Σάββατο, 25 Μαρτίου 2017

Ιόνια οδός: «Λιγότερο από ένα μήνα»

Λιγότερο από ένας μήνας απομένει «μέχρι τη λειτουργική ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου» σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία, η οποία δίνει στη δημοσιότητα ένα βίντεο για να στηρίξει το επιχείρημα της «αλματώδους προόδου κατασκευής». Κάνοντας μια επανάληψη,  το συνολικό μήκος του άξονα της Ιόνιας Οδού είναι περίπου 196 χιλιόμετρα, ενώ
περιλαμβάνει και τις παρακάμψεις Αγρινίου και Άρτας. Πέραν των 196 χλμ. νέου αυτοκινητοδρόμου, κατασκευάζονται ανάμεσα σε άλλα: 24 γέφυρες, 4 σήραγγες, 74 κάτω διαβάσεις και 36 άνω διαβάσεις.

Στο τέλος Ιανουαρίου του 2017, η συνολική πρόοδος των κατασκευαστικών εργασιών στην Ιόνια Οδό άγγιζε το 89,23%, ενώ τα εργοτάξια σε λειτουργία είναι ανά τμήμα τα εξής: 

    0 χλμ.- 76,7 χλμ.: Εργοτάξιο Εύηνου
    76,6 χλμ. - 145,7 χλμ.: Εργοτάξιο Ανισοπέδου Κόμβου Αμβρακίας και εργοτάξια στην περιοχή Γέφυρας Μενιδίου και στην περιοχή της Συκούλας. Τέλος στο 96χλμ, περιοχή Τούμπανο, βρίσκεται και λατομείο- συγκρότημα παραγωγής ασφαλτικών και σκυροδέματος.
    145,7 χλμ.– 170 χλμ: Εργοτάξιο Φιλιππιάδας
    170 χλμ.- 190 χλμ. : Εργοτάξιο Επισκοπικού

Σε αυτά, στο τέλος Ιανουαρίου απασχολούνταν περισσότερα από 1.457 άτομα, ενώ ο συνολικός αριθμός των μηχανημάτων και των φορτηγών που χρησιμοποιούνταν (ιδιόκτητα, κατασκευαστικής κοινοπραξίας αλλά και μισθωμένα από την τοπική αγορά) ανερχόταν σε 1.045. Αυτοί οι αριθμοί φυσικά ξαναθέτουν το ερώτημα «τι θα γίνει με τις θέσεις εργασίας όταν τελειώσει το έργο;».

Γιωργος Τσαντικος
Typos-i 
7/3/2017Γέφυρα Εύηνου. Φωτο από messolonghinews.blogspot


Ανισόππεδος κόμβος Αμφιλοχίας. Φωτο από messolonghinews.blogspot


Παράκαμψη Αμφιλοχίας. Φωτο από messolonghinews.blogspot