Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016

Το Ψυχιατρείο Κορυδαλλού περνά επιτέλους στο ΕΣΥ

Οριστικά και με νομοθετική πρωτοβουλία γίνονται πράξη οι επί σειρά ετών υποσχέσεις της εκτελεστικής εξουσίας για την πλήρη ένταξη του Ψυχιατρείου των φυλακών Κορυδαλλού στο ΕΣΥ. Η λειτουργία ενός σωφρονιστικού ιδρύματος υγείας, που εδώ και δεκαετίες ταλάνιζε κρατουμένους, συγγενείς και προσωπικό με αδιαφάνεια, τρομακτικές ελλείψεις στη φροντίδα των ψυχικά πασχόντων, αυθαιρεσίες και υποβάθμιση της νοσηλείας,
αποκαθίσταται με νόμο.
Η δέσμευση του τέως υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου αλλά και αρκετών προκατόχων του για νομική ρύθμιση της λειτουργίας του ψυχιατρείου αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή με πρωτοβουλία του υπουργού Σταύρου Κοντονή.
Ηδη χθες το νομοσχέδιο αναρτήθηκε στην ανοιχτή διαβούλευση και είναι βέβαιο ότι η ψήφισή του θα μειώσει τις καταδίκες της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Πολλά ρεπορτάζ και δημοσιεύματα, αλήθειες ή και ψέματα, έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας σχετικά με το ψυχιατρείο, το «κολαστήριο», το «τσιφλίκι», τις «ακριβές» διαμονές προνομιακών κρατουμένων, τα προαύλια και τις αυθαιρεσίες, τις ελλείψεις, την ανεξέλεγκτη λειτουργία και τις επιλεκτικές εισαγωγές.
Η ένταξη του ψυχιατρείου (όπως και του νοσοκομείου) κρατουμένων στο ΕΣΥ αποτελούσε πάγιο αίτημα κομμάτων και θεσμικών φορέων προκειμένου να βοηθηθούν όσοι κρατούμενοι έχουν πραγματικά ανάγκη ψυχικής φροντίδας.
Παραμένει βέβαια ζητούμενο η πλήρης εφαρμογή στην πράξη χωρίς καθυστερήσεις και χωρίς εκπτώσεις.

Συνοπτική παρουσίαση

Η ένταξη του ψυχιατρείου στο ΕΣΥ (Ν. 3772/2009) ολοκληρώνεται σε ό,τι αφορά τη μέριμνα για τη στελέχωση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, την υγειονομική οργάνωση και την υλικοτεχνική υγειονομική υποδομή και εξοπλισμό.
Το ΨΚΚ συνδέεται πλέον με το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αττικόν και θα λειτουργεί υπό την επιστημονική ευθύνη και εποπτεία της Μονάδας Ψυχιατροδικαστικής της Β Ψυχιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
Συνολικά η διεύθυνση του Ψυχιατρείου Κορυδαλλού ανατίθεται πλέον στα αρμόδια υπουργεία με βάση τις αρμοδιότητες του κάθε υπουργείου.
Το διοικητικό προσωπικό, το προσωπικό κλάδου φύλαξης, το προσωπικό κλάδου Υγείας-Πρόνοιας-Κοινωνικής Εργασίας και το βοηθητικό προσωπικό υπάγονται στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και οι φαρμακοποιοί, οι ψυχολόγοι και οι εργοθεραπευτές υπάγονται στο υπουργείο Υγείας.
Η θεραπευτική λειτουργία χωρίζεται σε πέντε υπομονάδες: οξέα περιστατικά με αυξημένη φροντίδα, βραχεία/μέση νοσηλεία, μακρά νοσηλεία με ειδικά προγράμματα αποκατάστασης/επανένταξης, νοσηλεία γυναικών σε ειδικό και πλήρως διαμορφωμένο χώρο, μεταθεραπευτική παρακολούθηση και πιθανή παραπομπή σε άλλες μονάδες εκτός φυλακών.
Την ευθύνη και την εποπτεία του επιστημονικού έργου ασκεί πλέον ο υπεύθυνος της Μονάδας Ψυχιατροδικαστικής της Β Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΓΝ Αττικόν (επιστημονικά υπεύθυνος) με την ειδική επιστημονική επιτροπή από εκπροσώπους του κάθε τομέα.
- Η δυναμικότητα του ΨΚΚ ορίζεται συνολικά στις 200 κλίνες για νοσηλεία, θεραπεία και ιατρική παρακολούθηση, 190 ανδρών και 10 γυναικών, καθώς και νεαρών ενηλίκων σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους.
- Με άρθρο διασφαλίζεται ο έλεγχος λειτουργίας από κάθε αρμόδιο ελεγκτικό όργανο της πολιτείας, ενώ η συνολική εποπτεία ασκείται (ανάλογα με τον τομέα) από τα υπουργεία: Δικαιοσύνης, Υγείας και Παιδείας.
- Προβλέπεται, τέλος, η πλήρης αξιολόγηση από επιτροπή ανά τρία έτη με βάση σχετική έκθεση που θα υποβάλλεται στα αρμόδια υπουργεία.
Την έκθεση συντάσσουν εκπρόσωποι: του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, του Σώματος Επιθεώρησης και Ελέγχου Καταστημάτων Κράτησης, του Συνηγόρου του Πολίτη, της Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές, της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και ένας επιστήμονας εξειδικευμένος στη σωφρονιστική ή μέλος του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
9/12/2016

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Το κουβάρι του Κορυδαλλού