Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2017

Ολλανδικές εκλογές: Συντριβή Σόιμπλε – Δεν επαληθεύτηκαν οι “φόβοι” – Η έκπληξη έρχεται από αριστερά

“Ισοπεδώθηκε” το κόμμα του Γερούν Ντάισελμπλουμ, στις εκλογές στην Ολλανδία, καθώς σύμφωνα με τα όσα δείχνουν τα στοιχεία από τη μέχρι τώρα (3.35 π.μ.) καταμέτρηση των ψήφων, το κόμμα Εργασίας PvdA καταγράφει ιστορικά χαμηλά ποσοστά, κάνοντας βουτιά από το 25% περίπου σε λιγότερο από 6%, με αποτέλεσμα να καταλαμβάνει 9 μόλις θέσεις στο κοινοβούλιο από
τις 38 που κατείχε ως τώρα.
Δεν επαληθεύτηκαν τα σενάρια για σαρωτική νίκη του ακροδεξιού Βίλντερς, αφού το κόμμα του φαίνεται να καταλαμβάνει την δεύτερη θέση, κερδίζοντας όμως περισσότερες έδρες.
Πολύ μεγάλη άνοδο σημειώνει η νέα Αριστερά της Ολλανδίας, η Πράσινη Αριστερά του Τζέσε Κλάβερ, πράγμα που δείχνει ότι η αλλαγή, ακόμα και στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, δίπλα στη Γερμανία, έρχεται από τα αριστερά.

«Φαίνεται πως το VVD θα είναι η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Ολλανδία για τρίτη συνεχόμενη φορά» υπογράμμισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός σε ψηφοφόρους του σε μετεκλογική συγκέντρωση στη Χάγη, προσθέτοντας «Απόψε θα γιορτάσουμε λιγάκι». «Αυτή αποτελεί επίσης και ένα βράδυ όπου η Ολλανδία, μετά το Brexit, μετά τις αμερικανικές εκλογές, είπε ‘στοπ’ στον κακής ποιότητας λαϊκισμό», είπε.
Ο Βίλντερς, με τη σειρά του, είπε σε δημοσιογράφους έξω από το γραφείο του στη βουλή, “Θα προτιμούσα να είμαι το μεγαλύτερο κόμμα (αλλά) κερδίσαμε έδρες. Αυτό το αποτέλεσμα μας κάνει περήφανους”.
Το κόμμα VVD του Ρούτε προβλέπεται να κερδίσει 32 από τις 150 έδρες του κοινοβουλίου, λιγότερες από τις 41 που κέρδισε στις προηγούμενες εκλογές το 2012. Ο Βίλντερς αναμετράται με άλλα δύο κόμματα για τις 19 έδρες, τη Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση (CDA) και τους κεντρώους Δημοκράτες 66, σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου ειδήσεων ANP.

Με το 75% των ψήφων καταμετρημένο, τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής, για τα πέντε πρώτα κόμματα:
VVD- Λαϊκό Φιλελεύθερο και Δημοκρατικό Κόμμα: 21,3%
PVV- Κόμμα για την Ελευθερία: 13,1%
CDA- Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση: 12,5%
Δημοκράτες 66: 12%
GL: 9%
PvdA-S&D: 5.6%  Netherlands (75% counted): VVD-ALDE: 21.3% PVV-ENF 13.1% CDA-EPP 12.5% D66-ALDE 12% SP-LEFT 9.3% GL-G/EFA 9%

 https://pbs.twimg.com/media/C7AKpMNW0AEnLAq.jpg

Με 81% των ψηφοφόρων να προσέρχονται στις κάλπες, η συμμετοχή ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 30 χρόνων σε μια εκλογική διαμάχη που αποτέλεσε δοκιμασία για το αν οι Ολλανδοί θέλουν να θέσουν τέλος στον φιλελευθερισμό και να επιλέξουν ένα εθνικιστικό, αντιμεταναστευτικό μονοπάτι ψηφίζοντας για τον Βίλντερς και την υπόσχεσή του να «από-Ισλαμίσει» την Ολλανδία και να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.


με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 Ελβίρα Δρακάκη
TheFAQ
16/3/2017