Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2016

Άγνωστο βίντεο δημοσιοποίησε η Ν.Βαλαβάνη για την επέτειο του Πολυτεχνείου (Video)

Άγνωστο βίντεο των πρώτων ημερών μετά την αποφυλάκισή της κατά την περίοδο της δικτατορίας, δημοσιοποίησε η Νάντια Βαλαβάνη στο οποίο φαίνεται εκείνη ο Γρηγόρης Φαράκος, ο Κώστας Κάππος, ο Δημήτρης Γόντικας και η Αγγελική Σωτήρη.
«Το βίντεο μου έστειλε πριν λίγες βδομάδες από τη Γερμανία ο ιστορικός Ιάσονας Χανδρινός, που ερευνούσε για την περίοδο σε
γερμανικά ιστορικά αρχεία. Όπως φαίνεται από τη σήμανση του, ανήκει στο Associated Press και είναι syndicated, δηλαδή έχει παραχθεί για να διανεμηθεί από το πρακτορείο στο παγκόσμιο δίκτυο συνδεδεμένων μαζί του τηλεοπτικών μέσων, προφανώς για τα δελτία ειδήσεων της 1ης Αυγούστου 1974».
Η ίδια σημειώνει ότι δεν δε θυμάται τη συγκεκριμένη συνάντηση, καθώς τις μέρες που ακολούθησαν αμέσως μετά την αποφυλάκιση της (26.7.1974 - 32 άντρες και 9 γυναίκες) “έγιναν δεκάδες συναντήσεις και συζητήσεις, τυπικές και άτυπες συνεντεύξεις με ΜΜΕ από όλο τον κόσμο. "Συμμετείχα σε πολλές απ’ αυτές - με διαφορετική, κάθε φορά, σύνθεση της «ομάδας» που συζητούσε με τους ξένους ανταποκριτές”.
Στο βίντεο παρουσιάζονται στα αγγλικά, στελέχη του ΚΚΕ, της ΚΝΕ και της Αντι-ΕΦΕΕ (μέλη της τελευταίας: Αγγελική Σωτήρη - φοιτήτρια ιατρικής, τυπογράφος στο παράνομο τυπογραφείο της ΑντιΕΦΕΕ - και Νάντια Βαλαβάνη).
Με τη σειρά παρουσίασης στο βίντεο, εμφανίζονται: Ο Γ.Φαράκος, ο Κ.Κάππος, η Ν.Βαλαβάνη, ο Δ.Γόντικας και η Α.Σωτήρη.
Ο Αντώνης Αμπατιέλλος μιλά στα αγγλικά για το «χτύπημα του Φλεβάρη» (14.2.1974) ενάντια στο ΚΚΕ, την ΚΝΕ και την ΑντιΕΦΕΕ, τα βασανιστήρια στη Γενική Ασφάλεια Αθηνών στη Μεσογείων και στις Φυλακές Μπογιατίου της ΕΣΑ και τις συνθήκες κράτησης και προφυλάκισης.
Όλοι, εκτός από τον Γρηγόρη Φαράκο, που ήταν φυλακισμένος, καταδικασμένος για «κατασκοπεία υπέρ ξένης δύναμης» (εμφυλιοπολεμικός α.ν.375), ήταν προφυλακισμένοι έχοντας παραπεμφθεί για δίκη το Σεπτέμβρη 1974 στο Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών κατηγορούμενοι με βάση τον επίσης εμφυλιοπολεμικό α.ν.509 για «απόπειρα βίαιης ανατροπής του καθεστώτος».
Η δίκη λόγω της κατάρρευσης της χούντας και της επακόλουθης Γενικής Πολιτικής Αμνηστίας, δεν έγινε ποτέ, σημειώνει η Ν.Βαλαβάνη.
Αξιοσημείωτο αποτελεί ότι σύμφωνα με την Ν.Βαλαβάνη, «όταν αναφέρεται σε εμένα, ο παρουσιαστής λέει ότι, κατά δήλωση μου, δεν είναι “κομμουνίστρια”, πράγμα που είναι εντελώς απίθανο να είχα δηλώσει, καθώς ήμουν μέλος της ΚΝΕ.
» Το πιθανότερο είναι να είχα πει, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι δεν ήμουν μέλος του ΚΚΕ, καθώς πρέπει να ήμουν, μεταξύ της "παρέας" στο video, η μόνη που δεν είχα γίνει κατά τη διάρκεια της δικτατορίας μέλος του ΚΚΕ.
» Από τους έξι βρισκόμαστε στη ζωή οι τρεις νεώτεροι Δημήτρης Γόντικας, Αγγελική Σωτήρη κι εγώ».Η ΑΥΓΗ
17/11/2016