Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2017

«Επιφυλάσσω δυσάρεστες εκπλήξεις σε διαπλοκή και φοροφυγάδες»

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος δίνει σπάνια συνεντεύξεις. Μία μέρα πριν από την κρίσιμη συζήτηση στη Βουλή του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής για τη δανειοδότηση πολιτικών κομμάτων και ΜΜΕ, αναφέρεται στη «λεηλασία που συνέβαινε για χρόνια εις βάρος του λαού».
Ταυτόχρονα προαναγγέλλει νέες πρωτοβουλίες που θα προκαλέσουν δυσάρεστες εκπλήξεις στους «φοροφυγάδες και
στους εκπροσώπους της διαπλοκής». Εξηγεί με ποιο τρόπο θα μπορεί πλέον το Δημόσιο να κάνει χρήση δεσμευμένων χρηματικών ποσών και ακινήτων, τα οποία, σύμφωνα με πηγές της «Εφ.Συν.», προσεγγίζουν το 1,5 δισ. ευρώ.
Ιδιαίτερη αξία παρουσιάζουν οι προσεκτικές τοποθετήσεις του αναπληρωτή υπουργού σχετικά με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, την Εισαγγελία Διαφθοράς, τις καθυστερήσεις στις μεγάλες δίκες που αφορούν οικονομικά εγκλήματα και την πιθανότητα παραγραφής αδικημάτων που σχετίζονται με τις λίστες φοροδιαφυγής.

• Το πρόσφατο πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για τη δανειοδότηση κομμάτων και ΜΜΕ ανέδειξε όλο το πλέγμα των σχέσεων στο τρίγωνο της διαπλοκής (τράπεζες - κόμματα - ΜΜΕ). Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ επιστρέφουν τις κατηγορίες και κάνουν λόγο για «πολιτική ήττα της κυβέρνησης». Η εξεταστική επιτροπή κατέληξε ότι δεν εντοπίζονται ευθύνες πολιτικών προσώπων. Πώς σχολιάζετε τα παραπάνω; Δεδομένου του υψηλού φόρτου των δικαστικών αρχών, αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης η επιτάχυνση της δικαστικής διερεύνησης;

Στα δημοκρατικά πολιτεύματα υπάρχει ελευθερία του λόγου. Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ πριν πουν, όμως, οτιδήποτε για τις δανειοδοτήσεις κομμάτων και ΜΜΕ από τις τράπεζες, πρέπει να πουν στον λαό ποιοι πήραν τα δάνεια, γιατί τα πήραν, τι τα έκαναν, αν θα τα επιστρέψουν και πότε. Η συζήτηση στη Βουλή, που προβλέπεται ενδιαφέρουσα και διαφωτιστική, θα αναδείξει πιστεύω κάθε είδους ευθύνη για τη λεηλασία που έλαβε χώρα για πάρα πολλά χρόνια σε βάρος του ελληνικού λαού.
Οψόμεθα όχι εις Φιλίππους αλλά στη Βουλή την Τετάρτη. Οι δικαστικοί λειτουργοί έχουν συνηθίσει να εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες και συνήθως ανταποκρίνονται στα υψηλά καθήκοντά τους. Είμαι βέβαιος πως αυτό θα συμβεί και στην περίπτωση αυτή.
Επομένως, δεν χρειάζεται οποιαδήποτε παρότρυνση από την κυβέρνηση. Αλλωστε, η σημερινή κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν αναμιγνύεται σε υποθέσεις που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε τα τελευταία χρόνια.

♦ Ολόκληρη η συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 
31/1/2017
\