Τρίτη, 28 Μαρτίου 2017

Κλιμακώνεται η πολιτική κρίση στην Βόρεια Ιρλανδία

Απέτυχαν οι συνομιλίες για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού στη Βόρεια Ιρλανδία, που ενδέχεται να διοικηθεί για πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια απ' ευθείας από το Λονδίνο.
Καμιά συμφωνία δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί μέχρι τη λήξη της προθεσμίας σήμερα, όπως ανακοίνωσαν τα δύο κύρια κόμματα της ημιαυτόνομης βρετανικής περιφέρειας, οι δημοκρατικοί του Σιν Φέιν και οι ενωτικοί του DUP.

«Οι συνομιλίες απέτυχαν», σχολίασε η επικεφαλής του DUP και απερχόμενη πρωθυπουργός Αρλίν Φόστερ και επέρριψε την ευθύνη στο Σιν Φέιν υποστηρίζοντας ότι αυτό εγκατέλειψε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Από την πλευρά του Σιν Φέιν ο Μισέλ Ο'Νιλ είχε ανακοινώσει από χθες βράδυ ότι οι συνομιλίες είχαν φτάσει «στο τέλος» και ότι το εθνικιστικό κόμμα δεν θα έκανε πρόταση για πρωθυπουργό ή για την κυβερνητική ομάδα.
Η μπάλα βρίσκεται πλέον στο στρατόπεδο του Βρετανού υπουργού αρμόδιου για τη χώρα, Τζέιμς Μπρόκενσάιρ, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων εκλογών και ισχυρίστηκε ότι υπάρχει «μικρό παράθυρο συμφωνίας».
Έτσι μένουν δύο επιλογές: να παρατείνει την περίοδο των διαπραγματεύσεων ή να κηρύξει την επιστροφή στην «απ' ευθείας διακυβέρνηση», δηλαδή τη διοίκηση της επαρχίας απ' ευθείας από το Λονδίνο, καθώς δεν υφίσταται κάποια λειτουργική περιφερειακή εκτελεστική αρχή.
Σε συνέντευξη Τύπου έξω από την Βουλή ο Μπρόκενσάιρ πάντως σημείωσε ότι εξακολουθεί να υπάρχει «μια συντριπτική επιθυμία» για σταθερή αποκεντρωμένη εξουσία στο Μπέλφαστ.
Μια σειρά από πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένου του εθνικιστικού Σοσιαλδημοκρατικού και Εργατικού Κόμματος (SDLP), έχουν απευθύνει έκκληση για ανεξάρτητο προεδρεύοντα των διαπραγματεύσεων, όπως έκανε ο διπλωμάτης των ΗΠΑ Τζορτζ Μίτσελ το 1988 με αποτέλεσμα την επιτυχημένη κατάληξη των συζητήσεων που που οδήγησαν στην συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής.
Η διοίκηση της Βόρειας Ιρλανδίας από τη Μεγάλη Βρετανία ήταν το σύστημα που ίσχυε στη διάρκεια των τριάντα ετών των διαθρησκευτικών συγκρούσεων που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 3.000 ανθρώπους στη Βόρεια Ιρλανδία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την πολιτική κρίση έχει επιτείνει το Brexit εξαιτίας της συζήτησης να γίνει δημοψήφισμα για ένωση με την Ιρλανδία και απόσχιση από τη Μεγάλη Βρετανία.

ΕΦ. ΣΥΝ
27/3/2017