Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016

13η σύνταξη: Από 300-830 ευρώ σε 1,6 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους

Δικαιούχοι το 60,32% των συνταξιούχων - Αλ. Τσίπρας: "Αυτή η κοινωνική αναδιανομή της υπεραπόδοσης των εσόδων, είναι το ελάχιστο για όσους έχουν πληγεί από το 2010" - Αναστολή του ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου και του Ανατολικού Αιγαίου για όσο μαίνεται η προσφυγική κρίση 
 Video: Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού

Την αναδιανομή του μεγαλύτερου μέρους της υπεραπόδοσης των εσόδων του 2016 στους χαμηλοσυνταξιούχους -και μάλιστα άμεσα, πριν από τα τέλη του χρόνου- ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, ενώ παράλληλα ανέστειλε, για όσο συνεχίζεται η προσφυγική κρίση, την εξίσωση του ΦΠΑ στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου.
Αν και μέχρι χθες το πρωί δεν είχε διαρρεύσει απολύτως τίποτα για την επικείμενη αυτή κίνηση, η απόφαση μοιάζει να είναι καλά μελετημένη για τη στόχευσή της, αφού η υπέρβαση του πλεονάσματος δίνεται σε μια ευαίσθητη και πολυπληθή κοινωνική ομάδα, η οποία αναμένεται, επιπλέον, να ρίξει όλο αυτό το χρήμα στην αγορά, ειδικά ενόψει των εορτών. Επιπλέον η κυβέρνηση επιχειρεί να βοηθήσει τα νησιά που έχουν δεχτεί το μεγαλύτερο προσφυγικό βάρος και να μην επεκταθούν οι εντάσεις που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα.

"Κάνουμε πράξη τη δέσμευση για 13η σύνταξη σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη"

Συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στη χθεσινοβραδινή τηλεοπτική δήλωση του: “Σήμερα, παραμένοντας σταθεροί στη δέσμευσή μας για στήριξη των πιο αδύναμων, αποφασίζουμε την άμεση διανομή του μεγαλύτερου μέρους της υπεραπόδοσης των εσόδων του 2016 στους χαμηλοσυνταξιούχους. Αυτή η κοινωνική αναδιανομή της υπεραπόδοσης των εσόδων είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε γι' αυτούς και αυτές που από το 2010 έχουν υποστεί διαδοχικές μειώσεις στις συντάξεις τους και αντίστοιχη επιδείνωση των συνθηκών της ζωής τους.
Στην πράξη, έχουμε σήμερα τη δυνατότητα να κάνουμε πράξη μια παλιότερη δέσμευσή μας για 13η σύνταξη σε όσους συνταξιούχους το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Και αυτό θα κάνουμε. Χορηγούμε άμεσα, ενόψει εορτών, 617 εκατ. ευρώ σε περίπου 1,6 εκατ. συνταξιούχους που λαμβάνουν συντάξεις κάτω από 850 ευρώ”. Μάλιστα, επισήμανε ότι “για αρκετές χιλιάδες θα είναι ακόμη και πολλαπλάσια από τη μηνιαία σύνταξή τους”.

Διανέμεται ποσό 4,7 φορές μεγαλύτερο από το ΕΚΑΣ

Κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν ότι, από τους 2,7 εκατ. Έλληνες συνταξιούχους, οι 1,6 εκατ. (60,32%) θα ωφεληθούν από 300 έως 830 ευρώ. Συγκεκριμένα από 500 έως 830 ευρώ θα λάβει περίπου το 10% των συνταξιούχων (περίπου 270 χιλιάδες συνταξιούχοι), από 300 έως 500 ευρώ θα λάβει περίπου το 20% των συνταξιούχων (περίπου 570 χιλιάδες συνταξιούχοι) και 300 ευρώ θα λάβει περίπου το 30% των συνταξιούχων (περίπου 750 χιλιάδες συνταξιούχοι). Συνολικά το ποσό που θα διανεμηθεί είναι 4,7 φορές μεγαλύτερο από το ποσό του ΕΚΑΣ που περικόπηκε το 2016. Τα ποσά θα πιστωθούν στους δικαιούχους στις 22 Δεκεμβρίου μαζί με τις συντάξεις του Ιανουαρίου.

Η Ευρώπη χρωστά στους νησιώτες

Σχετικά με την αναστολή -“για όσο μαίνεται η προσφυγική κρίση”- της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, του βόρειου και του ανατολικού Αιγαίου, είπε πως “η εξίσωση του ΦΠΑ είναι ένα μέτρο που είμαστε δεσμευμένοι να εφαρμόσουμε και θα εφαρμόσουμε, όχι όμως την ώρα που οι συμπολίτες μας εκεί σηκώνουν στις πλάτες τους το βάρος ολόκληρης της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης". Επισήμανε δε ότι χθες η Κομισιόν ανακοίνωσε πως χάρη στην Ελλάδα θα αποκατασταθεί από τον Μάρτιο η κανονικότητα και θα ξαναμπεί σε εφαρμογή η Συμφωνία του Δουβλίνου, γιατί σταμάτησαν πλέον οι ροές προς την Ευρώπη. "Η σωστή όμως διατύπωση είναι: Χάρη στα νησιά μας και χάρη στους νησιώτες μας που έχουν σηκώσει ψηλά τις αξίες της Ευρώπης. Τους χρωστά λοιπόν η Ευρώπη. Τους χρωστά η Ελληνική Πολιτεία ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον και στήριξη. Και είμαστε αποφασισμένοι να τους το δείξουμε έμπρακτα” συμπλήρωσε. Συγκεκριμένα, αντί των τριών συντελεστών του ΦΠΑ 24%, 13% και 6% που ισχύουν στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι συντελεστές θα παραμείνουν στο 17%, 9% και 4%.
"Όσο τα περιθώρια της οικονομίας θα διευρύνονται και όσο περισσότερο η χώρα θα ανακάμπτει, τόσο ευρύτερη και ουσιαστικότερη θα είναι η κοινωνική αναδιανομή για τη στήριξη αυτών που έχουν πραγματική ανάγκη" υπογράμμισε επισημαίνοντας πως “τη συμφωνία μας με τους εταίρους μας θα την τηρήσουμε στο ακέραιο, αλλά ταυτόχρονα θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο την κοινωνική συνοχή της πατρίδας μας".

ΤΕΛΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΕΙΑ

Στόχος η ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της χωρίς υποχωρήσεις σε παράλογες απαιτήσεις

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η χώρα “βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες προκλήσεις, τις οποίες όμως αντιμετωπίζει με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα", σημειώνοντας πως η απόφαση του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, είναι εξαιρετικά σημαντική για τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας. "Είναι ένα πρώτο αλλά αποφασιστικό βήμα, για την επιστροφή της χώρας στις αγορές και για την έξοδο από την επιτροπεία" είπε, συμπληρώνοντας: “Συνεχίζουμε την προσπάθεια με αντικειμενικό στόχο την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, χωρίς υποχωρήσεις σε παράλογες απαιτήσεις".
Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι η δυνατότητα διανομής της υπέρβασης του πλεονάσματος είναι κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας, το οποίο δεν συγκρούεται με όσα προβλέπονται στη συμφωνία. Πάντως, η αντίδραση των θεσμών -μεσούσης της διαπραγμάτευσης- αναμένεται με ενδιαφέρον, χωρίς να αποκλείεται να υπάρχει πράσινο φως και από αυτούς. Σε κάθε περίπτωση η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση δείχνει με σαφή τρόπο τις προθέσεις για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης το επόμενο διάστημα.

Δ. Τζανακόπουλος: Το πρόβλημα είναι το μεσοπρόθεσμο, όχι η αξιολόγηση

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανκόπουλος χθες το πρωί, “το βασικό ζήτημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή δεν έχει να κάνει με τις λεπτομέρειες της δεύτερης αξιολόγησης”, αλλά "με τη στάση του ΔΝΤ, αλλά και με τη στάση της Γερμανίας, που δεν αφορά ακριβώς την ύλη της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά την πορεία του προγράμματος, το κλείσιμο του προγράμματος το 2018 και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2019-2020”.

Γ. Δραγασάκης: Δοκιμαστική έξοδος στις αγορές το 2017

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας σε εκδήλωση της Συνεργασίας Αριστερών Οικονομολόγων την Τετάρτη, έθεσε τρεις στόχους: α) Γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης (χωρίς υποχώρηση από το ευρωπαϊκό κεκτημένο), με ένταξη στο QE και δοκιμαστική έξοδος στις αγορές το 2017. β) Ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018, χωρίς νέα μέτρα, με οριστικό τέλος των Μνημονίων και ανάκτηση των όρων πολιτικής αυτονομίας. γ) Εδραίωση ισχυρών ρυθμών δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης.