Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2017

Κρεμμυδόπιτα Νεστορίου

Υλικά
- Νερό, 1 ποτήρι/-α, χλιαρό, για τη ζύμη
- Ξύδι, 2 κουταλ. της σούπας, για τη ζύμη
- Ζάχαρη άσπρη, 1 κουταλ. της σούπας, κοφτή, (δίνει ωραίο χρώμα στη ζύμη)
- Αλάτι, ½ κουταλ. της σούπας, για τη ζύμη
- Ελαιόλαδο, για τη ζύμη
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, όσο πάρει (κοσκινισμένο), για τη ζύμη
- Κρεμμύδι ξηρό, 4 τμχ., μεγάλα, (αν θέλουμε προσθέτουμε και 3 φρέσκα κρεμμυδάκια), για τη γέμιση
- Ντομάτα, 500 γρ., φρέσκια ή ντοματάκια κομμένα, για τη γέμιση
- Αλάτι, για τη γέμιση
- Πιπέρι, για τη γέμιση
- Ρίγανη, λίγη, για τη γέμιση
- Δάφνη, 1 μικρό φύλλο, για τη γέμιση

 Εκτέλεση 

Αφού ζημωθεί η ζύμη με όλα τα υλικά, θα χωριστεί σε 2 μπάλες οι οποίες θα απλωθούν και θα διπλωθούν σαν τετράγωνα μαντήλια, ενώ θα λαδωθούν από όλες τις πλευρές. Θα παραμείνουν διπλωμένες  για μισή ώρα σε ζεστό μέρος για να "ξεκουραστούν" και μετά θα ανοιχτούν σε 2 φύλλα.

Για να φτιάξουμε τη γέμιση, καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα ψιλοκόβουμε και τα βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι να βράσουν με μισό ποτήρι νερό για να μαλακώσουν.

Κατόπιν ρίχνουμε μέσα την ντομάτα, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, λίγη ρίγανη, τη δάφνη και σωτάρουμε ελαφρά με ελαιόλαδο.

Απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα στο φύλλο που έχουμε τοποθετήσει σε ένα καλά λαδωμένο ταψί, και το σκεπάζουμε με το 2ο φύλλο γυρνώντας τις άκρες του προς τα μέσα.

Αλείφουμε με ελαιόλαδο και "ραντίζουμε" με τα χέρια μας με λίγο χλιαρό νερό για να αφρατέψει η ζύμη.

Ψήνουμε στην αρχή στους 200 βαθμούς να ροδίσει και κατόπιν χαμηλώνουμε τον φούρνο (170-180 βαθμούς ανάλογα με την κουζίνα) και ψήνουμε για 30' λεπτά περίπου. Σερβίρεται ζεστή.




Από: κ. Λιάνα Τσαταλμπασίδου - Παπατέρπου
Νεστόριο  Ν. Καστοριάς

agro in gr