Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2017

Ναύπακτος: Το στολίδι της Αιτωλοακαρνανίας

Η Ναύπακτος είναι παραθαλάσσια πόλη της Αιτωλοακαρνανίας και βρέχεται από τον Kορινθιακό Kόλπο.
Χτισμένη ανάμεσα στο Αντίρριο και στις εκβολές του ποταμού Μόρνου, αποτελεί μία από τις αρχαιότερες ελληνικές πόλεις που γνώρισε περιόδους μεγάλης ακμής και συνδέθηκε με σημαντικά ιστορικά γεγονότα.
 Λέγεται ότι πήρε το όνομά της από τις λέξεις ναυς και πήγνυμι,
που σημαίνει «κατασκευάζω πλοίο». Η πόλη της Ναυπάκτου περιβάλλεται από τα τείχη του ενετικού κάστρου, τα οποία ξεκινούν από ψηλά στο βουνό και καταλήγουν στο πανέμορφο και γραφικό λιμανάκι της.


12189121_968071533235772_1499085764689899188_n


Υπήρξε σημαντική πόλη του Βυζαντίου, καθώς αποτελούσε λιμάνι των ταξιδιωτών προς την Ιταλία και την Κωνσταντινούπολη. Υπαγόταν στην επαρχία Ελλάδος ή Αχαΐας. Το φρούριό της επισκευάστηκε ριζικά τα χρόνια του Ιουστινιανού , αλλά το 553, η πόλη καταστράφηκε από σεισμό. Επίσης, καταστροφές υπέστη από επιδρομές διάφορων λαών, όπως οι Σλάβοι (6ος – 10ος αιώνας). Την εποχή του Κωνσταντίνου Ζ’ του Πορφυρογέννητου, έγινε πρωτεύουσα του Πέμπτου Θέματος της Ευρώπης (Ελλάς), ενώ το 10ο αιώνα συνενώθηκε με το Όγδοο Θέμα της Νικοπόλεως και έγινε έδρα του νέου. Πέρασε ένα διάστημα Ενετοκρατίας από το 1407, πριν πέσει στα χέρια των Τούρκων το 1499. Τότε έλαβε και την σημερινή του μορφή το κάστρο της πόλης.


11751944_10207253951129989_2818961778058915386_n


Το 1458 ο Μωάμεθ Β΄ ο Πορθητής πολιόρκησε ανεπιτυχώς την πόλη που παρέμεινε στα χέρια των Βενετών. Τελικά, το 1499 ο Βαγιαζήτ ο Β’ με τον τουρκικό του στόλο, ανάγκασε τους Βενετούς να του παραδώσουν την πόλη. Το 1571 έγινε η Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Πρόκειται για τη ναυμαχία, που έλαβε χώρα στο στόμιο του Πατραϊκού κόλπου (κόλπος του Λεπάντο), δίπλα στις Εχινάδες νήσους (τότε Κουρτζολάροι).
Αφού κάναμε μια σύντομη ιστορική αναδρομή για την πόλη μας. ας έρθουμε στην σημερινή της εικόνα. Η Ναύπακτος απέχει μόλις 24 χιλιόμετρα από την Πάτρα, που μετά και την κατασκευή της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, η διαδρομή είναι πολύ σύντομη. Ο πληθυσμός της ανέρχεται περίπου σε 15.000 κατοίκους. Η πόλη της Ναυπάκτου και η αγορά της βρίσκονται κατά κύριο λόγο στο λιμάνι και πέριξ αυτού. Ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί και να κολυμπήσει στις 2 παραλίες της πόλης, την Ψανή και το Γρίμποβο.
10472693_10208019360064734_1475711087286393460_n

Βασικό για τον επισκέπτη , η όρεξη για περπάτημα στα πλακόστρωτα σοκάκια της και η βόλτα στο πανέμορφο κάστρο της. Υπάρχουν πολλά καταλύματα που μπορούν να φιλοξενήσουν αρκετούς επισκέπτες. Επίσης, οι επισκέπτες της μπορούν να επισκεφτούν την Παπαχαραλάμπειο βιβλιοθήκη και το μουσείο ΦΑΡΜΑΚΗ, μουσείο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821. Στην πόλη έζησε και ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες, ο γνωστός Ισπανός λογοτέχνης που έχουμε γνωρίσει από την συγγραφή του γνωστού βιβλίου «Ο Δον Κιχώτης». Μάλιστα, το άγαλμα του Θερβάντες κοσμεί το λιμάνι της πόλης. Κλείνοντας αυτή την μικρή περιγραφή (και λέω μικρή γιατί είναι πολλά που δεν αναφέρω σκόπιμα στο άρθρο, ώστε να μπείτε στον πειρασμό να πάτε οι ίδιοι να τα ανακαλύψετε από κοντά), αξίζει να σημειωθεί πως η Ναυπακτία διαθέτει -πέρα από την Ναύπακτο και τις υπέροχες παραλίες της- και υπέροχο ορεινό όγκο που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη. Άρα παντρεύει μοναδικά την θάλασσα με το βουνό. Στο χέρι σας, λοιπόν, να την εξερευνήσετε και να μας πείτε τις εντυπώσεις σας.

 

Ναύπακτος: Ρομαντική καστροπολιτεία

Ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, πλούσια ιστορία, ατέλειωτη ομορφιά. Η θαλασσινή καστροπολιτεία της Ναυπάκτου αποτελεί ένα μοναδικό τουριστικό «κοκτέιλ» που όσα χρόνια κι αν περάσουν θα παραμένει της μόδας!


Η Ναύπακτος είναι μια πανέμορφη και ζωντανή πόλη με μεγάλη, πολυτάραχη ιστορία, σταθμό στην οποία αποτελεί η ηρωική ναυμαχία που ανέκοψε την επεκτατική πολιτική των Οθωμανών.
Από τις ελάχιστες πόλεις της χώρας μας με διαρκή παρουσία από την προϊστορική μέχρι τη σύγχρονη εποχή, η Ναύπακτος κατακτήθηκε στο πέρασμα των αιώνων από Βυζαντινούς, Τούρκους και Ενετούς, οι οποίοι άφησαν ανεξίτηλα τα σημάδια τους στη θαλασσινή πολιτεία.
Για να γνωρίσεις την πόλη της Ναυπάκτου θα πρέπει να περπατήσεις. Σε περιμένουν συμπαθητικές γειτονιές με ανακαινισμένα σπίτια με ολάνθιστους κήπους, στενά καλντερίμια, δεκάδες μνημεία και αξιοθέατα.
Σημαντικότερο όλων είναι το Κάστρο, που επιβλέπει την πόλη από ψηλά και αποτελεί ιστορικό σημείο αναφοράς αλλά και ένα από τα πιο σημαντικά και καλοδιατηρημένα παραδείγματα φρουριακής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα.
Ο λόφος οχυρώθηκε για πρώτη φορά από τους Πελασγούς. Αργότερα ήρθαν οι Ενετοί, οι οποίοι έδωσαν την τελική, σημερινή, μορφή του κάστρου δημιουργώντας πέντε αμυντικά διαζώματα που εξελίσσονται από το λιμάνι μέχρι την κορυφή του λόφου και ενισχύονται με πανύψηλα τείχη και 25 πύργους.
Το άγαλμα του Μιχαήλ Θερβάντες στην είσοδο του ομώνυμου πολιτιστικού πάρκου, στο Παλιό Λιμάνι
Το άγαλμα του Μιχαήλ Θερβάντες στην είσοδο του ομώνυμου πολιτιστικού πάρκου, στο Παλιό Λιμάνι


Κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας το κάστρο της Ναυπάκτου ήταν το μοναδικό σε όλη την Ευρώπη με πέντε αμυντικές ζώνες.
Το πρώτο διάζωμα είναι στο παλιό λιμάνι που μοιάζει με πέταλο. Το δεύτερο αμυντικό διάζωμα φέρει την ονομασία Βεζίρ Τζαμί και είναι το κομμάτι της παλιάς πόλης όπου θα δείτε παραδοσιακές γειτονιές με παλιά αρχοντικά σπίτια, κρήνες, τούρκικα χαμάμ και το αναστηλωμένο σπίτι του Τζαβέλα. Λίγο ψηλότερα, στα σύνορα του πρώτου με το δεύτερο διάζωμα, υψώνεται το εμβληματικό πέτρινο ρολόι της Ναυπάκτου, που κτίστηκε το 1914.
Κάπου εκεί μπορείτε να κάνετε στάση για ξεκούραση στις καφετέριες και να απολαύσετε τη θέα στη Ναύπακτο, στον Κορινθιακό και την Πελοπόννησο.
Στο τρίτο διάζωμα ξεχωρίζουν η αποθήκη πυρομαχικών και ένας τεράστιος ορθογώνιος πύργος. Κατοικίες εδώ δεν υπάρχουν, όπως άλλωστε και στο επόμενο -τέταρτο- διάζωμα, που έχει υπόγειες δεξαμενές νερού, τεχνητές στοές και στρατώνες. Εκεί θα δείτε επίσης το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και ένα παρακείμενο βυζαντινό παρεκκλήσι. Οι ανασκαφές που έγιναν στο σημείο ανέδειξαν μια παλαιοχριστιανική βασιλική και ένα τζαμί.


Ο ανατολικός πύργος στην είσοδο του Παλιού Λιμανιού
 
Ο ανατολικός πύργος στην είσοδο του Παλιού Λιμανιού
Το πέμπτο διάζωμα βρίσκεται 200 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, είναι κρυμμένο ανάμεσα στα πεύκα και χωρίζεται σε δύο επίπεδα: το πρώτο, εκτός από μια υπόγεια δεξαμενή νερού, έχει δύο μεγάλες στοές που εξυπηρετούσαν τις ανάγκες των στρατιωτών.
Στο δεύτερο επίπεδο ξεχωρίζει μία, περιτριγυρισμένη από στιβαρά τείχη, μικρή πλατεία, η οποία θεωρείται το υψηλότερο σημείο του κάστρου, που οι Τούρκοι αποκαλούσαν Ιτς Καλέ.
  • Το κάστρο είναι ανοιχτό καθημερινά, εκτός Δευτέρας, 8.30-14.30 και η είσοδος είναι ελεύθερη. Τηλ. επικοινωνίας: 26340 27240.
Περιήγηση στο παλιό λιμάνι
Ο κλασικός περίπατος στη Ναύπακτο ξεκινάει από το Παλιό Λιμάνι που αποτελεί και το «σήμα κατατεθέν» της πόλης. Ολοι οι επισκέπτες περπατούν στα τείχη με τα παλιά κανόνια και τις επάλξεις, απολαμβάνουν τη θέα στη θάλασσα και φωτογραφίζονται δίπλα στο άγαλμα του πυρπολητή Γιώργου Ανεμογιάννη, ο οποίος πέθανε το 1821 σε ηλικία 23 ετών.
Στη δυτική πλευρά του παλιού λιμανιού υπάρχει το πάρκο Θερβάντες με τον ανδριάντα του Ισπανού συγγραφέα του Δον Κιχώτη. Ο Μιχαήλ Θερβάντες πολέμησε ως αξιωματικός στη ναυμαχία της Ναυπάκτου και έχασε το αριστερό του χέρι. Στο εσωτερικό του πάρκου υπάρχουν οι μαρμάρινες πλάκες-αφιερώματα στους μαχητές που πολέμησαν στη Ναυμαχία από τις πρεσβείες της Κροατίας, της Ισπανίας, τις πόλεις της Βενετίας και του Ρέγκενσμπουργκ (Αυστρία). Στην ανατολική πλευρά του λιμανιού βρίσκεται ο παλιός φάρος και το Φετιχιέ Τζαμί.


Το τείχος του πέμπτου διαζώματος, που προστάτευε το ψηλότερο τμήμα του κάστρου
Το τείχος του πέμπτου διαζώματος, που προστάτευε το ψηλότερο τμήμα του κάστρου


Χτίστηκε στις αρχές του 16ου αιώνα από τον σουλτάνο Βαγιαζήτ Β΄ πιθανώς επάνω στα ερείπια αρχαίου ναού του Ποσειδώνα. Παλιότερα λειτουργούσε ως αποθήκη αλατιού, όμως σήμερα έχει ανακαινιστεί και είναι επισκέψιμο. (Ανοικτό καθημερινά, εκτός Δευτέρας. Τηλ.: 26340 27240.)
Πίσω από το λιμάνι βρίσκεται η τεράστια πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια και την προτομή του Σουλιώτη στρατηγού Νότη Μπότσαρη, ενώ λίγα μέτρα μακρύτερα η οδός Καναβού, γνωστή και ως Στενοπάζαρο, βρίθει από καφετέριες και μπαρ. Πάνω από την πλατεία βρίσκονται τα Μποτσαρέικα, μια γειτονιά που πήρε το όνομά της από τον πύργο Μπότσαρη.
Το επιβλητικό οικοδόμημα χτίστηκε από τους Ενετούς σε δύο φάσεις και χρησιμοποιήθηκε κυρίως για τη στέγαση των εκάστοτε ηγεμόνων της πόλης. Μετά την απελευθέρωση της Ναυπάκτου, το 1829, τον πύργο αγόρασε ο Σουλιώτης στρατηγός Νότης Μπότσαρης. Σήμερα ο πύργος, που ανήκει στο ίδρυμα Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη, φιλοξενεί μόνιμη έκθεση αντιγράφων από πίνακες, χάρτες και σχέδια που έχουν ως θέμα τη ναυμαχία της Ναυπάκτου. (Ανοικτά καθημερινά 09.00-13.30, τηλ. 26340 29779.)
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η Παπαχαραλάμπειος Βιβλιοθήκη. Στο διώροφο νεοκλασικό που κτίσθηκε με δαπάνη του ευεργέτη Δημητρίου Παπαχαραλάμπους, φιλοξενούνται 60.000 τόμοι βιβλίων, υπάρχει αναγνωστήριο ενηλίκων, δανειστικό τμήμα, ξεχωριστό παράρτημα με βιβλία για τη Ναύπακτο και την ευρύτερη περιοχή και κέντρο ηλεκτρονικών υπολογιστών.


Το Φετιχιέ τζαμί πλαισιωμένο από νεοκλασικά αρχοντικά
Το Φετιχιέ τζαμί πλαισιωμένο από νεοκλασικά αρχοντικά

Δίπλα της ακριβώς βρίσκεται η προσωπική συλλογή του λογοτέχνη και ιστορικού Γιάννη Βλαχογιάννη. (Ανοικτή Δευτέρα - Παρασκευή 07.00-14.30. Τετάρτη 07.00-19.00. Σάββατο 07.00-13.30. Τηλ.: 26340 27388, www.vivl-nafpakt.westnet.gr ).
Τέλος, αξίζει να επισκεφθείτε και το Μουσείο Νικ. Ε. Φαρμάκη αφιερωμένο στην Επανάσταση του 1821 και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Θα δείτε πολύτιμα εκθέματα του απελευθερωτικού αγώνα της οικογένειας Φαρμάκη (1821) και αντικείμενα από τον πόλεμο του 1940, όπως έγγραφα, φωτογραφικό υλικό, εφημερίδες εκείνης της εποχής, καθώς και τη στολή του στρατηγού Παπάγου. (Ανοικτό από Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00-13.00. Τηλ.: 26340 27084. Σάββατο & Κυριακή ανοικτό μόνο κατόπιν συνεννόησης. Τηλέφωνο 6946021445.)

Οι ωραιότερες παραλίες και τα αξιοθέατα
 
Οι παραλίες Ψανή και Γρίμποβο που βρίσκονται εκατέρωθεν της Ναυπάκτου είναι οι αγαπημένες των ντόπιων και τις επιλέγουν ακόμη και τον χειμώνα για τις βόλτες τους. Στα δυτικά της πόλης βρίσκεται η Ψανή που είναι η μεγαλύτερη και έχει βραβευθεί με Γαλάζια Σημαία.
Στα ανατολικά απλώνεται η παραλία του Γρίμποβου, που στα σλαβικά σημαίνει «περιοχή με πολλά νερά». Διαθέτει καλύτερη τουριστική υποδομή και οργάνωση από την αντίστοιχη της Ψανής και κάτω από τα πλατάνια του παραλιακού δρόμου υπάρχουν πολλά ουζερί, καφετέριες και ταβέρνες.


Ηλιοβασίλεμα στο ρολόι με θέα στο Παλιό Λιμάνι, την πόλη της Ναυπάκτου, τη γέφυρα Ρίου - Αντίρριου και τις ακτές της Πελοποννήσου
Ηλιοβασίλεμα στο ρολόι με θέα στο Παλιό Λιμάνι, την πόλη της Ναυπάκτου, τη γέφυρα Ρίου - Αντίρριου και τις ακτές της Πελοποννήσου

Στην ανατολική άκρη της βρίσκεται η λεγόμενη «βρύση της αγάπης», όπου σύμφωνα με τον μύθο, η θεά Αφροδίτη συνήθιζε να λούζεται.
Οι δυσανάγνωστες αρχαίες ελληνικές επιγραφές που θα εντοπίσετε πάνω σ’ έναν βράχο, δίπλα στην πηγή, εικάζεται ότι ανήκουν στο ιερό του Ασκληπιού που βρισκόταν εδώ.
Ενδιαφέρουσες είναι και οι διαδρομές γύρω από τη Ναύπακτο με αυτοκίνητο. Μπορείτε να κινηθείτε προς τον αρχαιολογικό χώρο της Βελβίνας, την Ορεινή Ναυπακτία και το χάνι Μπανιά, που βρίσκεται πλάι στον ποταμό Εύηνο.
Πανέμορφη είναι και η παραλιακή διαδρομή ανατολικά της Ναυπάκτου, στον δρόμο προς Ιτέα. Θα περάσετε από την παραλία Χιλιαδού και τον παραθαλάσσιο οικισμό Μοναστηράκι. Το πανέμορφο χωριό είναι κτισμένο αμφιθεατρικά πάνω στον Κορινθιακό και θεωρείται από τα ωραιότερα χωριά της Φωκίδας.
Μάλιστα έχει κηρυχθεί «περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» με βασιλικό διάταγμα και υπουργική απόφαση. Λίγο έξω από τον οικισμό, βρίσκεται το Παραθάλασσο, όπου η μακρόστενη λωρίδα γης με το ψιλό βότσαλο δημιουργεί ένα μοναδικό τοπίο. Αμέσως μετά το Μοναστηράκι βρίσκεται η βοτσαλωτή παραλία Σκάλωμα και λίγο παρακάτω ο παραθαλάσσιος οικισμός του Μαραθιά, που είναι κτισμένος σε μια μικρή πεδιάδα με οπωροφόρα και πλατάνια.


Θέα στην παραλία Ψανή από τα τείχη του λιμανιού
 
Θέα στην παραλία Ψανή από τα τείχη του λιμανιού
Συνεχίζοντας θα περάσετε από την παραλία της Σεργούλας, και θα φτάσετε στα Χάνια. Από εδώ ξεκινούν τα καραβάκια που σε δέκα λεπτά φτάνουν στο απέναντι νησάκι Τριζόνια, πολύ κοντά στις ακτές της Φωκίδας. Το νησί μοιάζει ξεχασμένο σε περασμένες εποχές ενώ η γαλήνη και η ηρεμία που αποπνέει είναι παροιμιώδεις.
Μπορείτε να περπατήσετε στο πευκόδασος του Αγίου Γεωργίου και να φάτε φρέσκο ψάρι στις ταβέρνες του. Στα Τριζόνια δεν επιτρέπονται αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.
Αποψη του Παλιού Λιμανιού και της πόλης. Διακρίνονται τα τείχη του δεύτερου διαζώματος και 
το ρολόι
Αποψη του Παλιού Λιμανιού και της πόλης. Διακρίνονται τα τείχη του δεύτερου διαζώματος και το ρολόι


 http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20120628/low/assets_LARGE_t_183762_54081091.JPG


 http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20120628/low/assets_LARGE_t_183762_54081089.JPG


 

 
 Το ρολόι της Ναυπάκτου κτίστηκε το 1914


 ΕΘΝΟΣ