Τετάρτη, 1 Μαρτίου 2017

Σε δίκη Λιακουνάκος και άλλοι 10 για τα «Απάτσι»

Σε δίκη παραπέμπονται 11 κατηγορούμενοι για τη αγορά των «Απάτσι» έπειτα από εισήγηση του εισαγγελέα Εφετών, Σ. Λογοθέτη, μεταξύ των οποίων και ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος. Οι κατηγορίες αφορούν τα κακουργήματα της απιστίας σχετικά με την υπηρεσία, υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, καθώς και της ηθικής αυτουργίας κατά συρροή σε απιστία.

Οι κατηγορούμενοι παραπέμπτονται ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τη σύμβαση Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων 22/2003, που απορρέει από την κύρια σύμβαση προμήθειας 12 επιθετικών ελικοπτέρων τύπου Απάτσι (AH-64D Apache) από την εταιρεία Boeing.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, επρόκειτο για ζημιογόνα σύμβαση επί αντισταθμιστικών ωφελημάτων που υπογράφηκε με αφορμή την προμήθεια -για τις ανάγκες του Ελληνικού Στρατού- των ελικοπτέρων έναντι συμβατικού τιμήματος 594 εκατομμυρίων δολαρίων.
Επίσης, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι στην επίδικη σύμβαση προβλεπόταν υποκατασκευαστικό έργο το οποίο είχε προσδιοριστεί σε ποσό κατά 14 εκατομμύρια ευρώ χαμηλότερο με το κόστος που απαιτούσε ο νόμος, ενώ η αναπροσαρμογή της σύμβασης έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι χαμηλότερη κατά 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Τα ποσά αυτά προσμετρώνται στη ζημιά του Δημοσίου.
Ο εισαγγελέας ζητά την παραπομπή των κατηγορουμένων, κατά περίπτωση, με τις κακουργηματικές κατηγορίες της απιστίας σχετική με την υπηρεσία, υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου καθώς και της ηθικής αυτουργίας κατά συρροή στην πιο πάνω πράξη.
Μεταξύ των κατηγορουμένων, πλην του Θωμά Λιακουνάκου, είναι ο πρώην γενικός γραμματέας Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων Σπύρος Τραυλός, αλλά και πρώην υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Η σύνταξη της δικογραφίας ήταν αποτέλεσμα της προκαταρκτικής εξέτασης που είχε παραγγείλει η εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένη Ράικου και η οποία είχε ανατεθεί στους Αντώνιο Ελευθεριάνο και Πόπη Παπανδρέου.
Από τα στοιχεία που συνέλεξαν οι δύο εισαγγελείς, η επίμαχη σύμβαση υπογράφηκε κατά παράβαση της νομοθεσίας αλλά και των κατευθυντήριων οδηγιών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
28/2/2017