Κυριακή, 8 Ιανουαρίου 2017

Σκάνδαλο Novartis: Πρώην πρωθυπουργό και τρεις πρώην υπουργούς ελέγχει το FBI

Σύμφωνα με την εφημερίδα Documento πέρα από γιατρούς και νοσοκομεία στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών (στο πλαίσιο έρευνας για παράνομες συναλλαγές της Ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας Novartis και στην Ελλάδα) βρίσκονται πρώην πρωθυπουργός και τρεις πρώην υπουργοί γιατροί και καθηγητές Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento» (που κυκλοφόρησε το Σάββατο 7/1), στον φάκελο της υπόθεσης υπάρχει ομολογία που εμπλέκει και πρώην πρωθυπουργό. Η εφημερίδα αναφέρει ότι εμπλέκονται επίσης τρεις πρώην υπουργοί, γιατροί και καθηγητές Πανεπιστημίου.

Όπως γράφει το «Documento» το κύκλωμα δρούσε με καύσιμη ύλη «μαύρο» χρήμα και «κρυφές» εταιρείες, καθορίζοντας τις τιμές των φαρμάκων και επιβάλλοντας συγκεκριμένα φάρμακα στους ασφαλισμένους σε πολλαπλάσιες τιμές.

Για εμπλοκή 4 πρώην υπουργών κάνουν λόγο τα «Παραπολιτικά»
Σύμφωνα με την  εφημεριδα «Παραπολιτικά», απο το οπτικοακουστικό υλικό που προέρχεται απο το εσωτερικό κύκλωμα στα γραφεία της εταιρίας προκύπτει ότι στην υπόθεση εμπλέκονται τέσσερις πρώην υπουργοί. Σύμφωνα με την εφημερίδα στο οπτικοακουστικό  αυτό υλικό ακούγονται ονόματα πολιτικών, οι οποίοι ενδιαφέρονται να ικανοποιήσουν τα αιτήματα της εταιρείας.

Το δημοσίευμα αναφέρεται και σε ηχητικό ντοκουμέντο πρώην στελέχους της Novartis, το οποίο μιλά για πιέσεις σε πρώην υπουργούς, που συνεργάζονται με την εταιρία. Η εφημερίδα γράφει ότι οι υπηρεσίες των ΗΠΑ, όπως το FBI είναι σε γνώση του περιεχομένου του βίντεο, και γνωρίζουν ότι ακούγονται ονόματα τεσσάρων πρώην υπουργών μεγάλου βεληνεκούς τους οποίους το μεγαλοστέλεχος της Novartis επικαλείται λέγοντας πως θα παρέμβουν προκειμένου να μην προχωρήσει η δικαστική έρευνα για την εταιρεία.

«Πάρα πολύ σοβαρή εξέλιξη» η ενεργοποίηση διαδικασίας δικαστικής συνδρομής στην υπόθεση Novartis - «Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω και για αυτό κάποιοι βιάζονται να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ», τονίζει σε συνέντευξή του ο υπουργός Δικαοσύνης Σταύρος Κοντονής.

Η κυβέρνηση κινητοποιήθηκε άμεσα, παραπέμποντας την υπόθεση στη Δικαιοσύνη για να διερευνηθεί σε βάθος, τη στιγμή μάλιστα, που υπάρχει σε εξέλιξη δικαστική έρευνα στις ΗΠΑ, σημειώνει ο αρμόδιος υπουργός, που επισημαίνει επιπλέον: «Από μόνη της η ενεργοποίηση της διαδικασίας δικαστικής συνδρομής, για την αναζήτηση σοβαρών στοιχείων που αφορούν τη χώρα μας και που αυτή την ώρα υπάρχουν στα χέρια των Αμερικανικών αρχών, είναι μια πάρα πολύ σοβαρή εξέλιξη».

Επικαλούμενος την απόλυτη μυστικότητα της εισαγγελικής έρευνας απαντά πως δεν γνωρίζει αν εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα και τι επιπέδου κρατικοί αξιωματούχοι, η έρευνα ωστόσο θα πρέπει να κατατείνει στη διερεύνηση για «το αν και σε ποιο βαθμό υπήρξαν χρηματισμοί δημόσιων λειτουργών εις βάρος του Έλληνα φορολογούμενου».  Αυτή είναι και η ειδοποιός διαφορά της σημερινής κυβέρνησης από εκείνες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τονίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης, αφού εννοεί, όπως αναφέρει, τη δέσμευσή της ότι η δικαστική διερεύνηση θα φτάσει μέχρι το τέλος. «Σήμερα εξαιτίας του γεγονότος ότι εξετάζονται αυτές οι υποθέσεις και ξέρουν όλοι ότι δεν θα κάνουμε βήμα πίσω, ορισμένοι βιάζονται για να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μη νομίζετε ότι οι προθέσεις των πολιτικών ανταγωνιστών του ΣΥΡΙΖΑ, είναι άσχετες με την πορεία αυτών των ζητημάτων», επισημαίνει χαρακτηριστικά.


stokokkino 
7/1/2017