Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2017

ΕΒΖ: Πληρωμή των τευτλοπαραγωγών και προγραμματισμός

Ικανοποιημένοι με την εξέλιξη των πληρωμών τους, αν και οι διαδικασίες κινούνται ελαφρά βραδύτερα από ό,τι θα επιθυμούσαν, δηλώνουν τευτλοπαραγωγοί της χώρας, στους λογαριασμούς των οποίων πιστώνονται σήμερα 4 εκατ. ευρώ για την παραγωγή του 2016 και θα έχουν να λαμβάνουν άλλα 3 εκατ. ευρώ.
Αυτά ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών Κεντρικής
Μακεδονίας, Παύλος Μπογιαννίδης, προσθέτοντας πως την Τρίτη 14/2, οπότε και έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί συνάντησή τους στο εργοστάσιο του Πλατέος στην Ημαθία με τη διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), θα ξεκινήσει και επίσημα η κουβέντα για τη συγκρότηση ομάδας παραγωγών τεύτλων «προκειμένου να μπορούμε πιο οργανωμένα να διαθέτουμε το προϊόν μας, αλλά και να συμμετέχουμε σε κοινοτικά προγράμματα».

Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση ο κ. Μπογιαννίδης επισήμανε: «το να σπαρθούν 100.000-120.000 στρέμματα με τεύτλα φέτος, είναι μια εξέλιξη πολύ πιθανή. Άλλωστε, έχουμε επαναλάβει πολλές φορές, ότι εφόσον αποκατασταθεί η ...χαμένη αξιοπιστία με τη διοίκηση της ΕΒΖ, εμείς οι παραγωγοί δεν έχουμε κανέναν λόγο να μην σπείρουμε. Επιθυμούμε την βιωσιμότητα και κερδοφορία της εταιρείας, αλλά και την ενασχόλησή μας με την τευτλοκαλλιέργεια».

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή της η διοίκηση της ΕΒΖ επισημαίνει ότι «βελτιώνοντας την αξιοπιστία της και αναπτύσσοντας τις παραγωγικές της προοπτικές προχωρά σε μία ακόμη πληρωμή προς τους παραγωγούς, ξεπερνώντας τα προβλήματα προηγούμενων ετών που αφορούσαν τις πληρωμές τους». «Η προσπάθεια ανασυγκρότησης και ανασύστασης της εταιρείας συνεχίζεται με καλύτερους όρους και προϋποθέσεις, προσπάθεια που θα ενισχυθεί ακόμα στην νέα καλλιεργητική περίοδο που ξεκινά άμεσα, με την μεγαλύτερη συμμετοχή νέων και παλαιών τευτλοπαραγωγών σε όλη την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα», προστίθεται.

Όπως υπογραμμίζει η διοίκηση της ΕΒΖ και συμφωνούν και οι παραγωγοί που μίλησαν στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενισχυτικά στην προσπάθεια αυτή λειτουργεί και η πρόταση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προς την αρμόδια επιτροπή της Κομισιόν για την αύξηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης στους παραγωγούς τεύτλων στα 71 euro/στρέμμα.

stokokkino
10/2/2017