Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016

«Η Ελλάδα δεν μοιάζει πλέον με αποτυχημένο κράτος που πρέπει να εκδιωχθεί από το ευρώ»

Η Ελλάδα δεν μοιάζει πλέον με ένα «αποτυχημένο κράτος» που πρέπει να εκδιωχθεί από το ευρώ, τονίζει ο αρθρογράφος του Bloomberg, Μαρκ Τζίλμπερτ. Στο άρθρο του (Bloomberg View), που γράφτηκε πριν το χθεσινό Eurogroup και δημοσιεύεται σήμερα, o Τζίλμπερτ τονίζει ότι η Ελλάδα αξίζει την αναγνώριση για τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της.


Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι η κυβέρνηση δείχνει απρόσμενο ρεαλισμό στις προσπάθειές της να βελτιώσει την οικονομία. «Και ενώ τα εμπόδια για την ανάκαμψη παραμένουν πολύ μεγάλα και οι πιθανές παγίδες βαθιές, η Ελλάδα δεν φαίνεται πλέον ως ένα "αποτυχημένο κράτος" που αξίζει να εκδιωχθεί από το ευρώ», σημειώνει ο αρθρογράφος.

Αναφέρει ακόμη ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας έχουν βελτιωθεί, με τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης να φθάνει στο 1,8% στο τρίτο τρίμηνο του 2016, ξεπερνώντας αυτόν της Γερμανίας και της Ευρωζώνης ως σύνολο, καθώς και ότι οι καταθέσεις επιστρέφουν στις τράπεζες του τελευταίους μήνες. «Τα κρατικά έσοδα βελτιώνονται, επίσης. Τα αναμενόμενα για φέτος συνολικά έσοδα ύψους 50,5 δισ. ευρώ θα είναι αυξημένα κατά 7% σε σχέση με το χαμηλό τους επίπεδο του 2013, ενώ η φορολογική διοίκηση προβλέπει περαιτέρω αύξησή τους το επόμενο έτος», σημειώνει ο αρθρογράφος.

Δημοσίευμα της Wall Street Journal σημειώνει ότι αν και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν ορισμένα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, οι θέσεις τους δεν πλησίασαν αρκετά για να συμφωνήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να χρηματοδοτήσει και πάλι την Ελλάδα. Το ΔΝΤ αναμένεται να αποφασίσει για το αν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, αφού ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.

ΕΞΠΡΕΣ
6/12/2016


Eurogroup: Εγκρίθηκαν τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους 

5/12/2016

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα στην οποία εγκρίθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ανέφερε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ο επικεφαλής του EMS, και υπογράμμισε πως θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τις επόμενες εβδομάδες. Τα μέτρα αυτά θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. ανέφερε. Έγινε αρκετή πρόοδος και οι ομάδες μας είναι κοντά σε μια τεχνική συμφωνία για τη β' αξιολόγηση ανέφερε ο επίτροπος Μοσκοβισί.

Τσακαλώτος: Η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη, ήλθε η ώρα να αποκομίσουμε καρπούς

«Το 2018 κλείνει το χάσμα. Όλοι επιβεβαιώνουν ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος. Το άλλο καλό νέο είναι ότι θα ξεκινήσουν άμεσα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Είναι πολλά υποσχόμενα τα μέτρα και πολύ πιο ευνοϊκά από αυτά που περιμέναμε τον περασμένο Μάιο. Ο κ. Ρένγκλινγκ ήδη ανακοίνωσε μείωση στο 20% του ελληνικού χρέους μέχρι το 2060», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup. «Η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη. Έχουμε δεύτερο τρίμηνο προόδου» ανέφερε και υπογράμμισε πως «είναι εντυπωσιακό αυτό που έχει γίνει στην Ελλάδα. «Το αναγνώρισαν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι εντυπωσιακό αυτό που έχει πετύχει η χώρα στις μεταρρυθμίσεις και τώρα ήλθε η ώρα να αποκομίσουμε καρπούς», ανέφερε ο κ.Τσακαλώτος.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι συμφωνήθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ωστόσο επεσήμανε ότι «χρειάζεται να γίνει και άλλη δουλειά» και αναφορικά με την β? αξιολόγηση.

Ο κ. Μοσκοβισί με τη σειρά του υπογράμμισε: « Έχουμε κάνει αρκετή πρόοδο σε ότι αφορά στην Ελλάδα. Οι ομάδες μας είναι έτοιμες να κλείσουν την β' αξιολόγηση. Σε 1,5 χρόνο έχουμε καταφέρει η Ελλάδα να γυρίσει τη σελίδα σε μεταρρυθμίσεις. Έχουν γίνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για τη β? αξιολόγηση.Θα πρέπει να υπάρξουν κάποιοι στόχοι που θα καθοριστούν τις επόμενες εβδομάδες».

Τέλος ο κ. Ρένγκλινγκ δήλωσε: «Εγκρίθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Συντάξαμε κάποιες προτάσεις οι οποίες είναι εφικτές ώστε να οδηγηθούμε σε μία αθροιστική μείωση του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ το 2060. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτά μέτρα θα βελτιώσουν την οικονομική κατάσταση».

Ο κ. Ρένγκλινγκ απαρύθμισε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης:

    Το πρώτο αφορά την εξομάλυνση της αποπληρωμής του χρέους που αυξάνεται σε 32 έτη για αποπληρωμή.
    Οι δόσεις θα είναι πιο μικρές.
    Το δεύτερο αφορά τη μείωση των επιτοκίων. Θα υπάρξει μία εξ αρχής δαπάνη αλλά αυτό σε βάθος χρόνου θα έχει εξοικονόμηση.
    Το τρίτο αφορά τα ομόλογα που διευρύνεται ο χρόνος ωρίμανσης τους.

«Αυτά είναι μια κατεύθυνση. Θα βελτιωθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Δεν αλλάζει βεβαίως το πρόγραμμα. Και δεν θα σταματήσουμε ώστε να υπάρξουν και σύντομες ωριμάνσεις», τόνισε ο κ. Ρένγκλινγκ.

Στη δήλωσή του για την Ελλάδα, το Eurogroup εκφράζει ικανοποίηση για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί προς την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία όσον αφορά τον προϋπολογισμό του 2017 που πετυχαίνει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,75% του ΑΕΠ .

Το Eurogroup επισημαίνει, ωστόσο, ότι για να κλείσει η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement ) θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται μέτρα προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι το 2018 και συγκεκριμένα πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ.  Θα πρέπει επίσης, να περιληφθούν μεταρρυθμίσεις που θα αφορούν την αγορά εργασίας, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και την άρση των περιορισμών για τις επενδύσεις.

Το Eurogroup υπενθυμίζει επίσης ότι θα πρέπει να οριστούν τα μέλη του Ταμείου αποκρατικοποιήσεων πριν το τέλος Ιανουαρίου 2017, προκειμένου το Ταμείο να καταστεί πλήρως λειτουργικό.

Το Eurogroup τονίζει ότι ο στόχος για  πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018 θα πρέπει να διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα. Ωστόσο ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι βρίσκεται υπό συζήτηση το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να διατηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5%. «Κάποιοι λένε για 3, κάποιοι για 5 και κάποιοι για 10 χρόνια», ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας ότι αυτό που έχει σημασία είναι η Ελλάδα να λάβει ένα πακέτο «ισχυρών» διαρθρωτικών μέτρων, ούτως ώστε να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα στο  3,5% του ΑΕΠ για κάποια χρόνια μετά το 2018.


ΕΞΠΡΕΣ
6/12/2016