Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2016

141 «Στον επόμενο τόνο η ώρα θα είναι…» .

Η Πιπίτσα Παΐσιου ήταν η βελούδινη φωνή του ραδιοφώνου της ΕΡΤ και ήταν εκείνη που ενημέρωνε το κοινό που απευθυνόταν στον ΟΤΕ για να μάθει την ώρα. «Στον επόμενο τόνο η ώρα θα είναι…» .
Η Καλλιόπη Παΐσιου, κατάκοιτη μετά από εγκεφαλικό, δολοφονήθηκε από τον 90χρονο σύζυγό της στις 19 Μαρτίου 2010, στο σπίτι τους στα Βριλήσσια, 5 μέρες αφότου βγήκε από το
νοσοκομείο και χωρίς ελπίδα να επανέλθει. Στο σημείωμα που άφησε ο Παΐσιος, ο οποίος στη συνέχεια αυτοκτόνησε, αναφέρει ότι στην πράξη του τον οδήγησε «η απελπισία, η θλίψη και η αγάπη για τη γυναίκα του».
Η Καλλιόπη Παΐσιου παντρεύτηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1940 με τον Τάκη Παΐσιο, (μουσικό και μετέπειτα λογιστή) και απέκτησαν μία κόρη, τη Μαρία-Λήδα Παΐσιου, την οποία αγαπούσαν και στήριζαν στη ζωή της. Το ζεύγος έζησε μαζί 67 χρόνια, την πλειοψηφία αυτών σε διαμέρισμα στην οδό Κύπρου 26-Α στα Βριλήσσια.

http://www.mixanitouxronou.gr/wp-content/uploads/2016/03/Paisiou-2-600x307.jpg
Η Καλλιόπη Παΐσιου παντρεύτηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1940 τον Τάκη Παΐσιο, μουσικό και μετέπειτα λογιστή. Το ζεύγος έζησε μαζί 67 χρόνια.Ο σύζυγός της, σύμφωνα με τα ιατροδικαστικά ευρήματα, αποφάσισε να τη λυτρώσει από την περιπέτειά της. Τοποθέτησε το μαξιλάρι στο πρόσωπό της, την ώρα που εκείνη κοιμόταν, με αποτέλεσμα να της προκαλέσει ασφυξία και να πεθάνει. Στη συνέχεια πήρε ένα μαχαίρι, το τοποθέτησε κάθετα στο δάπεδο και έπεσε με ορμή πάνω του ακολουθώντας για πάντα και στον θάνατο τη σύζυγό του.

Εργάστηκε ως εκφωνήτρια στο ραδιόφωνο για πολλά χρόνια. Η Πιπίτσα Παϊσιου έφυγε το 2010 σε ηλικία 86 ετών. εδω με τον αγαπημένο της σύντροφο (αρχείο Μαρίας Λήδας Παϊσιου)
Εργάστηκε ως εκφωνήτρια στο ραδιόφωνο για πολλά χρόνια. Η Πιπίτσα Παϊσιου έφυγε το 2010 σε ηλικία 86 ετών. Εδώ με τον αγαπημένο της σύντροφο (αρχείο Μαρίας Λήδας Παϊσιου)

Η Καλλιόπη Παΐσιου, η «Πιπίτσα» όπως την αποκαλούσαν οι συνάδελφοί της στη ραδιοφωνία, σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή από τη δεκαετία του ‘50 και τα χρόνια που ακολούθησαν.

Η  Παΐσιου ήταν η φωνή της γνωστής φράσης «στον επόμενο τόνο» της υπηρεσίας εξυπηρέτησης συνδρομητών του ΟΤΕ, από το 1960. Φωνή που διατηρήθηκε ως πρόσφατα, στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Η ίδια η Καλλιόπη Παΐσιου είχε περιγράψει πως είχε γίνει η επιλογή της για να εκφωνεί την ώρα.

«Στη δεκαετία του ‘50 μας φώναξαν από τον ΟΤΕ περίπου δέκα εκφωνήτριες. Πήγαμε στο στούντιο της ΕΡΤ για να κάνουμε το δοκιμαστικό. Μετά από λίγο με φώναξαν και μου είπαν: «κ. Παΐσιου εσάς επιλέξαμε». «Εμένα;» τους ρώτησα. Έτσι έγινε».

Αυτός είναι ο θρυλικός μηχανισμός του ΟΤΕ που μετέδιδε το ηχογραφημένο μήνυμα με την την ώρα. Ο συνδρομητής το μόνο που έκανε ήταν να καλέσει τους τρεις αριθμούς 141.
Αυτός είναι ο θρυλικός μηχανισμός του ΟΤΕ που μετέδιδε το ηχογραφημένο μήνυμα με την ώρα. Ο συνδρομητής το μόνο που έκανε ήταν να καλέσει τους τρεις αριθμούς 141

Η συσκευή που μετέδιδε την ώρα ήταν μια τετράγωνη σιδερένια μεταλλική κατασκευή που έμοιαζε με τραπέζι. Μέσα ήταν τοποθετημένο ένα ρολόι μεγάλης ακρίβειας και ένας μεγάλος μεταλλικός κύλινδρος που περιστρεφόταν. Πάνω στον κύλινδρο ήταν γραμμένες οι φωνές των λεπτών, των ωρών και των δευτερολέπτων του 24ωρου. Έτσι όποιος καλούσε το 141 άκουγε την ώρα μέσα από αυτό τον μηχανισμό.  Η συσκευή λειτούργησε για 25 ολόκληρα χρόνια από το 1975 έως το 2000.

VIAΜε τον σύζυγό της και τον εκφωνητή της ΕΡΤ Γεώργιο Αθανασόπουλο που έφυγε πριν από χρόνια από τη ζωή.

Θλίψη στη γειτονιά της Πιπίτσας

«Στον επόμενο τόνο η ώρα θα είναι...» Ενα συγκλονιστικό φινάλε επεφύλαξε η μοίρα για την Καλλιόπη Παΐσιου, την εκφωνήτρια της ΕΡΤ με τη «βελούδινη» φωνή που ενημέρωνε για μια ολόκληρη εποχή τους συνδρομητές του ΟΤΕ για την ώρα, μετρώντας τα λεπτά και τα δευτερόλεπτα. Το χέρι του συζύγου της Τάκη Παΐσιου, πρώην μουσικού και λογιστή, έκοψε το νήμα της ζωής της. Στη συνέχεια πήρε το μαχαίρι και έδωσε τέλος και στη δική του ζωή. «Από απελπισία», όπως αναφέρει στο σημείωμα που άφησε πίσω του.

«Ηταν ένα από τα τελευταία ευγενή ζευγάρια της Ελλάδας που στο πέρασμά του προκαλούσε τον θαυμασμό και τον σεβασμό όλων. Λυπάμαι που το λέω, αλλά πιστεύω πως αυτή η αποτρόπαια πράξη υπήρξε λύση λυτρωτική» λέει άνθρωπος που τους γνώριζε.
Μόλις λίγες ώρες μετά τη δολοφονία της 86χρονης Καλλιόπης Παΐσιου από τον 90χρονο σύζυγό της Δημήτρη οι φίλοι, οι γείτονες και οι καταστηματάρχες που τους γνώριζαν δεν αναρωτιούνται για τα αίτια, αλλά πιστεύουν πως θα συνεχίζουν να πορεύονται αγαπημένοι στη νέα επουράνια κατοικία τους. Το ζευγάρι έζησε αγαπημένα ώς τα βαθιά γεράματα, που και οι δύο ήταν πια ανήμποροι να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον.
http://www.espressonews.gr/sites/default/files/oldarticles/paisiou5.jpg

«Πρώτα την αγκάλιασε»

«Εζησαν μαζί για εξήντα επτά ολόκληρα χρόνια. Δεν μπορώ να σας περιγράψω το μεγαλείο αυτών των δύο ανθρώπων! Δεν έχω συναντήσει στη ζωή μου πιο υπέροχους ανθρώπους!» λέει η κυρία Αλεξάνδρα Γιαννακοπούλου, κουμπάρα του ζευγαριού, με τη φωνή της να πνίγεται στο κλάμα.

«Συγκλονίστηκα και με ακόμη κάτι που άκουσα! Ο Τάκης ειδοποίησε πρώτα για να τους βρουν, φρόντισε μάλιστα να αφήσει και την πόρτα ανοιχτή, την αγκάλιασε, έβαλε το μαξιλάρι και μετά πήρε το μαχαίρι. Τα είχε κανονίσει όλα. Δεν ήθελε να μπει η εγγονή τους, που πάει στην τρίτη τάξη, και να τους δει. Μένανε στο ίδιο σπίτι» συμπληρώνει συγκλονισμένη η κ. Αλεξάνδρα.

Η Καλλιόπη και ο Τάκης Παΐσιος είχαν μία κόρη, τη Μαρία-Λίζα, την οποία αγαπούσαν και στήριζαν στη ζωή της. «Με τον σύζυγό μου, τον Γεώργιο Αθανασόπουλο, που ήταν εκφωνητής στην ΕΡΤ γνωρίζονταν πολύ καλά. Τον σύζυγό μου και την Πιπίτσα τούς επέλεγαν να κάνουν πολλές διαφημίσεις. Τη δεκαετία του ’60 ο ΟΤΕ επέλεξε από δέκα εκφωνήτριες της ΕΡΤ την Καλλιόπη Παΐσιου για να εκφωνεί την ώρα. Από τότε συντρόφευε τους συνδρομητές για πολλά χρόνια».


Οι γείτονες
Οι κάτοικοι της πολυκατοικίας στην οδό Κύπρου, όπου διέμενε το ανδρόγυνο από το 1983, δεν έχουν διάθεση για συζήτηση. Και ακόμα δεν έχουν συνειδητοποιήσει πως έφυγαν από κοντά τους για πάντα.

Η κυρία Φιλιώ, συνταξιούχος αναισθησιολόγος και γειτόνισσα του ζευγαριού, δηλώνει συγκλονισμένη: «Τους γνώριζα από το 1985, αλλά δεν είχα στενές σχέσεις καθώς ήταν ένα απόμακρο ανδρόγυνο που είχε τον δικό του κύκλο. Ηταν πνευματικοί άνθρωποι και δεν είχαν ενοχλήσει ποτέ κανέναν. Αγαπούσαν πολύ την κόρη και το εγγονάκι τους. Δυστυχώς πριν από λίγες ημέρες, η Πιπίτσα χτυπήθηκε από εγκεφαλικό και δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Ο Δημήτρης έτρεχε για να τα προλάβει όλα. Την πήγαινε στο νοσοκομείο, την περιποιούταν μέσα στο σπίτι, έβγαζε το εγγονάκι τους βόλτα και πήγαινε για τα ψώνια. Λογικό ήταν κάποια στιγμή να λυγίσει. Ωστόσο, κανείς δεν περίμενε πως θα έφτανε σε αυτό το σημείο».

Μόνο καλά λόγια έχουν να πουν για το τραγικό ζευγάρι και οι καταστηματάρχες της γειτονιάς. Ο κ. Παναγιώτης Γιαννόπουλος, ιδιοκτήτης του αρτοποιείου μας λέει: «Την Πιπίτσα είχα να τη δω πολύ καιρό, γιατί έτρεχε συνέχεια στα νοσοκομεία. Ο Δημήτρης ήταν μια επιβλητική και αγγελική μορφή που όμως το τελευταίο διάστημα είχε πέσει ψυχολογικά. Την περασμένη Πέμπτη μιλήσαμε για τελευταία φορά. Ηρθε με την εγγονή του και της αγόρασε ένα πασχαλινό αβγό. Μάλιστα, επειδή τον είδα ταλαιπωρημένο, με γένια και με μπαστουνάκι, τον ρώτησα αν έχει κάτι και μου είπε πως δεν ήταν καλά. Είχε εξαντληθεί από όλη αυτήν την κατάσταση. Ειλικρινά, μου φάνηκε πως κάτι ήθελε να πει επειδή μιλούσε με μισόλογα. Πού να φανταστώ πως ίσως είχε βάλει κάτι κακό στο μυαλό του; Ποιος ξέρει, μπορεί να ήταν ήδη αποφασισμένος γι’ αυτό που έγινε».

Για την αγάπη που έτρεφαν στη μικρή εγγονή τους μίλησε στην «Espresso της Κυριακής» ο κ. Κώστας Μυρτέζος, ιδιοκτήτης κρεοπωλείου της οδού Κύπρου: «Τον έβλεπα κάθε μέρα που πήγαινε και την έπαιρνε από το σχολείο. Τόσο ο Δημήτρης όσο και η Πιπίτσα είχαν μεγάλη αδυναμία στην εγγονή τους. Τώρα θα την κοιτούν από ψηλά και θα την καμαρώνουν».

VIA

Καλλιόπη Παΐσιου Wikipedia

 Τα πρόσωπα πίσω από τις γνωστές φωνές της καθηµερινότητάς µας«Στον επόµενο τόνο, η ώρα θα είναι...» ΤΑ ΝΕΑ 2010