Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Μυστικοί αστυνομικοί σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για να σταματήσουν οι επιθέσεις

Μυστικοί αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας θα επιβιβάζονται σε λεωφορεία, τρόλεϊ καθώς και σε συρμούς του μετρό και του ΗΣΑΠ σε μια προσπάθεια να ανακόψουν το κύμα βανδαλισμών και καταστροφών σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Οι μυστικοί αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας θα συνεργάζονται. μάλιστα, με μοτοσικλετιστές της ίδιας υπηρεσίας.

Το σχέδιο της αστυνομίας αναθεωρήθηκε και προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα, με κυρίαρχη στόχευση τις συλλήψεις δραστών τέτοιων καταστροφών, οι οποίες σύμφωνα με τις αστυνομικές εκτιμήσεις θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά στη συνέχιση αυτού του μπαράζ βανδαλισμών, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος.
Το προηγούμενο επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για την αποτροπή επιθέσεων σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με βανδαλισμούς-καταστροφές ακυρωτικών μηχανημάτων και θυρών, έπασχε από την… εγκατάλειψη θέσης αστυνομικών που έχουν επιφορτιστεί την υλοποίησή του. Αξιωματικοί της Αστυνομίας είχαν διαπιστώσει ότι ένα μεγάλο ποσοστό από τους περίπου 200 αστυνομικούς που συμμετείχαν στον σχεδιασμό, σε κρυφές και εμφανείς περιπολίες σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, γίνονταν «αόρατοι» και δεν εντοπίζονταν στα σημεία που είχαν προκαθοριστεί να περιπολούν. Από τους αιφνιδιαστικούς ελέγχους επικεφαλής αξιωματικών, πολλοί αστυνομικοί διαπιστώθηκε ότι απουσίαζαν από τις θέσεις τους και σε κάποιους από αυτούς επιβλήθηκαν ποινές χρηματικών προστίμων.
Ο σχεδιασμός προέβλεπε μεγάλος αριθμός αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. να εκτελεί υπηρεσία στατικής φύλαξης έξω από σταθμούς του μετρό-ΗΣΑΠ και στάσεις λεωφορείων όπου είχαν παρατηρηθεί επιθέσεις, ενώ υπήρξε ενεργοποίηση αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας (περίπου 100 τον αριθμό) και Ομάδων Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ).
Οι συσκέψεις αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. με το διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΑΣΑ, Γιάννη Σκουμπούρη, ήταν αλλεπάλληλες, προκειμένου να ληφθούν πρόσθετα αστυνομικά μέτρα σε στάσεις και αφετηρίες λεωφορείων και τρόλεϊ που βρίσκονται στις επίμαχες περιοχές και κυρίως γύρω από τα Εξάρχεια και Ζωγράφου.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν μόνο σε ένα 24ωρο καταγράφηκαν 18 επιθέσεις με καταστροφές ακυρωτικών μηχανημάτων και γκράφιτι σε οχήματα, στην οδό Πατησίων, Πλ. Κάνιγγος, Γαλάτσι, Κυψέλη, Ίλιον. Η κλιμάκωση των επιθέσεων προκάλεσε τον επανασχεδιασμό των αστυνομικών μέτρων με βασικό στόχο τις συλλήψεις νεαρών που επιδίδονται σε βανδαλισμούς, κάτι που όπως εκτιμούν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στη συνέχιση των καταστροφών.
Το βάρος σε αυτή τη στόχευση συλλήψεων έπεσε στην Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας, η οποία με περίπου 100 αστυνομικούς θα απασχοληθεί αποκλειστικά με τον εντοπισμό και τις συλλήψεις δραστών τέτοιων καταστροφών. Οι αστυνομικοί της αρμόδιας υπηρεσίας θα προβαίνουν σε διαρκείς περιπολίες με μοτοσικλέτες, στα σημεία όπου έχουν χαρτογραφηθεί ως εκείνα στα οποία σημειώνονται συχνότερα επιθέσεις τέτοιου τύπου, ενώ δεν αποκλείεται μυστικοί αστυνομικοί να βρεθούν ως «επιβάτες» στα οχήματα του ΟΑΣΑ για τον εντοπισμό των δραστών και τη σύλληψή τους.
 
Newsbeast
20/2/2017