Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2017

Η χαμένη αξιοπιστία

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τις δανειοδοτήσεις σε κόμματα και ΜΜΕ είναι ευκαιρία πολιτικού συστήματος και κομμάτων να κάνουν ένα βήμα προς την αποκατάσταση της χαμένης αξιοπιστίας τους.

Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ οφείλουν να δώσουν επιτέλους ειλικρινείς απαντήσεις για τα ανεξόφλητα δάνειά τους ύψους 401 εκατομμυρίων ευρώ, και για την άρση των ποινικών ευθυνών των διοικήσεων των τραπεζών και των υπευθύνων των κομμάτων τους.
Η κυβέρνηση, εκτός από τις αποκαλύψεις του «τριγώνου της διαπλοκής», πρέπει να απαντήσει πώς θα αναβαθμίσει τους τρεις σημαντικούς πυλώνες της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής που επλήγησαν τα προηγούμενα χρόνια: τράπεζες, πολιτικό σύστημα και ενημέρωση.
Εξίσου αναγκαίο όμως είναι να αντιληφθεί ο πολίτης πως η διαφθορά και η φοροδιαφυγή καταπολεμώνται αποτελεσματικά καθημερινά.
Η αποκάλυψη σοβαρών σκανδάλων του παρελθόντος δεν αρκεί.

Στη συνέντευξή του στην εφημερίδα μας ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης αποκαλύπτει ορισμένες από τις επικείμενες πρωτοβουλίες του. Η σύσταση με υπουργική απόφαση φορέα διαχείρισης δημευμένων και δεσμευμένων στοιχείων θα επιτρέψει στο Δημόσιο να αξιοποιήσει χρηματικά ποσά και ακίνητα που παραμένουν ανεκμετάλλευτα για καιρό.

Ο Δ. Παπαγγελόπουλος αναγνωρίζει πως για την κατάσταση στη Δικαιοσύνη, με τις διαρκείς αναβολές των μεγάλων δικών για οικονομικά εγκλήματα, υπάρχουν ευθύνες και της Πολιτείας αλλά και της Θέμιδας.
Προαναγγέλλει αναδιαρθρώσεις στην Εισαγγελία Διαφθοράς και στην Οικονομική Εισαγγελία, υπογραμμίζει την αναγκαιότητα ριζικών τομών στη Δικαιοσύνη, που προϋποθέτουν όμως ευρεία συναίνεση πολιτικών δυνάμεων, εισαγγελέων, δικαστών και δικηγόρων.
Δεν θεωρείται δεδομένο πως θα την έχει.
Ως προς το καίριο θέμα της αξιοποίησης των καταλόγων φοροδιαφυγής, δείχνει ότι έχει σχέδιο που θα προκαλέσει δυσάρεστες εκπλήξεις σε φοροφυγάδες και εκπροσώπους της διαπλοκής.
Μένει να αποδειχθεί αν και πότε θα επιτευχθούν ορατά αποτελέσματα.
Δεν πρέπει πάντως να αγνοηθεί η επισήμανσή του πως η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων οφείλει να αυξήσει τα έσοδα από τους φορολογικούς ελέγχους.
Εκτός από τη διαπραγμάτευση για το χρέος, είναι πιθανό η επιτυχία ή όχι στον τομέα της πάταξης της φοροδιαφυγής να καθορίσει και τον πολιτικό ορίζοντα της κυβέρνησης.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
31/1/2017

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: