.000 κιλά παραπροϊόντα, όπως το βούτυρο και το βοσκοτύρι ? ένα παραδοσιακό τυρί κρέμα από κατσικίσιο γάλα. Πέραν όμως των γαλακτοκομικών προϊόντων, ο συνεταιρισμός πουλάει και άλλα παραδοσιακά προϊόντα, όπως ελιές, κρασί, λικέρ, μέλι, τραχανά, τσίπουρο, ζυμαρικά.
Η συμβολαιακή γεωργία αποτελεί βασικό εργαλείο που εξασφαλίζει την απαιτούμενη ρευστότητα και εξυπηρετεί τον στόχο τους. «Ηταν η ανάγκη ρευστότητας, η έλλειψη ζεστού χρήματος, που μας οδήγησε στο πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας της Τράπεζας Πειραιώς» επισημαίνει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Τάσος Αντωνίου. «Μας εξυπηρετεί για την αγορά των ζωοτροφών και μάλιστα σε καλύτερες τιμές. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε πλέον να ανταποκριθούμε στο κόστος παραγωγής, που παραμένει υψηλό».

Παραγωγή

Το πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας και κτηνοτροφίας της Τράπεζας Πειραιώς δίνει προτεραιότητα στον κτηνοτρόφο και στον επιχειρηματία. Σκοπός είναι η διευκόλυνσή τους στις τραπεζικές συναλλαγές τους, με απώτερο στόχο την παραγωγή προϊόντων ποιότητας.

Το τυροκομείο καλύπτεται με τα αναγκαία κεφάλαια κίνησης, ώστε να πληρώνει άμεσα τους κτηνοτρόφους κατά την παράδοση της πρώτης ύλης. Οι κτηνοτρόφοι από την πλευρά τους, με την «ειδική κάρτα» που τους χορηγεί η Τράπεζα Πειραιώς, στο πλαίσιο του Προγράμματος Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας είναι σε θέση να πληρώνουν αμέσως, με την αγορά, τις ζωοτροφές - βασικό εφόδιο για την επιβίωση του κοπαδιού.

ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΝΟΣ
ΕΘΝΟΣ Αγροτης
28/2/2017