Σάββατο, 18 Μαρτίου 2017

Ανακοινώθηκε το γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Γουδί

- Δ.Μπαλτάκος: «Ο Παναθηναϊκός θα φύγει από την Λεωφόρο μόνο εάν χτιστεί το νέο γήπεδο στο Γουδί»

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε με τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη για τις πέντε παρεμβάσεις που σκοπεύουν να κάνουν για να αλλάξει όψη η πρωτεύουσα. Μέσα
στα συγκεκριμένα σχέδια και η δημιουργία του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Γουδί.

Οι κινήσεις αυτές, για τις οποίες έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, θα γίνουν προκειμένου να αλλάξει η ποιότητα ζωής της Αθήνας και να γίνει μία βιώσιμη πόλη.

Το σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο τέθηκε κατά την σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον δήμαρχο Αθηναίων περιλαμβάνει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πέντε παρεμβάσεις, από τις οποίες η μια αφορά τον Παναθηναϊκό και την δημιουργία νέας έδρας στου Γουδή.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ “Το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην έκταση πίσω από το Νοσοκομείο της Αεροπορίας (251 ΓΝΑ). Η νέα χωροθέτηση του γηπέδου, απαραίτητη προϋπόθεση για την απελευθέρωση και την ανάπλαση της έκτασης όπου ήδη βρίσκεται το γήπεδο του Παναθηναϊκού, βρίσκεται δίπλα στον σταθμό Κατεχάκη του μετρό και έχει εύκολη οδική πρόσβαση και από την Αττική Οδό.

Ταυτόχρονα, σε συνεννόηση με τον υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη και σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η γραμμή "4" του μετρό, θα ξεκινά από το Γαλάτσι, θα συνεχίζει Εξάρχεια, Ευαγγελισμό, Ζωγράφου, Πανεπιστημιούπολη και θα καταλήγει έξω από το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού.

Συνολική διοίκηση και χρηματοδοτικό σχήμα παρεμβάσεων

Η έκταση και η συνθετότητα του συνολικού σχεδιασμού επιβάλλει την καλή συνεργασία και συνέργειες μεταξύ πολλών φορέων. Η Κυβέρνηση θα κινητοποιήσει -πέρα από την Αυτοδιοίκηση που αυτοδίκαια έχει τον πρώτο λόγο- και ομάδες ειδικών επιστημόνων (πολεοδόμων, νομικών, οικονομολόγων) ώστε άμεσα να διαμορφωθεί και να εγκριθεί το ακριβές χρονοδιάγραμμα των επιμέρους παρεμβάσεων και οι φορείς που θα κληθούν κατά περίπτωση να αναλάβουν την υλοποίηση των αντίστοιχων έργων.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο σχεδιασμός να τεθεί σε δημόσιο διάλογο με τους πολίτες και να συναντήσει την αποδοχή των εμπλεκόμενων φορέων που θα συνεργαστούν ισότιμα και ανάλογα με τις αρμοδιότητες καθενός. Ο σχεδιασμός θα συμπεριλάβει τα αναγκαία χρηματοδοτικά μέσα και εργαλεία (πόροι της αυτοδιοίκησης, ΕΣΠΑ και Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ιδιωτικά κεφάλαια, κ.λπ.), αλλά και τις νομικές και θεσμικές ρυθμίσεις που είναι αναγκαίες ώστε να προχωρήσουν οι παρεμβάσεις με ασφάλεια.

Στόχος του συνολικού σχεδιασμού είναι η άμεση βελτίωση της ποιότητας ζωής στην Αθήνα, η προστασία του περιβάλλοντος, η δημιουργία κοινωνικά ωφέλιμων υποδομών πρασίνου, αθλητισμού και αναψυχής και παράλληλα, η τόνωση της οικονομίας και της απασχόλησης μέσα από ένα σύνολο αστικών παρεμβάσεων μεγάλης κλίμακας”.
Madata
16/3/2017


 

 Δ.Μπαλτάκος: «Ο Παναθηναϊκός θα φύγει από την Λεωφόρο μόνο εάν χτιστεί το νέο γήπεδο στο Γουδί»

Τρεις προϋποθέσεις έθεσε ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού για να φύγει η ομάδα από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Λίγη ώρα μετά τη δεύτερη συνάντηση που είχε σήμερα με τον υφυπουργό αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη, ο Δημήτρης Μπαλτάκος ξεκαθάρισε ότι έθεσε τρεις προϋποθέσεις στον κυβερνητικό παράγοντα:

«Η Λεωφόρος θα πειραχτεί μόνο κι εφόσον χτιστεί το νέο γήπεδο. Η δεύτερη προϋπόθεση να έχει ο Παναθηναϊκός παρουσία στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας είτε με μουσείο, είτε με ακαδημίες, ενώ η τρίτη είναι η παρουσία του Ερασιτέχνη στον χώρο του νέου γηπέδου».

Διευκρίνισε ακόμη πως «οι προϋποθέσεις αυτές έχουν συζητηθεί και σε πρώτη φάση είναι δεκτές», ωστόσο, απέφυγε να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες: «δεν είναι η ώρα να πούμε περισσότερα πράγματα. Πρόθεση όλων είναι να προχωρήσει η υπόθεση στο επόμενο στάδιο με προϋποθέσεις και σχέδια που θα συζητηθούν».

Όσον αφορά το πλάνο χρηματοδότησης του γηπέδου είπε: «Ο κόσμος του Παναθηναϊκού έχει υποφέρει πολύ από το θέμα του γηπέδου. Γι’ αυτό τον λόγο θέλω να είμαι προσεκτικός στα λεγόμενά μου. Είμαστε σε ένα πολύ καλό στάδιο, σε προχωρημένες συζητήσεις και σύντομα θα πούμε συγκεκριμένα πράγματα. Σέβομαι την αγάπη των εκατομμυρίων φίλων του Παναθηναϊκού γι’ αυτό δεν λέω περισσότερα».

Απάντησε επίσης και στην διαφορετική άποψη που έχει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος: «Έχει ξεκαθαρίσει την επιθυμία του να στεγαστεί ο Παναθηναϊκός στο ΟΑΚΑ. Είναι αλήθεια ότι συζητήθηκε πριν πάω εγώ στην ΠΑΕ το θέμα του ΟΑΚΑ. Αφουγκράστηκα όμως τον κόσμο του Παναθηναϊκού και δεν βρήκα πολλούς πού να θέλουν κάτι τέτοιο. Δεν ξέρω λοιπόν αν μπορεί να ευοδωθεί ένα τέτοιο σχέδιο. Αν η ΚΑΕ έχει τη θέληση να ασχοληθεί με το Γουδί, είναι άλλο θέμα. Αλλιώς μπορεί να προχωρήσει για το ΟΑΚΑ χωρίς την αρωγή μας».


Γ.Βασιλειάδης: «Είναι πολύ νωρίς να πούμε οτιδήποτε»

Ο υφυπουργός αθλητισμού συναντήθηκε πριν από λίγο με τον πρόεδρο του Ερασιτέχνη, Δημήτρη Μπαλτάκο και μετά τη συνομιλία που είχαν έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

«Συζητήσαμε, σήμερα, τη συνολική ανάπλαση και φυσικά, το σκέλος εκείνο των αθλητικών εγκαταστάσεων του Παναθηναϊκού και το πλάνο που έχουμε για μια λύση βιώσιμη, που θα δώσει νέα πνοή στην περιοχή και στον σύλλογο της Αθήνας. Έκανα μια ανάλυση στον πρόεδρο του Ερασιτέχνη, ο οποίος μου εξέφρασε τους προβληματισμού του.

Είναι πολύ νωρίς για να πούμε το πότε θα γίνει αυτό και να μιλήσουμε για μεταφορά και κατεδαφίσεις. Αλλά, δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει κατεδάφιση (σ.σ. της Λεωφόρου) εφόσον δεν υπάρξει χτίσιμο και λειτουργία καινούριας (σ.σ. έδρας του Παναθηναϊκού).

Οικονομικές και τεχνικές λεπτομέρειες είναι πολύ νωρίς για να συζητήσουμε. Μιλάμε για ένα καθαρά βιώσιμο πλάνο, που δεν θα επιβαρύνει το Δημόσιο και τον Έλληνα φορολογούμενο. Και θα δώσει, μεταξύ άλλων, λύσεις και στα προβλήματα του Παναθηναϊκού.

Αυτό, είναι μόνο μια αρχή αθλητικών παρεμβάσεων που θέλει να κάνει η κυβέρνηση. Θα μιλήσουμε και για το ΣΕΦ, υπάρχει οργανωμένο σχέδιο παρέμβασης».

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
16/3/2017