Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2017

Σαφής στήριξη της Συνόδου στις ελληνικές θέσεις

Με σαφήνεια διατυπώθηκε η στήριξη των χωρών του Νότου στις ελληνικές θέσεις, κατά τη διάρκεια της Συνόδου στη Λισαβόνα.
Συγκεκριμένα στη διακήρυξη της Λισαβόνας, οι χώρες που συμμετείχαν ζητούν έγκαιρο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης στη βάση του ευρωπαϊκού κοινοτικού κεκτημένου, με σεβασμό στις
Συνταγματικές δημοκρατικές αξίες.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε στο περιθώριο της Συνόδου συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Ολάντ, κατά την οποία ο Γάλλος Πρόεδρος επανέλαβε σε σχέση με τη διαπραγμάτευση για το ελληνικό πρόγραμμα την πάγια θέση της Γαλλίας ότι δεν μπορεί να γίνει προληπτική νομοθέτηση μέτρων από την Ελλάδα.

Ελλάδα, Κύπρος, Πορτογαλία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα προσήλθαν στη 2η Σύνοδο των Μεσογειακών/Νότιων Χωρών της Ε.Ε., στη Λισαβόνα με στόχο τη σύγκλιση σε κοινές θέσεις για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στα μέτωπα της οικονομίας, της ασφάλειας και του προσφυγικού. Η 1η Συνόδος πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Με τη συνάντηση της Λισαβόνας ο Αλέξης Τσίπρας, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι και ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ αποσκοπούν στο να συντονίσουν και να επεξεργαστούν περαιτέρω τις θέσεις τους και να συμβάλουν στον διάλογο που διεξάγεται για το μέλλον της Ευρώπης, ο οποίος είχε ξεκινήσει στην Μπρατισλάβα τον περασμένο Σεπτέμβριο και συνεχίζεται με τις Συνόδους Κορυφής που έχουν προγραμματιστεί για τις 3 Φεβρουαρίου στη Μάλτα και για τις 25 Μαρτίου στην ιταλική πρωτεύουσα.

Τόσο η ελληνική πλευρά, όσο και τα υπόλοιπα κράτη που συμμετέχουν στη Σύνοδο, έχουν διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται για ένα κλειστό κλαμπ χωρών, αλλά για μια ανοικτή πρωτοβουλία που θέλει να συμβάλει θετικά και ενωτικά στον ευρωπαϊκό διάλογο, ως μέρος της λύσης. «Στόχος είναι η συμβολή των κρατών του Νότου για μια καλύτερη και πιο αποτελεσματική Ευρώπη, πιο κοντά στις προσδοκίες των πολιτών», σημειώνουν πηγές της κυβέρνησης.

ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ
28/1/2017