Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2017

Οι αντιθέσεις και ο Β. Σόιμπλε

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διεμήνυσε από το Νταβός ότι χωρίς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν υπάρχει ελληνικό πρόγραμμα και ότι αν το ΔΝΤ αρνηθεί να συμμετάσχει, υπεύθυνη θα είναι η Ελλάδα γιατί δεν τηρεί τις συμφωνίες.
Ο ίδιος άνθρωπος λίγες ημέρες πριν μιλούσε για συνέχιση της «βοήθειας» προς την Ελλάδα χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, είτε με
τροποποίηση του ισχύοντος μνημονίου είτε με συνομολόγηση νέου. Είναι απολύτως σαφές ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών -αν εννοεί τις νέες δηλώσεις του- βάζει το μαχαίρι στον λαιμό της Ελλάδας.
Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, Κάρστεν Σνάιντερ, μιλώντας σε γερμανική εφημερίδα, υποστήριξε πως το ΔΝΤ δεν είναι απαραίτητο για το ελληνικό πρόγραμμα και πως η συμμετοχή του ήταν μια ρητή επιθυμία των Χριστιανοδημοκρατών. Από αυτή την τοποθέτηση προκύπτει μια σαφής ενδογερμανική πολιτική αντιπαράθεση, την οποία ενδέχεται να δούμε να εξελίσσεται στο μέλλον. Μας αφορά όμως.
Σε όλα αυτά ήρθαν να προστεθούν οι δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο Μάριο Ντράγκι ξεκαθάρισε ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και τα χαμηλά επιτόκια, ως πολιτική της τράπεζας, θα συνεχιστούν.
Οι διαβεβαιώσεις αυτές έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη δημοσίως διατυπωμένη απαίτηση του Σόιμπλε να τελειώσουν το ταχύτερο δυνατό -και το αργότερο ώς το τέλος του 2017- τόσο η ποσοτική χαλάρωση όσο και τα χαμηλά επιτόκια. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί στο μέλλον και αυτή η αντίθεση, η οποία επίσης μας αφορά.
Ο Ντράγκι δήλωσε, επίσης, ότι η ΕΚΤ θεωρεί πως το δημόσιο χρέος όλων των χωρών της ευρωζώνης είναι βιώσιμο. Είναι σαν να μας λέει ότι ανά πάσα στιγμή μπορούμε να μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση, αφού η βιωσιμότητα του χρέους είναι όρος γι’ αυτό. Πράγμα που, προφανώς, σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα ανάψει το πράσινο φως όταν ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.
Το κλειδί συνεπώς, στην παρούσα συγκυρία, για να περάσουμε σε ευνοϊκότερο περιβάλλον είναι η επιτυχής κατάληξη της αξιολόγησης ώστε να αποφύγουμε τη θηλιά που -για δικούς του λόγους- θέλει να μας φορέσει στον λαιμό ο Σόιμπλε, φορτώνοντας σε μας δικά του προβλήματα.


Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
20/1/2017