Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2017

Ο Άκης δεν είχε βιογραφικό και ο Κυριάκος τσίπα

Τι ανακοίνωσε η ΝΔ, όταν αποκαλύψαμε πως η Μαρέβα Μητσοτάκη ήταν κάτοχος offshore εταιρείας; Πως «σιγά τα αυγά», αφού όλα αυτά περιλαμβάνονταν στο βιογραφικό της.

Του Κώστα Βαξεβάνη
Σύμφωνα με αυτή τη λογική, ο ατυχής Άκης Τσοχατζόπουλος, είχε
πρόβλημα βιογραφικού. Γιατί αν είχε δηλώσει τις offshore στο βιογραφικό του, δεν έτρεχε κάστανο. Όλα θα ήταν αποδεκτά και η διακίνηση του μαύρου χρήματος και η ύπαρξη κλεμμένου. Αλήθεια γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και όσοι έγραψαν την ανακοίνωση, δεν εισηγούνται την κατάργηση της δήλωσης Πόθεν Έσχες και την αντικατάσταση από το βιογραφικό; Την έχει δηλώσει ο Άκης, ο Μάκης, η Μαρέβα την offshore στο βιογραφικό της; Όλα νόμιμα. Έχει στο cv πως έχει σκάφος; Έχει γράψει ο Θέμος πως την είδε να βγαίνει από θαλαμηγό; «Γνωστό» και αυτό για τη ΝΔ, άρα νόμιμο.
Εδώ λοιπόν μπαίνουν δύο θέματα. Το ένα αφορά την κοινωνία, απέναντι στην οποία ο Κυριάκος συμπεριφέρεται ως σε ιθαγενείς των νησιών Κευμάν που αποτελεί όπως φαίνεται αγαπημένο του προορισμό. Το άλλο αφορά τη ΝΔ, στην οποία ο Κυριάκος συμπεριφέρεται σα να είναι τσιράκια του Άδωνη και πρωτοπαλίκαρα του Καρατζαφέρη.

Η κυρία Μαρέβα Μητσοτάκη, εμφανίζεται χρόνια ως πετυχημένη επιχειρηματίας και μακάρι να είναι. Έχει δηλώσει αορίστως και γενικώς ως ιδρυτής της εταιρείας Eternia Capital. Αλλά ψάχνοντας την Eternia, βρίσκεις δύο Eternia. Μία Eternia Capital Advisor, η οποία είναι εταιρεία Γενεύης, και μία Eternia Capital Management η οποία είναι των εξωτικών νησιών Κευμάν. Και στις δύο, ένα άλλο άτομο και όχι η ίδια η Μαρέβα Μητσοτάκη, φαίνεται να είναι ο διαχειριστής της εταιρείας της οποίας είναι όπως δηλώνει σε συνεντεύξεις, ιδρυτής.

Η σύζυγος του προέδρου της ΝΔ, ενώ έχει πάψει να κάνει δήλωση Πόθεν Έσχες, εμφανίζεται με (εκτός από το σπίτι του Βολταίρου στο Παρίσι) μια ελβετική εταιρεία και μία συνώνυμη σε φορολογικό παράδεισο. Το σχήμα μοιάζει με τις γνωστές μπάμπουσκες, όπου εταιρείες με παρεμφερή ονόματα, κρύβονται η μία μέσα στην άλλη και όλες μαζί σε κάποιον παράδεισο παρανομίας και ανωνυμίας.

Όχι, όλα αυτά δεν τα έχει στο βιογραφικό της και σίγουρα, δεν τα έχει στο Πόθεν Έσχες που δεν κάνει. Το χειρότερο είναι πως ο ίδιος ο αρχηγός της ΝΔ, επικαλείται νόμους, άρθρα και παραγράφους, για να μην κάνει το απλό και αποστομωτικό: μια απλή δήλωση του Πόθεν Έσχες τώρα. Διαφορετικά ο καθένας έχει δικαίωμα να υποθέσει πως χρειάζεται χρόνο για να κρύψει στοιχεία.
Μπορεί όλο αυτό να μοιάζει με πολιτική αντιπαράθεση (έτσι το παρουσιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης) αλλά είναι ένα σοβαρό θέμα ηθικής και πολιτικής τάξης. Διαφορετικά, ακόμη και ο Άκης Τσοχατζόπουλος είναι αθώος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν προσβάλλει όμως μόνο τους «αντιπάλους» με την επιχειρηματολογία του, αλλά το ίδιο το κόμμα του. Μάλλον το κομμάτι εκείνο που δεν είναι οφσορούχο, θέλει τάξη και νομιμότητα και σίγουρα δεν είναι δεξιό κατά την έννοια που θέλει ο Άδωνης.

Ο Μητσοτάκης (και αυτό είναι πολιτικό θέμα) μετατρέπει καθημερινά το κόμμα σε ΛΑΟΣ, στο οποίο ο Άδωνης φέρει τον Καρατζαφερισμό και τον κοινοβουλευτικό ευτελισμό. Η ΝΔ, αντί να αντιπαρατίθεται πολιτικά στο ΣΥΡΙΖΑ, καταθέτει ερωτήσεις στη Βουλή για «τις αντιπαθείς και ενοχλητικές» εφημερίδες ζητώντας να ελεγχθούν.


Εγκλωβισμένη στη λογική της «μπροστάντζας» που έλεγε ο Μεϊμαράκης, της λειτουργίας δηλαδή του κοινοβουλευτικού ελέγχου ως συστήματος πίεσης και εκβιασμού, παραδίδεται στο παρελθόν των χαμένων επιλογών. Μπορεί η πλήρης αποσιώπηση των αποκαλύψεων από τα ΜΜΕ και η Αδωνίτιδα να φαντάζει ως νίκη αυτών των επιλογών, αλλά τον γαμπρό τον ξυρίζουν πάντα στο τέλος. Και όπως έχουμε πει αρκετές φορές, ο Άδωνης δεν έχει πρόβλημα ούτε με ξύρισμα ούτε με περιτομή προκειμένου να επιβιώσει. Άλλος θα το έχει.

ΠΑΝΔΩΡΙΚΩΣ
13/2/2017