Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017

Τι συμβαίνει στο σώμα όταν τρώτε ώριμες μπανάνες;

- Τι θα συμβαίνει στο σώμα σας εάν τρώτε δυο πολύ ώριμες μπανάνες κάθε μέρα για ένα μήνα;
 - Πλεονεκτήματα - Βελτίωση υγείας
 
Οι ώριμες μπανάνες αυξάνουν τον αριθμό των λευκοκυττάρων του σώματος και δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Επίσης,
βελτιώνουν την καρδιαγγειακή σας υγεία και προωθούν την καλύτερη απορρόφηση ασβεστίου.
Η μπανάνα είναι ένα πεντανόστιμο φρούτο που όλοι θα πρέπει να το τρώμε πιο συχνά, όχι μόνο γιατί είναι τόσο γευστική, αλλά  επειδή περιέχει μερικά πολύ σημαντικά συστατικά, τα οποία μπορούν να βελτιώσουν τη γενική μας υγεία. Έχουμε ήδη εξηγήσει ότι το να τρώμε περισσότερες μπανάνες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κατάθλιψης, να βελτιστοποιήσει τη λειτουργία του εγκεφάλου, να καταπολεμήσει την υψηλή αρτηριακή πίεση και να προλάβει διάφορες άλλες ασθένειες. Όμως, μια πρόσφατη έρευνα, έφερε στο φως ένα εντελώς καινούργιο πλεονέκτημα για τις μπανάνες, ειδικά όταν τις τρώμε ώριμες.

Οι μπανάνες περιέχουν παράγοντα νέκρωσης όγκου

Μόλις οι μπανάνες ωριμάσουν, αναπτύσσουν πολλαπλές μαύρες κηλίδες που στο τέλος καλύπτουν ολόκληρη τη φλούδα και την κάνουν καφέ. Μερικοί άνθρωποι αποφεύγουν να αγοράζουν μπανάνες όταν  έχουν φτάσει σε αυτό το στάδιο, επειδή η γεύση είναι περισσότερο γλυκιά και η μαλακή υφή μπορεί να μην είναι ευχάριστη. Όμως αυτό που λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν είναι ότι όσες περισσότερες μαύρες κηλίδες έχει μια μπανάνα, τόσα περισσότερα οφέλη έχει για το σώμα και ιδιαίτερα για το ανοσοποιητικό σύστημα.  


Πρόσφατη έρευνα στην Ιαπωνία έδειξε ότι οι ώριμες μπανάνες περιέχουν μια κυτοκίνη γνωστή ως Παράγοντα Νέκρωσης Όγκου (TNF), η οποία ελευθερώνεται από μερικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος  και μπορεί να επηρεάσει κι άλλα κύτταρα στο σώμα. Αυτό είναι που δίνει στις ώριμες μπανάνες την ικανότητα να καταπολεμούν τον καρκίνο. Η επίδραση είναι τόσο δυνατή που μπορούν πραγματικά να καταπολεμήσουν τον όγκο και την ανώμαλη κυτταρική ανάπτυξη στο σώμα.
Η λειτουργία αυτής της κυτοκίνης είναι παραπλήσια με αυτή της λεντινάνης, ένα χημικό ανοσο-διεγερτικό  που χορηγείται ενδοφλεβίως ως ένα αντικαρκινικό μέσο.
Η επίδραση αυξάνεται όταν η μπανάνα ωριμάζει, που σημαίνει ότι όσο πιο ώριμο γίνεται το φρούτο, τόσο μεγαλύτερη είναι η αντικαρκινική του δράση.

Περισσότερα ώριμα φρούτα έχουν καλύτερης ποιότητας θρεπτικά συστατικά

Η θρεπτική αξία των φρούτων, όταν ωριμάζουν, αλλάζει και μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει την επίδραση ορισμένων ιδιοτήτων. Στην περίπτωση της μπανάνας, βρέθηκε ότι όσο πιο ώριμη είναι, τόσο υψηλότερα γίνονται τα επίπεδα των συσσωρευμένων αντιοξειδωτικών. Κι αν καταναλώσετε μπανάνες με μαύρες κηλίδες πάνω τους, η περιεκτικότητα τους σε άμυλο μετατρέπεται σε απλά σάκχαρα που χωνεύονται πιο εύκολα.
Μπανάνες, μήλα, σταφύλια, ανανάς, αχλάδια, καρπούζι και  λωτοί: στην ιαπωνική έρευνα που αναφέραμε παραπάνω, πραγματοποιήθηκαν  διάφορες διατροφικές δοκιμές σε όλα τα  στάδια ωρίμανσης  όλων αυτών των φρούτων. Τα αποτελέσματα από την μελέτη έδειξαν ότι η κατανάλωση μιας ώριμης μπανάνας είναι περισσότερο ωφέλιμη από την κατανάλωση κάθε άλλου φρούτου επειδή αυτή μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων στο αίμα και να ενδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Για να επωφεληθείτε από αυτό το σημαντικό πλεονέκτημα, μια καλή ιδέα είναι να φάτε ένα ή δυο μεγάλα κομμάτια μπανάνας την ημέρα.

2-bananes

Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και καταπολεμήστε τις ασθένειες

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι όσο πιο ώριμη είναι μια μπανάνα, τόσο υψηλότερη θα είναι η περιεκτικότητά της σε TNF. Φαίνεται ότι οι ώριμες μπανάνες μπορούν να αυξήσουν τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων πάνω από οκτώ φορές σε σχέση με τις φρέσκες και πράσινες μπανάνες.

3-kokkina-aimosfairia

Ποια άλλα πλεονεκτήματα έχουν οι μπανάνες;

Μόνο τα αντικαρκινικά τους οφέλη αρκούν για να σας πείσουν να τις συμπεριλάβετε στην καθημερινή σας διατροφή. Αν δεν έχετε ακόμα πεισθεί, εδώ θα βρείτε μερικά από τα άλλα σημαντικά οφέλη που λαμβάνετε τρώγοντας μπανάνες.

Βελτίωση της υγείας του πεπτικού συστήματος

Μια μεσαία μπανάνα περιέχει πάνω από 3 γραμμάρια φυτικής ίνας, η οποία συνεισφέρει στην καλή λειτουργία των εντέρων και διευκολύνει την κίνηση του φαγητού μέσω της πεπτικής οδού. Οι μπανάνες αποτελούν μια φυσική πηγή ηλεκτρολυτών, οι οποίοι χάνονται όταν έχετε διάρροια, για παράδειγμα. Επίσης, περιέχουν προβιοτικές ενώσεις, οι οποίες διατηρούν τα καλά βακτήρια  που υπάρχουν φυσικά στο σώμα.

Βελτίωση  της καρδιαγγειακής υγείας

Λόγω του ότι είναι πλούσιες σε κάλιο, οι ώριμες μπανάνες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των αποθηκών νατρίου στο σώμα, οι οποίες προκαλούν κατακράτηση υγρών κι επηρεάζουν δυσμενώς την υγεία της καρδιάς. Σε μια ανάλυση 11 μελετών, που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Cardiology, βρέθηκε ότι οι άνθρωποι που προσεθέσαν στη διατροφή τους τροφές πλούσιες σε κάλιο, μείωσαν τον κίνδυνο για έμφραγμα  και καρδιακή ασθένεια.


4-ygihs-kardia

Βελτίωση της υγείας των οστών

Μια μελέτη του Κέντρου Πληροφοριών για Μικροθρεπτικά Συστατικά του Κέντρου Ερευνών Linus Pauling στο Όρεγκον, έδειξε ότι μια διατροφή πλούσια σε κάλιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για οστεοπόρωση. Οι ώριμες μπανάνες είναι μια εξαιρετική πηγή καλίου κι αυξάνουν την ικανότητα του σώματος να απορροφά ασβέστιο, το οποίο επίσης ενδυναμώνει τα οστά.

ΜΕ ΥΓΕΙΑ http://www.tilestwra.com/wp-content/uploads/2016/02/f4cbfd4589488b086f82af172cfc5e2f.jpg

Τι θα συμβαίνει στο σώμα σας εάν τρώτε δυο πολύ ώριμες μπανάνες κάθε μέρα για ένα μήνα;

Οι μπανάνες είναι μια σούπερ τροφή που δίνουν στο σώμα μας όλα τα καλά συστατικά για να θριαμβεύσει. Είναι γεμάτες βιταμίνες, ίνες, και φυσικά σάκχαρα, όπως σουκρόζη και φρουκτόζη. Σε αυτό οφείλεται το γεγονός ότι όταν τρώμε μπανάνες συχνά, κρατούν τον γιατρό μακριά. Στην Αμερική αλλά και στην Ευρώπη, η μπανάνα καταναλώνεται πολύ και μάλιστα περισσότερο από τα πορτοκάλια και μήλα. Πολλοί από εμάς φέρνουμε μπανάνες στο σπίτι για να τις τρώτε κατά την διάρκεια της εβδομάδας.

Οι μπανάνες αρχίζουν με ένα πράσινο κίτρινο χρώμα και σταδιακά γίνονται πολύ κίτρινες και μετά αρχίζουν να αποκτούν μαύρα στίγματα και τελικά γίνονται όλες μαύρες. Πολλοί άνθρωποι τις πετούν τότε γιατί πιστεύουν ότι είναι χαλασμένες. Φαίνεται λογικό αφού τα περισσότερα φρούτα που μαυρίζουν είναι πράγματι σάπια και καθόλου ελκυστικά για να τα καταναλώσουμε. Ωστόσο, όσο πιο πολλά μαύρα στίγματα έχει μια μπανάνα και όσο πιο ώριμη, τόσο περισσότερο έχει. Δηλαδή, ένα παράγοντα που πολεμά τον καρκίνο και βοηθά εναντίον των κακών κυττάρων στο σώμα μας. Ειδικότερα, το TNF βοηθά την επικοινωνία ανάμεσα στα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας και οδηγεί τις κινήσεις των κυττάρων προς τις περιοχές που έχουν πρόβλημα ή έχουν προσβληθεί.


Η έρευνα έχει δείξει ότι το TNF που υπάρχει στις ώριμες μπανάνες επεμβαίνει με τα κύτταρα των όγκων και εμποδίζει την ανάπτυξή τους. Αυτό μαζί με τα πολλά αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στις μπανάνες με τα μαύρα στίγματα αυξάνουν τα λευκοκύτταρα στο αίμα.
Την άλλη φορά που δείτε μια μπανάνα με καφέ στίγματα μην την πετάξετε. Φάτε την και δυναμώστε την υγεία σας.

Εκτός από τη ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας οι μπανάνες έχουν και άλλα οφέλη για εμάς. Παρακάτω διαβάστε μερικά από τα κυριότερα οφέλη και δείτε το βίντεο που ακολουθεί.
Καούρες. Η μπανάνα είναι φυσικό αντί όξινο και παρέχει ανακούφιση από τις καούρες και τις ξυνίλες. Με μια μπανάνα μπορούμε να καταπραύνουμε τα συμπτώματα καούρας.

Πίεση του αίματος. Οι μπανάνες βοηθούν στην ελάττωση της πίεσης του αίματος και προστατεύουν κατά του εμφράγματος γιατί έχουν λίγο νάτριο και πολύ κάλιο που τις κάνουν καλή τροφή για την καρδιά. Ενέργεια. Μια ή δυο μπανάνες πριν την γυμναστική σας δίνει την ενέργεια που χρειάζεστε για μια ή δυο ώρες. Οι χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη υδατάνθρακες, οι βιταμίνες και τα άλατα αυξάνουν την δύναμη στο σώμα σας ενώ το κάλιο βοηθά ενάντια στις μυικές κράμπες. Αναιμία. Οι μπανάνες βοηθούν αυτούς που έχουν αναιμία παρέχοντας το απαραίτητο σίδηρο που ενεργοποιεί τα ερυθρά αιμοσφαίρια και την παραγωγή αιμοσφαιρίνης.

Έλκη. Όταν έχετε προβλήματα στομάχου, πολλές τροφές πρέπει να αποφεύγονται. Όχι όμως και οι μπανάνες. Μπορείτε να τις φάτε άφοβα αφού η μαλακιά υφή της καλύπτει το στομάχι και το προστατεύει από τα διαβρωτικά υγρά και τον ερεθισμό.

Κατάθλιψη. Βοηθούν να ξεπεράσετε την κατάθλιψη γιατί τα μεγάλα επίπεδα κρυπτοφάνης που έχουν, το σώμα μας τα μετατρέπει σε σεροτονίνη. Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου που κάνει τον άνθρωπο να χαλαρώνει και να αισθάνεται ευτυχισμένος. Έτσι, οι μπανάνες βοηθούν τους ανθρώπους να αισθάνονται καλύτερα και να νικούν την κατάθλιψη.

Δυσκοιλιότητα. Εάν έχετε πρόβλημα φάτε μερικές μπανάνες. Έχουν αρκετές ίνες για να ενεργοποιήσουν την κίνηση του εντέρου και να σας απαλλάξουν από την δυσκοιλιότητα. Νεύρα. Όταν αισθάνεστε νεύρα και στρες, φάτε μια μπανάνα. Βοηθά να ρυθμίσετε το σάκχαρο στο αίμα και η βιταμίνη Β που έχει θα σας ηρεμίσει το νευρικό σας σύστημα. Σας χαλαρώνει και σαν αποτέλεσμα έχετε καλύτερη διάθεση.

Έλεγχος της θερμοκρασίας. Τρώγοντας μια μπανάνα κάποια ζεστή μέρα θα σας δροσίσει και θα σας κατεβάσει την θερμοκρασία του σώματος σας. Το ίδιο και αν έχετε πυρετό.

T