Κυριακή, 12 Μαρτίου 2017

''Το κρύο της Τραπεζούντας'' από 23 Μαρτίου στους κινηματογράφους

Με μια υπέροχη φωτογραφία των ορεινών όγκων της Τραπεζούντας, η οποία ακολουθεί και τις τέσσερις εποχές του έτους (με πιο υποβλητικό το χειμωνιάτικο τοπίο) και τουλάχιστον μια εξαιρετική ερμηνεία εκ μέρους του Χεϊντάρ Σισμάν, ο οποίος συγκλονίζει ως Μεχμέτ με την εμμονή του να σκάβει το βουνό για μέταλλα αξίας την ώρα που η οικογένειά του προσπαθεί να τον πείσει να εργασθεί μισθωτός στο ορυχείο, δίκαια αυτή η ταινία προτάθηκε να εκπροσωπήσει την Τουρκία για βραβείο Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας.
Ο σκηνοθέτης (και ολόκληρο το συνεργείο του φυσικά) έχουν τολμήσει μια ρεαλιστική κινηματογράφηση των ηθών της ορεινής Ανατολίας, μέσα από τη
ζωή της συγκεκριμένης οικογένειας, στην οποία ταιριάζει γάντι η ελληνική παροιμία «όπου φτωχός κι η μοίρα του». Ο φακός παρακολουθεί χειμώνα-καλοκαίρι τον Μεχμέτ, ένα αγύριστο κεφάλι αποφασισμένο να βρει χρυσό(;) και όταν δεν το πετυχαίνει να θέλει να «γυμνάσει» τον ταύρο του και να λάβει μέρος στις τοπικές ταυρομαχίες, αντί να τον πουλήσει και να βγάλει «σίγουρα λεφτά» για να ζήσει την οικογένειά του και να ξοφλήσει τους δανειστές του.


Το Κρύο της Τραπεζούντας (Kalandar Sogugu / Cold of Kalandar) (2015)Το Κρύο της Τραπεζούντας (Kalandar Sogugu / Cold of Kalandar) (2015)

Ο αγώνας για την επιβίωση, τα απραγματοποίητα όνειρα, οι δυσκολίες λόγω τοποθεσίας και κλίματος κι ακόμα ο κοινωνικός έλεγχος («τι θα πει για μας το χωριό, έτσι που κάνεις;», ωρύεται η απογοητευμένη γυναίκα του) μετουσιώνονται σε τραγικές εικόνες από τον Μουσταφά Καρά, που καταφέρνει να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή παρά το σχετικά μεγάλο μήκος της ταινίας.

Το Κρύο της Τραπεζούντας (Kalandar Sogugu / Cold of Kalandar) (2015)

 
ΣΥΝΟΨΗ

Η ζωή του Μεχμέτ ξύνει τον πάτο της κοινωνικής πυραμίδας. Ζει σε ένα εξαθλιωμένο ορεινό χαμόσπιτο στην Τραπεζούντα, συντροφιά με την γριά μάνα του, την εξουθενωμένη και απελπισμένη σύζυγό του και τα δυο παιδία του. Τα λιγοστά ζωντανά που εκτρέφουν για αναπαραγωγή, δεν τους παρέχουν παρά ελάχιστα. Το λογικό θα ήταν να έβρισκε κάποια δουλειά στο κοντινό ορυχείο όπως τον πιέζει η οικογένεια του για να πληρώσουν τα αμέτρητα χρέη τους, αλλά ο Μεχμέτ γυρνάει τα βουνά μόνος του αναζητώντας με μανία, εκείνη την χρυσοφόρο φλέβα που θα τους λύσει τα προβλήματα μια για πάντα.

Γυρισμένο σε τέσσερις εποχές, Το Κρύο της Τραπεζούντας απεικονίζει μια ιστορία ενός απλού ανθρώπου που βρίσκεται αντιμέτωπος με μια ζωή επιβίωσης, γεμάτη δυσκολίες, αλλά αλληλένδετα συνδεδεμένη με την απρόσμενη φύση.

Μια στοχαστική ταινία, υπέροχα κινηματογραφημένη, με εξαιρετικές βραβευμένες ερμηνείες του ζευγαριού των πρωταγωνιστών. Η φετινή πρόταση της Τουρκίας στα Όσκαρ για την κατηγορία Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Το κρύο της Τραπεζούντας
Σκηνοθεσία: Μουστάφα Καρά
Με τους: Χεϊντάρ Σισμάν, Νουραϊ Γιεσιλαράζ, Χανίφε Καρά

Διάρκεια: 130’
Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017 στους κινηματογράφους από την NEO films

http://www.myfilm.gr/v2/media/k2/items/cache/6ac120fd0b4b143822d7f317faca5711_XL.jpg?t=1489094630

Άγγελος Πολύδωρος
MyFilm