Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2017

Κήποι Ιωάννινων: Γνήσιο Ζαγόρι

Ενα προς ένα, και τα 46 Ζαγοροχώρια είναι υπέροχα. Ανάμεσά τους οι Κήποι, χτισμένοι σε υψόμετρο 800 μ., που πήραν το όνομά τους από τους κήπους με τα οπωροφόρα και τα λουλούδια των παραδοσιακών σπιτιών. Για το πότισμά τους φροντίζει o Μπαγιώτικος (παραπόταμος του Βίκου), που περνάει μέσα από το χωριό.


Οι Κήποι βρίσκονται στην καρδιά του Κεντρικού Ζαγορίου, εκεί όπου συναντιούνται τα όρη Μιτσικέλι και Τύμφη της βόρειας Πίνδου, σε απόσταση 39 χλμ. από τα Ιωάννινα. Το χωριό των περίπου 70 κατοίκων έχει πέτρινες βρύσες και καλντερίμια, ένα ψηλό καμπαναριό με ρολόι στο προαύλιο του ναού του Αγίου Νικολάου, καθώς και το λαογραφικό μουσείο «Αγάπιος Τόλης» (προσωρινό τηλ. 26533-60300), με οικιακά αντικείμενα, παραδοσιακές φορεσιές και πλήθος άλλων λαογραφικών εκθεμάτων – αναμένεται να επαναλειτουργήσει σύντομα.

Κοντά στους Κήπους βρίσκονται τα πιο όμορφα γεφύρια του Ζαγορίου, όπως του Κοντοδήμου στην είσοδο του χωριού, σε απόσταση περιπάτου το φημισμένο γεφύρι του Κόκκορη (ή Νούτσου), που χτίστηκε το 1750, και το τρίτοξο Καλογερικό του 1748, γνωστό και ως «κινούμενη κάμπια».
Οσοι αγαπάτε την πεζοπορία ακολουθήστε το μονοπάτι που οδηγεί από τους Κήπους στο γειτονικό Κουκούλι, το οποίο μαζί με το Δίλοφο είναι δύο ιδιαίτερα γοητευτικά και ήσυχα χωριά που διατηρούν την αύρα παλαιότερων εποχών. Επισκεφτείτε τα! Οι δεινοί περιπατητές κατευθυνθείτε προς το Φαράγγι του Βίκου για μια ολοήμερη απόδραση, την οποία μπορείτε να συνδυάσετε και με άλλες δράσεις, όπως η συλλογή μανιταριών. Για περισσότερες υπαίθριες δραστηριότητες, όπως ιππασία, rafting, αλεξίπτωτο πλαγιάς κ.λπ., επικοινωνήστε με τις εταιρείες Alpine Zone και Trekking Hellas.

 ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΕΡΑΣΤΑ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
5/12/2016

Αποτέλεσμα εικόνας για Κήποι Ιωάννινων
Το χωριό Κήποι ή Μπάγια Ζαγορίου είναι σε απόσταση 38χλμ από την πόλη των Ιωαννίνων.
Μπάγια, σλάβικη λέξη, σημαίνει "λουτρό" και ανταποκρίνεται στο εντυπωσιακό περιβάλλον με τις οβίρες που δημιουργούν τα ποτάμια γύρω από το χωριό.
Η Μπάγια ή Κήποι είναι το μοναδικό χωριό του Ζαγορίου που είναι χτισμένο αμφιθεατρικά σε πλαγιά λόφου δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη να αγκαλιάσει την ιδιαίτερη ομορφιά του με μια μόνο ματιά.
Τι μπορεί να επισκεφτεί κανείς:
  • Το γεφύρι τρίτοξο
  • Το γεφύρι του Μύλου
  • Το γεφύρι του Κόκορη
  • Το γεφύρι του Πετσώνη
  • Το Λαογραφικό Μουσείο του Αγάπιου Τόλη(50.000 εκθέματα)
  • Δυνατότητα εναλλακτικού τουρισμού από το γραφείο Robinson
  • Τα χωριά Κουκούλι,Δίλοφο,Καπέσοβο,Τσεπέλοβο,Νεγάδες κ.α.
Ειδική διαδρομή πεζοπορίας με επίκεντρο τους Κήπους Ζαγορίου

Κήποι - Ο γύρος των γεφυριών

Η σλάβικη ονομασία του χωριού Κήποι ήταν "Μπάγια" που σημαίνει "λουτρό" αποδίδοντας με τον όρο αυτό την ύπαρξη του δαιδαλώδους πλέγματος από ρεματιές και ποτάμια που ρέει γύρω αυτό.
Τα πέτρινα γεφύρια του Μύλου, Πιτσώνη, Μερύσι, Πλακίδα (Τρίτοξο, ή Καλογερικό) και του Κοντοδήμου (Λαζαρίδη) είναι άριστα δείγματα τοπικής αρχιτεκτονικής και μαεστρίας. Εύκολα επισκέψιμα μέσα από τα καλοδιατηρημένα μονοπάτια, αναδεικνύουν το δεσμό των ανθρώπινων έργων με το φυσικό περιβάλλον.
ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: 2 ώρες
ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: Καμία δυσκολία

Διαδρομή δεύτερη - Κήποι προς Κουκούλι

Στο χωριό Κήποι θα επισκεφθούμε τα τρία πέτρινα σπίτια που φυλάσσουν μέσα τους την ιστορία του τόπου και παρουσιάζουν μέσω των εκθεμάτων τους τις καθημερινές δραστηριότητες και το μεράκι των κατοίκων της περιοχής αυτής. H ιδιωτική συλλογή του Αγάπιου Τόλη έχει εκθέματα από τη λαϊκή ζωγραφική, την υφαντουργεία, την κεραμική, την επιπλοποιία και τη μεταλλοτεχνία του τόπου. Μέσα από τα καλντερίμια του χωριού θα οδηγηθούμε στο Βικάκι (παρακλάδι της χαράδρας του Βίκου), θα περάσουμε από το εντυπωσιακό γεφύρι του Κοντοδήμου και θα βγούμε στη σκάλα Κουκουλίου, η οποία μας οδηγεί στο Κουκούλι.

Η ιδιωτική βοτανική συλλογή του Κ. Λαζαρίδη θα μας πληροφορήσει για τις ονομασίες και τις θεραπευτικές ιδιότητες 1300 ειδών βοτάνων τoυ Ζαγορίου. Μετά από ξεκούραση στο μεσοχώρι θα επιστρέψουμε στους Κήπους.
ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: 2 ώρες
ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: Εύκολη διαδρομή

Ζαγοροχώρια


Αποτέλεσμα εικόνας για Κουκούλι Ιωάννινων
Κουκούλι photo greek travel pages

Αποτέλεσμα εικόνας για Κήποι Ιωάννινων
Γεφύρι Κόκκορου photo mapio
Αποτέλεσμα εικόνας για Κήποι Ιωάννινων
Κήποι photo my village

Αποτέλεσμα εικόνας για λαογραφικό μουσείο «Αγάπιος Τόλης»
Κήποι photo my village


http://s.kathimerini.gr/resources/2016-11/0x4b4759---yannis-larios-thumb-large.jpg
Το γεφύρι του Νούτσου ή Κόκκορου (1750) διασχίζει τον Βίκο
ανάμεσα στα χωριά Κουκούλι, Δίλοφο και Κήποι.
(Φωτογραφία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΡΙΟΣ)

Σχετική εικόνα
Το πέτρινο γεφύρι του "Κοντοδήμου ή Λαζαρίδη"
Πηγαίνοντας προς τους Κήπους Ζαγορίου, λίγο πριν φθάσουμε
στο χωριό και στην αρχή της χαράδρας του Μικρού Βίκου
Photo:Ηλιοχώρι blogspot

http://static.panoramio.com/photos/large/5188552.jpg
Κουκούλι photo by sanitarium20 Panoramio

http://2.bp.blogspot.com/-0gClhShXfcg/VOSy-sa-QLI/AAAAAAABwrg/IiL9gvKbOic/s1600/1383505_500172180079724_378619137_n.jpg
Κουκούλι photo romianews

Αποτέλεσμα εικόνας για χωριο Μπάγια Iωαννινων
Το φαράγγι του Βίκου