Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2016

Μυστήριο με την εξαφάνιση του Έλληνα πρέσβη - Βρέθηκε απανθρακωμένο πτώμα στο αμάξι που οδηγούσε

Νεκρό φέρεται να εντόπισαν οι αρχές της Βραζιλίας τον πρέσβη της Ελλάδας στη χώρα, Κυριάκο Αμοιρίδη, ο οποίος αγνοούνταν από την Δευτέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters, στο αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Έλληνας Πρέσβης, βρέθηκε απανθρακωμένη σορός ενός άνδρας η οποία, όπως
αναφέρουν οι βραζιλιανικές αρχές πρόκειται για τον Αμοιρίδη. Την ίδια στιγμή, το ελληνικό ΥΠΕΞ δεν επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για τον Έλληνα πρέσβη, αφού δεν υπάρχει επίσημη ταυτοποίηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες το λευκό αυτοκίνητο που ο οδηγούσε ο Αμοιρίδης βρέθηκε καμμένο σε ένα υπόστεγο στην περιοχή Νόβα Ιγουάτσου, μια περιοχή περίπου 40 χιλιόμετρα έξω από το Ρίο. Οι αρχές υποστηρίζουν ότι ο απανθρακωμένος άντρας που βρέθηκε μέσα είναι ο εξαφανισμένος Έλληνας πρέσβης Κυριάκος Αμοιρίδης, καθώς οι πινακίδες του αυτοκινήτου ταιριάζουν με αυτές του αυτοκινήτου που είχε νοικιάσει ο διπλωμάτης.
Για την ώρα οι αρχές εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, αν και αποκλείουν το σενάριο της απαγωγής, δεδομένου ότι δεν ζητήθηκαν λύτρα.Το Ρίο Ντε Τζανέιρο έχει τεράστια ποσοστά εγκληματικότητας και την περίοδο των χριστουγέννων, αφού χιλιάδες τουρίστες συρρέουν στην περιοχή για να γιορτάσουν την αλλαγή του χρόνου στην παραλία της Κοπακαμπάνα.
Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Ιατρικό Ινστιτούτο της Νόβα Ιγουάτσου για να εξεταστεί.
Να υπενθυμίσουμε ότι την Πέμπτη, αξιωματούχος ανέφερε πως επικοινώνησε μέσω γραπτών μηνυμάτων με τον πρέσβη το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, επισημαίνοντας πως «δεν ήταν βέβαιος ότι ήταν ο ίδιος που απαντούσε στα μηνύματα».
Δεύτερος αξιωματούχος μιλώντας στην εφημερίδα Folha δήλωσε πως «αναμένουμε τις βραζιλιάνικες Αρχές». Φαίνεται δε πως η τελευταία φορά που κάποιος είδε τον κ. Αμοιρίδη ήταν πριν από τρεις ημέρες σε φτωχό προάστιο του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Το χρονικό της υπόθεσης

Τα ίχνη του Κυριάκου Αμοιρίδη, όπως μεταδόθηκε, χάθηκαν μετά από επίσκεψή του σε ένα φτωχό προάστιο της βραζιλιάνικης πόλης το βράδυ της Δευτέρας.
Οι βραζιλιανικές αρχές δεν έδωσαν περισσότερες πληροφορίες για το ποιος δήλωσε την εξαφάνισή του ή για ποιο λόγο βρισκόταν στη συγκεκριμένη περιοχή.
Μία εργαζόμενη της ελληνικής πρεσβείας στη Μπραζίλια σχολίασε ότι δε μπορεί να επιβεβαιώσει την εξαφάνιση του Έλληνα πρέσβη, προσθέτοντας ότι αυτή την περίοδο βρισκόταν σε διακοπές στο Ρίο και αναμενόταν να επιστρέψει στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας στις 9 Ιανουαρίου.
Ειδικότερα, ο κ. Αμοιρίδης βρισκόταν σε διακοπές από τις 21 Δεκεμβρίου και αναμενόταν να επιστρέψει στη Μπραζίλια στις 9 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του βραζιλιάνικου σταθμού Globo, ο πρέσβης ζει στην Μπραζίλια και είχε ενημερώσει πως θα βρεθεί στο Ρίο με την σύζυγό του για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς.
Την εξαφάνιση του 59χρονου άνδρα δήλωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, μέλος της οικογένειάς του.

Δεν επιβεβαιώνει το ελληνικό ΥΠΕΞ

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που έρχονται από τη Βραζιλία για τον θάνατο του Έλληνα πρέσβη Κυριάκου Αμοιρίδη.
"Δεν υπάρχει τέτοια ταυτοποίηση" είπε στον ΣΚΑΙ, αναφερόμενος στα δημοσιεύματα των διεθνών ΜΜΕ που σημειώνουν πως βρέθηκε ο Κυριάκος Αμοιρίδης απανθρακωμένος σε ένα αυτοκίνητο.
"Οι έρευνες συνεχίζονται" τόνισε ο κ. Αμανατίδης και είπε ότι το ΥΠΕΞ βρίσκεται σε επαφή με τις βραζιλιανικες αρχές και ότι έχει υπάρξει επικοινωνία και με τους οικείους του πρέσβη στην Πέλλα.Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για την εξαφάνιση

Την Πέμπτη, το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση για την εξαφάνιση του Κυριάκου Αμοιρίδη.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

"Η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Μπραζίλια ενημερώθηκε, χθες, από τους οικείους του Πρέσβη της Ελλάδας στην Βραζιλία, κ. Κυριάκου Αμοιρίδη, ο οποίος είχε μεταβεί στην πόλη του Ρίο κατά τη διάρκεια της άδειας των Χριστουγέννων, ότι από την Δευτέρα, 26 Δεκεμβρίου 2016 δεν έχει καταστεί δυνατή η επικοινωνία μαζί του.
Κατόπιν άμεσων ενεργειών του Υπουργείου Εξωτερικών ζητήθηκε η πλήρης κινητοποίηση όλων των αρμοδίων Αρχών της Βραζιλίας, οι οποίες ξεκίνησαν έρευνα προκειμένου να συγκεντρωθούν περισσότερα στοιχεία ως προς την υπόθεση.
Το Υπουργείο Εξωτερικών και η Ελληνική Πρεσβεία στην Μπραζίλια παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την υπόθεση και προβαίνουν, σε στενή συνεργασία με τις βραζιλιανικές αρχές, σε όλες τις δέουσες ενέργειες."

ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ
30/12/2016


Θρίλερ με την εξαφάνιση του Έλληνα πρέσβη. Δεν υπάρχει ταυτοποίηση του πτώματος, λέει το ΥΠΕΞ

Θρίλερ με την εξαφάνιση του Έλληνα πρέσβη. Δεν υπάρχει ταυτοποίηση του πτώματος, λέει το ΥΠΕΞ
Σε θρίλερ εξελίσσεται η εξαφάνιση του Έλληνα πρέσβη στην Βραζιλία. Βάσει των όσων μεταδίδει το πρακτορείο Reuters οι βραζιλιανικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι βρέθηκε απανθρακωμένο πτώμα στην περιοχή Νόβα Ιγουάτσου, όπου είχε εξαφανιστεί.
Συγκεκριμένα, απανθρακωμένη σορός βρέθηκε στο αυτοκίνητο που είχε νοικιάσει ο Έλληνας Πρέσβης στη Βραζιλίας Κυριάκος Αμοιρίδης, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Η αστυνομία βρήκε το λευκό αυτοκίνητο καμένο στην περιοχή Νόβα Ιγουάτσου.
Σύμφωνα με τα βραζιλιάνικα ΜΜΕ και την αστυνομία οι πινακίδες ταιριάζουν με εκείνες του αυτοκινήτου που είχε νοικιάσει ο Αμοιρίδης.
Δεν έχει γίνει γνωστό ακόμα πως βρέθηκε εκεί ο Έλληνας πρέσβης και τι ακριβώς συνέβη.
Πάντως να σημειωθεί ότι την υπόθεση ερευνά η υπηρεσία δίωξης ανθρωποκτονιών του Ρίο ντε Τζανέιρο.
Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Ιατρικό Ινστιτούτο της Νόβα Ιγουάτσου για να εξεταστεί.
Εν αναμονή λοιπόν της ιατροδικαστικής εξέτασης και ταυτοποίησης από τις αρμόδιες αρχές της Βραζιλίας.

Αμανατίδης: Δεν υπάρχει ταυτοποίηση με τον Έλληνα πρέσβη

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια ταυτοποίηση, συνεχίζονται οι έρευνες σε σχέση με αυτή την εξέλιξη» επισήμανε σήμερα το πρωί σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, σχολιάζοντας την είδηση που μετέδωσαν διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα, σύμφωνα με την οποία ο Έλληνας πρέσβης στη Βραζιλία, Κυρ. Αμοιρίδης, βρέθηκε απανθρακωμένος μέσα σε Ι.Χ που είχε νοικιάσει.
«Ο κ. Αμοιρίδης βρισκόταν σε άδεια εορτών και η πρεσβεία ενημερώθηκε για την εξαφάνιση στις 28 Δεκεμβρίου» τόνισε ο υφυπουργός, ο οποίος εξέφρασε την ευχή να υπάρξει αίσιο τέλος στην υπόθεση.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ελληνική πρεσβεία έχει ζητήσει από το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας την άμεση διενέργεια εκ μέρους των αρμόδιων ιατροδικαστικών αρχών του ελέγχου και της σχετικής ταυτοποίησης και επίσημη ενημέρωση μόλις τα αποτελέσματα των ερευνών γίνουν γνωστά.
Το υπουργείο Εξωτερικών και η ελληνική πρεσβεία στην Βραζίλια, σε στενή συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές της Βραζιλίας, προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επιτάχυνση της πορείας των ερευνών για τον εντοπισμό του πρέσβη της Ελλάδας στη Βραζιλία.
Σε αυτή την κατεύθυνση, μάλιστα, στη Βραζιλία σπεύδει άμεσα, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Μπούενος 'Αιρες Δημήτριος Ζεβελάκης, προκειμένου να συνδράμει το έργο της πρεσβείας μας στην Βραζίλια.
Έχει ταυτοποιηθεί το αυτοκίνητο και αναμένονται τα αποτελέσματα της εξέτασης της σορού είπε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Αμανατίδης μιλώντας στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα.

Το χρονικό της εξαφάνισης

Ο πρεσβευτής της Ελλάδας εξαφανίστηκε πριν από τρεις ημέρες και την υπόθεση ανέλαβε η υπηρεσία ανθρωποκτονιών του Ρίο Ντε Τζανέιρο.
Ο Πρέσβης και η Βραζιλιάνα σύζυγος του επισκεπτονταν το Νόβα Ιγκουατσου για τα Χριστούγεννα. Στις 26 Δεκεμβρίου, οπότε και χάθηκαν τα ίχνη του, ο Πρέσβης φέρεται να τηλεφώνησε στη σύζυγο του Φρανσουαζ Αμοιρίδη, που ψώνιζε σε εμπορικό κέντρο για να την ενημερώσει ότι θα βγει δίχως όμως να της δώσει επιπλέον πληροφορίες.
Η σύντροφος του φέρεται να ειδοποίησε την αστυνομία την Τετάρτη για να δηλώσει την εξαφάνιση του.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκείνη την ημέρα αντάλλαξε μηνύματα με υπάλληλο της πρεσβείας, που όμως δεν απέκλεισε στην αστυνομία να έγραψε τα μηνύματα άλλο πρόσωπο που ίσως είχε το κινητό του αγνοούμενου.
Σε χθεσινή ανακοίνωσή του το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ανέφερε ότι «η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Μπραζίλια ενημερώθηκε,  από τους οικείους του Πρέσβη της Ελλάδας στην Βραζιλία, κ. Κυριάκου Αμοιρίδη, ο οποίος είχε μεταβεί στην πόλη του Ρίο κατά τη διάρκεια της άδειας των Χριστουγέννων, ότι από την Δευτέρα, 26 Δεκεμβρίου 2016 δεν έχει καταστεί δυνατή η επικοινωνία μαζί του.
Ο 59χρονος Κυριάκος Αμοιρίδης διετέλεσε πρόξενος στο Ρίο από το 2001 ως το 2004, ενώ υπηρετεί πρέσβης στη Μπραζίλια από τον Ιανουάριο του 2015.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ελληνική πρεσβεία έχει ζητήσει από το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας την άμεση διενέργεια εκ μέρους των αρμόδιων ιατροδικαστικών αρχών του ελέγχου και της σχετικής ταυτοποίησης και επίσημη ενημέρωση μόλις τα αποτελέσματα των ερευνών γίνουν γνωστά.

Κυριάκος Αμοιρίδης: Ποιος ήταν ο Έλληνας πρέσβης στη ΒραζιλίαMadata
30/12/2016